Op 7 januari 2021 heeft de Limburger een artikel gepubliceerd over de nieuwbouwplannen van CITAVERDE College in Roermond. Lees het hieronder terug:
In de krant: CITAVERDE College krijgt nieuw, duurzaam schoolgebouw
Het CITAVERDE College in Roermond krijgt een gloednieuw schoolgebouw op de plek van de huidige parkeerplaats, gymzaal en kweekkas aan de Jagerstraat in Roermond.
Leerlingen kunnen volgens de planning voor het eerst les krijgen in het nieuwe gebouw in het schooljaar 2022-2023. CITAVERDE biedt ‘groene’ opleidingen aan op vmbo- en mbo-niveau. Ook wordt hier het bestuursbureau gevestigd, dat nu nog aan de Louis Eijssenweg zit en de bedrijfsopleidingen die nu nog in Horst gevestigd zijn. De nieuwbouw kost ruim 20 miljoen euro; de school krijgt geen subsidie.
Als alles volgens plan verloopt, begint de aannemer in mei met de sloop van de gymzaal en de kas. „We hebben veel grond aan de Jagerstraat waardoor we de oude school gewoon kunnen laten staan terwijl de nieuwe ernaast wordt gebouwd”, legt projectleider Ivo Dassen uit.
Sloopmaterialen zoals staal en hout worden hergebruikt in het nieuwe pand. Het onderwijs heeft op deze manier nauwelijks last van de nieuwbouw. „We hoeven bijvoorbeeld geen noodlokalen te plaatsen”, zegt Dassen. Parkeren mag tijdelijk bij sportpark de Wijher.
Duurzaamheid
Het plan voor een nieuw schoolgebouw is twee jaar geleden ontstaan. „We hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan, maar ons gebouw in Roermond voldoet daar niet aan. Het is veertig jaar oud, heeft nog enkel glas, is energie-onzuinig en niet geschikt voor ons onderwijs anno nu. Renovatie bleek net zo duur als nieuwbouw dus is voor dat laatste gekozen”, legt Dassen uit. „Het voordeel is dat we zó bouwen, dat je er gemakkelijk iets anders van kunt maken, als er geen onderwijs meer gegeven wordt.”
Gesloopt
Het wordt een bijna-energieneutraal pand, gasloos en met zonnepanelen. De begane grond krijgt veel deuren waardoor leerlingen zo naar buiten kunnen. Er komen onder andere een nieuwe gymzaal, een bestratingshal, een machineloods, praktijkruimtes en dierenverblijven.
Leerlingen van de school mogen zelf ideeën bedenken om de buitenruimte in te richten. De vmbo- en mbo-richtingen zijn vooral gericht op een groene leefomgeving, gezonde voeding, dier en detailhandel.
Bron: Dagblad De Limburger, donderdag 7 januari 2021 | Tekst: CAROLA DE BOER | Impressie: ARCHITECTENBUREAU DE TWEE SNOEKEN
