Opbrengst economieproject CITAVERDE Nederweert naar minderbedeelden

Binnen het vak ondernemen werken CITAVERDE College Nederweert en Rabobank Weerterland & Cranendonck samen aan een bijzonder project. Derdejaars leerlingen hebben 20 mini-ondernemingen opgericht waarbinnen ze zelf een product bedenken, produceren en plannen maken om dit in de markt te zetten. De uiteindelijke winst van de ondernemingen gaat via de gemeente Nederweert naar minderbedeelden in de gemeenschap.
 

Het project kent verschillende fases. Het gaat daarbij niet alleen om hoe ondernemen in zijn werk gaat,  maar ook om samenwerken in een groep en het ontdekken en goed inzetten van de verschillende talenten. Het project startte met ondernemersscan om erachter te komen welke talenten er binnen de groep zijn, welke zij willen ontwikkelen en hoe zij dat gaan doen.

Startkapitaal
Daaropvolgend werd in groepjes de onderneming stap voor stap vormgegeven. Welk product gaan we maken? Welke naam geven we ons bedrijf? Hoe ziet ons ondernemersplan eruit? Hoe gaan we de markt benaderen? Deze ideeën hebben de leerlingen gepresenteerd bij de Rabobank voor een jury bestaande uit een docent van CITAVERDE en twee medewerkers van de Rabobank. Aan deze jury de taak bedrijven te selecteren die een lening als startkapitaal mee mochten nemen. Een spannend, maar zeer leerzaam moment voor de leerlingen!


Ondernemen en leren samenwerken
Op dit moment zijn de mini-ondernemingen aan de slag gegaan met de feedback die ze ontvangen hebben bij de Rabobank. Ze werken de plannen verder uit en maken een promovideo over hun onderneming. Dan is het zaak zoveel mogelijk producten daadwerkelijk te verkopen! Eind mei is de eindpresentatie van de ondernemingen bij de gemeente Nederweert. De plannen worden dan beoordeeld door onder meer Sandy Nevels van Gilde Opleidingen en Bram Thijssen van de gemeente Nederweert. Daarnaast worden de leerlingen ook aan de tand gevoeld over de samenwerking, de leermomenten en de ontwikkelde talenten. Rond eind mei verwachten de ondernemingen het opgehaalde bedrag te kunnen overdragen aan de gemeente. Binnenkort delen we graag enkele creatieve producten van onze ondernemingen!