Op 2 februari 2021 heeft de Limburger een artikel gepubliceerd over de doe-middag van CITAVERDE College in Heerlen. Lees het hieronder terug:

In de krant: Ineens staat een leraar voor je deur

Dit jaar geen fysieke open dagen voor middelbare scholen. Daarom brengen docenten van het Citaverde in Heerlen rijkgevulde doe-tassen langs bij groep 8-leerlingen.

In het ‘oude normaal’ zouden leerlingen van groep 7 en 8 rond deze tijd van het jaar middelbare scholen bezoeken voor een paar uur proeflesjes. Dat gaat nu niet. Het alternatief is ‘thuis voor de buis’, maar scholen zoeken ook creatief naar manieren om de kennismaking toch interactief te houden.

We vroegen ons af hoe we het dichtstbij kunnen komen in een online variant”, legt Mark Pluijmakers van het Citaverde College Heerlen uit. Conclusie: „Het is belangrijk om te ‘doen’ tijdens een doe-middag.” De oplossing is dan ook een bijbehorende ‘doetas’ voor elke leerling. De tas is gevuld met spullen die de aspirant-leerlingen kunnen gebruiken tijdens live workshops met docenten. Dat gaat via communicatieplatform Microsoft Teams. Er zitten ook spullen in waar de leerlingen na de online middag nog op eigen initiatief mee bezig kunnen. „Het heeft alles te maken met onze groene school”, vertelt Pluijmakers.

Denk bijvoorbeeld aan maïs om zelf popcorn mee te maken, zaadjes om in de grond te planten en een vetbol met uitleg om vogels in de tuin te spotten. Maar ook een duurzaam autootje op windenergie uit een ballon die de leerlingen in elkaar kunnen zetten.

Een groot schoolgebouw, allemaal nieuwe leraren en een groep leerlingen die je nog niet kent: een doe-dag zorgt nog wel eens voor gezonde zenuwen. Maar ook als een leraar gewoon aan de deur komt levert dat nog best wel wat spanning op bij een achtste-groeper, vertelt moeder Natacha Grissen. Eén van die leraren is Boy Radermacher. Hij begon nota bene met lesgeven net voordat corona in Nederland uitbrak en is dus nog niet veel anders gewend dan het ‘nieuwe normaal’. Nu gaat hij langs de huizen van een tiental hopelijk toekomstige leerlingen in Brunssum. Hij begint in de Akerstraat, waar hij een doe-tas overhandigt en kennismaakt met Britt Grissen. „Vorig jaar zijn we niet naar de open dagen geweest. Daar heb ik nu wel spijt van”, zegt moeder Grissen. De online open dag hebben ze nu wel doorlopen, al is de digitale ouderavond er in eerste instantie even tussendoor geschoten. „Maar mij is verteld dat de 360 graden tour het belangrijkst is.”

Het verschil maakt Citaverde volgens haar met de website, die duidelijker is dan van sommige anderen scholen. Het moge duidelijk zijn, online is dit jaar cruciaal.

Bron: Dagblad De Limburger, woensdag 3 februari 2021 | Tekst: Thijs de Veen | Foto: PETER SCHOLS