“Als Ecoteamlid kun je je ideeën kwijt over duurzame projecten op school.”

Vandaag – 22 april – is de Dag van de Aarde.  Op deze internationale dag wordt op een positieve manier aandacht gevraagd voor natuur, milieu en klimaatverandering. Een perfect moment om ons Ecoteam van CITAVERDE Nederweert eens onder de loep te nemen! Wat doen zij eigenlijk? We vroegen het Ecoteamlid Yassin.

Yassin (links) met andere teamleden aan het werk in de kas

Het Ecoteam telt 19 leerlingen, verdeeld over klas 1 tot en met 3. Deze leerlingen hebben zo hun eigen motivatie om zich in te zetten voor een duurzame school. Yassin had verschillende redenen: “Sowieso ben ik graag buiten én met planten en dieren bezig. Daarnaast vind ik het onderwerp duurzaamheid interessant. Daar heb ik veel over geleerd.”

Eens in de paar weken zitten de leden bij elkaar met biologiedocent Famke Weerts, aardrijkskundedocent Cecile Penders en locatiedirecteur Marisol Becerra. Hier bespreken zij verschillende activiteiten en projecten waarmee zij onze schoollocatie een beetje duurzamer willen maken. En daar slagen zij heel goed in!

Leerlingen motiveren
Hoe breng je duurzaamheid onder de aandacht bij leerlingen van een middelbare school? Door het praktisch, leuk en behapbaar te maken. Zo was er rond kerstmis een leuke variant op de Warme truien dag, de Ecoteamleden maakten daar een Ugly Christmas Sweater contest van. Leerlingen kwamen in een opvallende dikke kersttrui naar school zodat we deze dag de verwarming een graadje lager konden draaien.

Eco-Schools
Daarnaast is het team druk bezig met het predicaat de Groene Vlag van Eco-Schools, dat is een wereldwijd keurmerk om leerlingen te stimuleren tot duurzaam denken en doen. Met behulp van een aantal stappen werken ze toe naar het internationale keurmerk voor duurzame scholen: de Groene Vlag. “Aan de hand van een app van Eco-Schools vullen we in aan welke eisen we voldoen”, vertelt Yassin. “Die vragen gaan bijvoorbeeld over wat je als school al aan duurzaamheid doet en hoeveel groen er op school is.” Eco-Schools is voor het Nederweertse Ecoteam sowieso een belangrijke partij om mee samen te werken: “Zij organiseren onder meer jaarlijks een inspiratiedag voor Ecoteams. Daar ben ik afgelopen keer geweest met een teamlid. Daar doe je heel veel nieuwe ideeën op en zie je hoe andere Ecoteams dingen aanpakken op hun school.”

Groen schoolplein
Het grootste, en volgens Yassin leukste, project van het Ecoteam is de transformatie van het schoolplein. Onder de noemer ‘Van grijs naar paradijs’ dragen de Ecoteamleerlingen ideeën aan voor het vergroenen van het nu nog stenen plein. “Om erachter te komen wat er voor wensen waren, heeft een groep leerlingen een enquête uitgevoerd onder alle leerlingen en medewerkers”, gaat Yassin verder. “Daaruit kwam naar voren dat veel leerlingen graag buiten les zouden willen krijgen.”
Verder bleek slechts 9% van de leerlingen naar buiten te gaan tijdens de pauze. Wanneer het plein groen wordt, zou maar liefst 80% van de leerlingen overwegen om meer tijd buiten door te brengen. Het project verloopt in samenwerking met Waterklaar. Het ontwerp voor het plein bevat oplossingen voor de opvang van het regenwater op het dak van school, waardoor dat niet in het riool terechtkomt en het riool niet overbelast wordt tijdens de steeds heviger wordende regenbuien.

Meedenken over duurzaamheid
Yassin heeft het erg naar zijn zin bij het Ecoteam. “Duurzaamheid is een heel breed begrip”, zegt hij daarover. “Ik heb een steeds beter beeld van hoe je invulling kunt geven aan dit onderwerp. En het is heel leuk om mee te denken over belangrijke duurzame onderwerpen op onze school!”  

 

Yassin (3e van rechts) met een aantal van de leden van het Ecoteam