Buren pakken samen aan op de Laga in Kamp-Lintfort


Duitsers en Nederlanders doen dingen samen in de Landesgartenschau. Te zien zijn technische innovaties - en de  "precieze aardappel".

Hoe kan nieuwe technologie de land- en tuinbouw verbeteren, zijn er nieuwe productideeën en hoe kunnen Duitse en Nederlandse bedrijven beter samenwerken en nieuwe businessmodellen ontwikkelen? "Alles in het groene sector - we werken samen" is de gezamenlijke tentoonstellingsbijdrage van verschillende Duitse en Nederlandse organisaties tijdens de Kamp-Lintforter Landesgartenschau, met als doel, antwoorden te geven op deze en andere vragen.

In 2017 zijn, van Duitse zijde: IMBSE en de Vereniging Agrobusiness Niederrhein, van de Nederlandse zijde: de Hogeschool HAS, Zone.College, Citaverde College en het Huis van de Brabantse Kempen een gezamenlijk project gestart onder de Titel "Regional Skills Labs". Het project is een door een door de overheid gefinancierd lnterreg project. 
Doel van het project: samen met lokale en regionale bedrijven technische innovaties uitproberen en realiseren in de agro business en nieuwe productontwikkelingen in de voedingssector. De focus ligt op grensoverschrijdende (onderlinge) samenwerking en kennisoverdracht.

Op de Laga zal er een paviljoen staan met daarnaast 100 vierkante meter buitenruimte waar een groen "ontmoetingspunt" gerealiseerd zal worden met banken en bomen. 
De focus ligt op het geven van informatie, bijvoorbeeld via touchscreens. Er zal onder meer een nieuw bedrijfsmodel worden gepresenteerd, dat het voor landbouwers gemakkelijker moet maken om rechtstreeks aan consumenten te verkopen. Op dezelfde manier moeten er echter ook acties worden uitgevoerd waarbij nieuwe producten getoond kunnen worden. Bijvoorbeeld, de "precieze aardappel" De betrokken aardappelteler is koploper op het gebied van precisielandbouw waardoor hij optimale opbrengsten met de meest economische middelen bereikt. Vanuit de foodsector zullen 3D animaties te zien zijn. 
De belangrijkste actiedag is de Eureogionale Groendag op 17 juni 2020.

Laga manager Heinrich Sperling is blij met de grensoverschrijdende gezamenlijke bijdrage. In deze vorm, zei hij, is het "een primeur." 

 

Foto: Laga GMBH
Dorothee Brelage-Hanka, Ruud Kaak, Cor Wijnands, Martin Notthoff, Samia El Baghdadi, Willfried Schreiber, Ursula Kirchholtes, Heinrich Sperling, Alexa Willems, Gerard Meekers, Judith Dohmen­Mick, Verena Melchert, Sandra Borremans und Dr. Anke Schirocki tijdens de symbolische eerste schop op de Landesgartenschau