CITAVERDE maakt deel uit van Verdelingsnetwerk Limburg

CITAVERDE College maakt, samen met partners uit de agrofoodsector, deel uit van een nieuw samenwerkingsverband met de naam Veredelingsnetwerk Limburg. Het doel van deze samenwerking is om samen zaadveredeling te presenteren richting potentiële werknemers en andere agrofood professionals. De deelnemers van Veredelingsnetwerk Limburg zijn Bejo, Novisem, Limgroup, BASF Vegetable Seeds (Nunhems) en CITAVERDE College. Zij vertellen het verhaal.

Een mager imago van de agrosector, gevoed door negatieve berichtgeving in de pers. Een opleiding die laatdunkend schoffelacademie wordt genoemd. En veredelingsbedrijven die binnen die sector baanbrekend bezig zijn, maar een buitenwereld die daar weinig of niets vanaf weet. Het is de bedrijven én CITAVERDE een doorn in het oog. Waarom niet samen de schouders eronder zetten en dat beeld stap voor stap veranderen? Carlo Mutsers van CITAVERDE: “Wij vonden als onderwijsinstelling de veredeling al langer heel interessant. De bedrijven bieden een grote diversiteit aan banen op verschillende niveaus en zijn innovatieve, sterke bedrijven die veel zekerheid kunnen bieden aan hun werknemers. Dat zijn allemaal dingen die je studenten graag meegeeft voor hun toekomst. We waren dan ook vanaf de start enthousiast over dit initiatief en wilden er graag aan bijdragen.”

Wil Strous van Bejo: “We moeten de zaadveredeling in al haar aspecten veel meer zichtbaar maken als we willen dat we de juiste mensen aantrekken. De deelnemende bedrijven zijn heel verschillend in omvang, focus en cultuur, maar dit is wat ons bindt: we willen het vak van veredeling in de spotlight zetten. En als je dat wilt, zul je uit je comfortzone moeten stappen en gaan samenwerken.”
Dat klinkt als een logische en vrij eenvoudige stap, maar dat bleek nog niet mee te vallen. Ludo in ’t Zandt van Limgroup: “Toen we begonnen, dachten we in een half jaar iets te hebben staan. Maar samenwerking kost tijd: je moet elkaar leren kennen en een gezamenlijk beeld vormen over de situatie, de doelen en de koers. Dat betekent dus veel praten en open durven te zijn naar elkaar. Het was eerder ondenkbaar dat we zoveel informatie met elkaar zouden delen. Nu delen we praktisch alles, behalve informatie over genetica.”

Lees hier het volledige verhaal van Veredelingsnetwerk Limburg