Wijzigingen licentie voor Knaagdierbeheersing per 1 januari 2023
Wij informeren je graag op tijd over de wijzigingen rond de licentie voor Knaagdierbeheersing. We staan vanaf juni voor je klaar met ons aanbod, zodat je bedrijf vanaf 1 januari 2023 gecertificeerd kan zijn conform de nieuwe regelgeving.
Huidige situatie
Op dit moment is er bij de certificering voor knaagdierbeheersing een onderscheid tussen binnen bedrijfsgebouwen en buiten bedrijfsgebouwen.
Nieuwe situatie per 1 januari 2023
Vanaf 1 januari 2023 is er geen onderscheid meer. Voor het gebruik van biocide is de licentie IPM-KBA (Integrated Pest Management Knaagdier Beheersing Agrarische bedrijven) nodig. Hiervoor ben je als bedrijf verplicht gecertificeerd te zijn. IPM-KBA kan behaald worden door het volgen van de training Knaagdierbeheersing IPM (KBA) en het maken van het examen.
Let op: In de knaagdierbeheersing is de IPM aanpak leidend. Om rodenticiden te gebruiken dient zowel de agrariër als het bedrijf een certificaat te hebben.
Hoe kan ik mijn bedrijf certificeren?
Om je als bedrijf te certificeren dien je het KPMB Aanvraagformulier Bedrijfsregistratie volledig in te vullen en aan de stichting Keurmerk Plaagdieer Management Bedrijven te versturen. Daarna maak je de keuze voor een gecertificeerde instantie waarmee je een datum afspreekt voor een audit. Als het KPMB-secretariaat het bedrijfscertificaat dan heeft ontvangen wordt het bedrijf opgenomen in het KPMB-register.
Inhoud van de training:
De training bestaat uit een eigen voorbereiding van ongeveer 3 uur die je zelf kan indelen, vervolgens ben je een dagdeel bezig met de expertmeeting, gevolgd door een tweede dagdeel examen.
- Een e-learning ter voorbereiding op het examen;
- Expertmeeting: actualiteiten, beantwoorden van vragen & praktische tips (ochtend);
- Examen (middag).
Indien het examen met een positief resultaat wordt afgerond, ontvang je een licentie vanuit Bureau Erkenningen.
Schrijf je direct in:Â ja, ik heb interesse
Bijzonderheden:
De licentie IPM KBA heeft een geldigheid van 5 jaar. Binnen deze 5 jaar dien je een praktijkbijeenkomst te volgen en in het laatste jaar opnieuw examen te doen om deze licentie te verlengen.
Meer informatie?
Wil je meer informatie over deze training.
Redactie
Dit artikel is gepubliceerd in het vakblad De Hovenier 12 – 2022, Auteur: Heidi Peters van NWST, Geïnterviewde: Jos Jonkers van Jonkers hoveniers en Bert Diddens, onderwijscoördinator van Yuverta leven lang ontwikkelen (llo) Zuid-Nederland
Verder lezen?
Contact opnemen?
Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.