Op 6 januari 2021 heeft de Limburger een artikel gepubliceerd over de groente challenge van een docent van CITAVERDE College Heerlen. Lees het hieronder terug:

In de krant: Gezonder gaan eten? Doe mee aan de groentechallenge

Groenten hebben niet direct een magnetische aantrekkingskracht op ons. Toch zijn ze onder meer goed voor je immuunsysteem. Hoe kun je ze meer eten?

Nog goede voornemens? Een veelgestelde vraag in deze eerste week van januari. Kritisch nemen we onder de loep wat we anders willen gaan doen, zoals meer fitnessen, minder Netflixen of vaker die vette hap laten staan. Maar ja, hoe begin je daar dan mee?

Pak niet alles tegelijk aan, tipt voedingstherapeut en mbo-docent Voeding en Voorlichting Susan Gerl (45) uit Nieuwstadt. „Bedenk wat je het liefst wil veranderen, verzin hier een kleine, nieuwe stap voor en koppel dit aan een vaste gewoonte. Wil je bijvoorbeeld gezonder eten? Eet dan eens wat meer groenten: zo zijn spinazie, rucola of boerenkool goed voor botten en spieren.”

Het is een van de tips die Gerl geeft tijdens de groentechallenge, die vandaag begint. Drie dagen lang kan iedereen gratis meedoen. Via de mail en een Facebookgroep krijgen mensen elke dag onder meer recepten en kooktips met als doel om meer groenten te eten, legt de voedingstherapeut uit. „Groenten bevatten voedingsstoffen die onder andere stress kunnen verminderen, meer energie geven en goed zijn voor je immuunsysteem.”

Leefstijl

Juist nu is dat laatste belangrijker dan ooit, benadrukt Gerl. „Tijdens deze pandemie wordt er heel erg gehamerd op handen wassen en anderhalve meter afstand houden. Uiteraard moet je dat allemaal doen, maar wat ik mis is de aandacht voor een gezonde leefstijl. Naast bijvoorbeeld voldoende slaap, minder schermtijd en meer bewegen begint dat bij een goede voeding.”

Omdat Gerl merkt dat mensen vaak niet de minimaal aanbevolen hoeveelheid van 250 gram per dag halen, richt ze haar challenge op groenten. „Fruit eten lukt wel, maar groenten zijn moeilijker. Kinderen eten het niet graag of mensen weten niet goed hoe ze er een lekkere maaltijd mee kunnen maken.”

Ook denken mensen wel eens onterecht dat ze genoeg groenten binnenkrijgen, merkt de docente op. „Trots laten ze mij dan foto’s van een vol bord met sla zien. Helaas is dat vaak nog geen 100 gram, waarbij je dus die 250 gram bij lange na niet haalt. Weeg groenten daarom voordat je het gaat eten en kies voor zwaardere en voedzamere va­rianten als tomaten, die al gauw honderd gram per stuk zijn en meer vitamines bevatten.”

Huiswerk

In de challenge werkt Gerl vooral aan bewustwording. Niet alleen met behulp van feitjes en weetjes, maar ook met groentehuiswerk. „Deelnemers krijgen bijvoorbeeld de opdracht om groenten te koppelen aan maaltijden waar ze het niet bij gewend zijn. Denk aan schijfjes komkommer of snackwortels bij het ontbijt. Heel simpel en een kleine moeite.”

De resultaten van de opdrachten kunnen de uitgedaagden delen in een besloten Facebookgroep. Hier kun je ook vragen aan Gerl stellen, die in haar antwoorden vooral focust op wat wél kan. „We voelen ons vaak machteloos in deze rare tijden, maar je kunt veel zelf doen om zo gezond mogelijk te blijven. Dus: pak de regie in eigen hand, gooi groenten in je boodschappenmandje en begin vandaag nog.”

Meedoen aan de challenge?

Meld je aan via fitbynature.nl/groente-challenge

 

Bron: Dagblad De Limburger, woensdag 6 januari 2021 | Tekst: MARJOLEIN WELLING | Foto's: ERMINDO ARMINO