Duurzame dinsdag; 'drie keer duurzaam’ bij CITAVERDE Nederweert


Het is duurzame dinsdag. Dit onderwerp ligt ons nauw aan het hart! Met zowel grote als kleine initiatieven zijn wij – samen met de leerlingen – bijna dagelijks met dit onderwerp bezig. Wat doen we dan zoal? 'Drie keer duurzaam’ bij CITAVERDE Nederweert!

1. Leerlingen plaatsten blikvangers
Zwerfafval. Het is een rommelig gezicht en niet goed voor de omgeving. Daar hebben we wat aan gedaan!

Onze leerlingen hebben een bijdrage geleverd aan het project ‘Snoeproutes’ van de gemeente Nederweert i.s.m. onsburo uit Eindhoven. Er werden blikvangers geplaatst op routes waar veel zwerfafval ligt.

Leerlingen kwamen er na onderzoek achter dat zwerfafval vaak een probleem is op de zogeheten snoeproutes; de weg tussen school, huis en supermarkt. Op basis daarvan zijn de acht blikvangers geplaatst. Zo kunnen de leerlingen hun steentje bijdragen aan een schoner Nederweert. Bekijk hier het nieuwsbericht.

 

2. Waar komt ons eten vandaan; kijkje bij een bedrijf
Gezonde (lokale) voeding, ook een terugkerend thema binnen onze school. Koken met ingrediënten uit de eigen moestuin en projecten waarbij eerlijke producten, voeding en de herkomst van ons eten de revue passeren.

We bezoeken regelmatig met leerlingen bedrijven om eens van dichtbij te zien en te horen hoe producten tot stand komen. Van koe tot koelkast en van kip tot ei in het pannenkoekenbeslag. Dat ze daarnaast ook van alles horen en zien over het runnen van een bedrijf is mooi meegenomen! Bekijk hier de foto’s op Facebook.

 

 

3. EcoTeam
CITAVERDE Nederweert heeft een EcoTeam; een groep leerlingen die ideeën aandraagt en uitvoert om onze school duurzamer te maken.

Dit EcoTeam is onlangs bevraagd door iemand van Eco-Schools. Eco-Schools is hét wereldwijde keurmerk om leerlingen te stimuleren tot duurzaam denken en doen. Wereldwijd doen er bijna 20 miljoen leerlingen in 68 landen mee. Met Eco-Schools verduurzamen de leerlingen de school van binnenuit. De hoogst haalbare erkenning van Eco-Schools is de Groene vlag. En die hebben we net voor de zomervakantie binnengehaald!

Wat zo’n EcoTeam precies doet? Leerling en EcoTeam-lid Yassin legt het haarfijn uit!
Opmerking; foto’s zijn genomen voor Coronaperiode.