Grensoverschrijdend agrobusiness-project op Landes Gartenschau in Kamp-Lintfort

Van 17 april tot 11 oktober wordt het grensoverschrijdende agrobusiness-project "Regional Skills Labs" gepresenteerd op de Landes Garden Show (LaGa) in Kamp-Lintfort met een eigen stand en buitenruimte. De beursbijdrage toont nieuwe oplossingen op het gebied van smart chain, agrofood management, tuinbouw, voedselverwerking en landbouw. Tijdens de Europese week van 4 tot 10 mei is de euregio rhein-maas-nord ook aanwezig op LaGa.

Regionale vaardighedenlaboratoria

Het Skills Lab Smart Chain gaat over het vinden van extra vormen van inkomsten voor agrarische bedrijven: bijvoorbeeld het realiseren van vrijetijds- en toerisme aanbiedingen of ecologische teelt en dus zorgen voor meer duurzaamheid en een duurzaam gebruik van de natuurlijke hulpbronnen. Smart Agrofood Management richt zich, in samenwerking met bedrijven en opleidingsorganisaties, op het verwerven van relevante vaardigheden voor toekomstige werknemers. Het Skills Lab Smart Horticulture houdt zich bezig met technische innovaties, logistieke planning, productmarketing en het gebruik van meststoffen en pesticiden in de tuinbouwsector. Smart Foodprocessing richt zich op de ontwikkeling van medewerkers en product- en procesinnovaties, waardoor nieuwe kennis en vaardigheden kunnen worden toegepast in een realistische praktische omgeving. Op het gebied van smart farming leren deelnemers specifieke vaardigheden voor zogenaamde "Agriculture 4.0" - zoals het gebruik van drones, smartphones en tablets.

"Euregionale groen dag"

De "Euregionale Groen Dag" zal plaatsvinden op woensdag 17 juni vanaf 12.00 uur, waar verschillende deskundigen hun zegje zullen doen, onder andere tijdens een paneldiscussie. Nadien krijgen de deelnemers de gelegenheid om op de bijbehorende roadshow kennis te maken met de nieuwste ontwikkelingen in de agrobusiness of het LaGa-beursterrein te bezoeken. Projectpartners van Nederlandse zijde zijn de Nederlandse onderwijsinstellingen  Zone.college en CITAVERDE evenals het Huis van de Brabants Kempen en de HAS Hogeschool uit Venlo. Partners aan Duitse zijde zijn de belangenorganisatie Agrobusiness Niederrhein e.v. uit Straelen en het Krefeld-onderwijsinstituut IMBSE GmbH.

Foto: Michiel Savelsbergh / Euregio Rhein-Maas-Nord