Nieuws
17 april 2023

Week van de teek

Week van de teek

Het is deze week (17 tot en met 21 april) week van de teek.

Deze week wordt georganiseerd door kennisinstituut Stigas en 20 landelijke organisaties in de groene en agrarische sectoren.

Risico’s

In deze week is er aandacht voor de risico’s die teken met zich meebrengen als je werkt in het groen of graag recreëert in de natuur. Teken kunnen ziektes overbrengen, denk hierbij aan de ziekte van Lyme.

Tekenspreekuur

Als je veel in het groen werkt is de kans op een tekenbeet groter. Hiervoor heeft Stigas een Tekenspreekuur georganiseerd. Je kunt deze week elke werkdag van 9:00 tot 10:00 uur bellen met Mirjam de Groot. Zij is deskundige in het voorkomen van tekenbeten én de ziekte van Lyme. Bellen kan zonder afspraak met telefoonnummer: 06 20 09 66 79.

Tekenradar

Teken zijn actief vanaf 7 á 8 graden en de meeste mensen krijgen een tekenbeet in de maanden maart tot en met oktober. In 2012 hebben de RIVM en Wageningen University and Research tekenradar.nl gelanceerd. Hierop kan je de actuele stand van zaken qua aantal tekenbeten in Nederland zien.

Wat moet je doen bij een tekenbeet?

Zorg ervoor dat je de teek zo snel mogelijk verwijderd, in ieder geval binnen 24 uur. De kans op de ziekte van Lyme wordt daarmee flink verminderd. Verwijder de teek met een tekenverwijderaar en nooit met alcohol.

Ziekte van Lyme

De meest bekende bacterie is de Borrelia-bacterie. Zo’n 20 procent van de teken draagt deze bacterie bij zich. Jaarlijks worden zo’n 27.000 personen ziek.  Meer informatie over de ziekte van Lyme vind je hier.

Training

De volgende groen training bieden wij binnenkort aan:

Bronnen:
Stigas
Roots magazine
RIVM

Vragen?

Yuverta-leven-lang-ontwikkelen-rif-biodiversiteit-limburg

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Verder lezen?

Brancheopleiding Boomteelt breder beschikbaar

Brancheopleiding Boomteelt breder beschikbaar

Binnenkort gaat de Brancheopleiding Boomteelt bij Yuverta Leven Lang Ontwikkelen weer van start.
Sustainable Development Goals

Sustainable Development Goals

Het leveren van een actieve bijdrage aan een duurzame wereld is één van de kernambities van Yuverta. De Sustainable Development Goals (SDG’S) vormen daarbij ons fundament. Maar wat zijn die SDG’s eigenlijk? Dat leggen we uit in dit blog!
Natuurlijk groenbeheer voor een klimaatbestendige toekomst

Natuurlijk groenbeheer voor een klimaatbestendige toekomst

Het groen om ons heen vormt een cruciaal onderdeel van onze leefomgeving. Onze tuinen, parken en groene zones zijn niet alleen esthetisch van belang, maar bieden ecosysteemdiensten die van onschatbare waarde zijn voor ons welzijn. Denk aan het zuiveren van lucht en water, het bevorderen van biodiversiteit en het reguleren van het lokale klimaat.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor Week van de teek