Nieuws
20 mei 2022

Wijzigingen licentie voor Knaagdierbeheersing per 1 januari 2023

Licentie knaagdierbeheersing

Wij informeren je graag op tijd over de wijzigingen rond de licentie voor Knaagdierbeheersing. We staan vanaf juni voor je klaar met ons aanbod, zodat je bedrijf vanaf 1 januari 2023 gecertificeerd kan zijn conform de nieuwe regelgeving.

Huidige situatie

Op dit moment is er bij de certificering voor knaagdierbeheersing een onderscheid tussen binnen bedrijfsgebouwen en buiten bedrijfsgebouwen.

Nieuwe situatie per 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 is er geen onderscheid meer. Voor het gebruik van biocide is de licentie IPM-KBA (Integrated Pest Management Knaagdier Beheersing Agrarische bedrijven) nodig. Hiervoor ben je als bedrijf verplicht gecertificeerd te zijn. IPM-KBA kan behaald worden door het volgen van de training Knaagdierbeheersing IPM (KBA) en het maken van het examen.

Let op: In de knaagdierbeheersing is de IPM aanpak leidend. Om rodenticiden te gebruiken dient zowel de agrariër als het bedrijf een certificaat te hebben.

Hoe kan ik mijn bedrijf certificeren?

Om je als bedrijf te certificeren dien je het KPMB Aanvraagformulier Bedrijfsregistratie volledig in te vullen en aan de stichting Keurmerk Plaagdieer Management Bedrijven te versturen. Daarna maak je de keuze voor een gecertificeerde instantie waarmee je een datum afspreekt voor een audit. Als het KPMB-secretariaat het bedrijfscertificaat dan heeft ontvangen wordt het bedrijf opgenomen in het KPMB-register.

Inhoud van de training:

De training bestaat uit een eigen voorbereiding van ongeveer 3 uur die je zelf kan indelen, vervolgens ben je een dagdeel bezig met de expertmeeting, gevolgd door een tweede dagdeel examen.

  • Een e-learning ter voorbereiding op het examen;
  • Expertmeeting: actualiteiten, beantwoorden van vragen & praktische tips (ochtend);
  • Examen (middag).

Indien het examen met een positief resultaat wordt afgerond, ontvang je een licentie vanuit Bureau Erkenningen.
Schrijf je direct in: ja, ik heb interesse

Bijzonderheden:

De licentie IPM KBA heeft een geldigheid van 5 jaar. Binnen deze 5 jaar dien je een praktijkbijeenkomst te volgen en in het laatste jaar opnieuw examen te doen om deze licentie te verlengen.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over deze training.

Huisje voor biodiversiteit

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Redactie

Dit artikel is gepubliceerd in het vakblad De Hovenier 12 – 2022, Auteur: Heidi Peters van NWST, Geïnterviewde: Jos Jonkers van Jonkers hoveniers en Bert Diddens, onderwijscoördinator van Yuverta leven lang ontwikkelen (llo) Zuid-Nederland

Verder lezen?

Yuverta Bos

Yuverta Bos

We hebben nieuws want het Yuverta Bos gaat volgend plantseizoen de grond in. Locatie is het bosgebied Lage Vuursche (Utrechtse Heuvelrug).
Teek op een bloem - Week van de Teek

Week van de Teek 22 april

22 tot en met 26 april is de week van de teek. Deze week wordt georganiseerd door kennisinstituut Stigas en 20 landelijke organisaties in de groene en agrarische sectoren. In deze week is er aandacht voor de risico’s die teken met zich meebrengen als je werkt in het groen of graag recreëert in de natuur. Teken kunnen ziektes overbrengen, denk hierbij aan de ziekte van Lyme.
Lancering Hotspot Duurzaam Voedselsysteem

Lancering Hotspot Duurzaam voedselsysteem

14 maart vond de lancering plaats van de Hotspot Duurzaam voedselsysteem - powered by Yuverta - Limburg en Noord-Brabant. Dit initiatief is het epicentrum van samenwerking tussen bedrijven, docenten en studenten, gericht op het vormgeven van een toekomstbestendig, eerlijk en circulair voedselsysteem.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor Wijzigingen licentie voor Knaagdierbeheersing per 1 januari 2023