Beheer monumentale (veterane) bomen door middel van fractuursnoei – klimmer

12 uur (2 dagen)
Incompany
€497,00 p.p. 0% btw

Haal je certificaat.

Om veiligheid te garanderen, onder andere op openbare plekken, landgoederen en particuliere plekken kun je in deze training leren welke specifieke aanpakken oude, soms monumentale bomen nodig hebben.

Doel

Wanneer grote, monumentale bomen beginnen af te takelen zijn ze zeker nog niet afgeschreven. Dit is namelijk het begin van een nieuw leven, ze evolueren naar een nieuw evenwicht waarbij ze ecologisch, historisch en landschappelijk zeer waardevol worden.

Monumentale bomen hebben een aangepast beheer nodig. Dit betekent dat niet elke ingreep zomaar kan en dat elke ingreep goed overwogen moet worden. Tijdens deze training leer je dan ook om een individueel plan van aanpak te maken per boom.

Voor wie?

Deze specialistische training is bedoeld voor vakbekwame boomverzorgers en treeworkers die oude, soms monumentale bomen, in stad of park moeten aanpakken om de veiligheid te kunnen blijven garanderen in relatie met duurzaam behoud.

Voorkennis

Ervaring met kroonverzorging, snoei- en klimtechnieken is een vereiste (basistraining klimtechniek in bomen aangevuld met machinale kroonverzorging of gelijkwaardige training of ervaring).

Wat leer je?

Dag 1: Ochtend

 • Theorie en onderbouwing van de methodes
 • Bespreking in het veld van gesnoeide bomen en voor bespreken van aan te pakken bomen
 • Opstellen meerjarig beheerplan
 • Veiligheidstoestand (VTA) & Risico inschatting bij mechanisch gebreken
 • Groeiplaats (de bodem)
 • Standplaats t.o.v. de omgeving
 • Masterplan in relatie tot omringende bomen
 • Snoeiplan in relatie tot het energiehuis
 • Groeiplaatsinrichting & Groeiplaatsverbetering worden door de dag heen meegenomen
 • Verwerking van takhout “ten dienste van de boom

Dag 1: Middag

 • Uitvoering zaagmethode op de grond
 • Uitvoering zaagmethode in de boom

Dag 2

Praktijkdag; toepassen van theorie welke is behandeld op dag 1.

Na afronding, met goed gevolg, van de training ontvang je een certificaat voor “Beheer van monumentale bomen in uitvoering door middel van reguliere- en fractuursnoei”.

Opbouw, werkwijze en leerroute

Samen met ervaren instructeurs bepaal je hoe je het beheer en de uitvoer aanpakt vanuit de specialistische inzichten op het gebied van monumentale bomen. Je leert een meerjarig beheerplan opstellen gericht op duurzaam behoud van de boom en het benoemen van de veiligheidstoestand en risico inschatting bij mechanische gebreken. Je kan de standplaats ten opzichte van de omgeving beoordelen, een voorstel tot verbetering van de groeiplaats maken en een masterplan opstellen in relatie tot omringende bomen. Je leert een snoeiplan maken in relatie tot energiehuishouding en kan de zaagmethode van fractuursnoei toepassen.

Bijzonderheden

Zorg voor eigen PSU en klimmaterialen (wordt voor aanvang van de training gecheckt).

Afronding en vervolg

Certificaat voor “Beheer van monumentale bomen in uitvoering door middel van reguliere- en fractuursnoei”, met een geldigheid van vijf jaar.

Informatie

Training
12 uur (2 dagen)
Incompany
€497,00 p.p. 0% btw
Yuverta-leven-lang-ontwikkelen-rif-biodiversiteit-limburg

Krijg direct opleidingsadvies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij je doelstelling past.

Betaalmethodes

Op factuur
Voor de startdatum van de training/opleiding ontvang je de factuur per mail.
IDEAL
Binnenkort beschikbaar.

Meer weten over de trainingen en opleidingen van Yuverta LLO?

Wij vertellen je graag wat Yuverta Leven Lang Ontwikkelen voor jou kan betekenen.  Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over ons aanbod, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.

Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Maaike van Leeuwaarden referentie

"Wat een feestje! ... waren alle 24 cursusdagen Topopleiding Urban Green Development, heel veel geleerd van de experts, de interessante excursies en de inspirerende groep medecursisten. ... was het om vandaag mijn adviesrapport te mogen presenteren en mijn getuigschrift in ontvangst te mogen nemen! ... wordt het volgend schooljaar, als ik zelf aan de slag mag als coach en coördinator van de Topopleiding!! Enorm veel zin in! ????"

Maaike van Leeuwarden

Docent paraveterinair | Projectleider Hotspot Diermanagement en Welzijn

Annemarie Bergsma referentie 2

"Wat was het een heerlijke tijd! Een jaar lang genoot ik wekelijks van de topopleiding Urban Green Development van Yuverta. Samen met en van elkaar leren, avontuurlijke excursies naar steden en bossen, geraakt worden door groen en goede gesprekken, groenontwerpen maken, een bredere blik op het belang van natuur in ons leven, de vrijheid om je te verdiepen in een zelfgekozen locatie, het was onverminderd waardevol. Vanmorgen geweldige presentaties en vanmiddag de uitreiking van de getuigschriften. Biodiversiteit, sociale waarden van groen, klimaatadaptatie, trends van vroeger en nu, circulariteit, het levende gebouw en eetbaar groen; wat hebben we veel geleerd om direct toe te passen en de wereld om ons heen te veranderen. Trots op ons."

Annemarie Bergsma

Nurse | Chair and Founder The Sustainable Nurse/ De Duurzame Verpleegkundige | community-led development

Gosse Jilderda referentie

"Gisteren de topopleiding Urban Green development van Yuverta Houten mogen afronden. Zeer inspirerende opleiding, leerzaam, prachtige excursies, boeiende leerkrachten, waar we verder mee kunnen. En zeker niet te vergeten de leuke klasgenoten die heb mogen leren kennen."

Gosse Jilderda

Hoofduitvoerder en ecologisch adviseur bij Frisia Groep

Startdata

Er zijn op dit geen startdata beschikbaar. Schrijf je in voor de wachtlijst.

Staat je gewenste startdatum of locatie er niet tussen? Schrijf je in voor de wachtlijst of neem contact op.

Gerelateerde trainingen

Klimtechniek in bomen

Klimtechniek in bomen – basis

Tijdens deze training leer je basis klim- en werktechnieken rondom bomen.

Training
24 uur (4 dagen)
€ 780,00 p.p.
Machinale kroonverzorging

Klimtechniek in bomen – vervolg met machinale kroonverzorging

Het uitvoeren van zaagwerkzaamheden met kettingzagen in bomen in combinatie met klimtechniek lijkt risicovol. Toch kun je zeer veilig en gecontroleerd werken.

Training
18 uur (3 dagen)
€ 585,00 p.p.
European Tree Technician

European Tree Technician (ETT)

Wil jij jezelf na het volgen van de opleiding vakbekwaam boomverzorger door ontwikkelen als boom technisch adviseur? Binnen deze opleiding hou je je bezig met inhoudelijke kennis van boombeheer.

Yuverta opleiding
De opleiding duurt 32 avonden zonder vrijstelling (18.00 - 21.30 uur) en 4 gehele dagen (09.00 - 16.00 uur).
€ 4.533,00 p.p.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor Beheer monumentale (veterane) bomen door middel van fractuursnoei – klimmer