MBO Bedrijfsleider/ondernemer bloem, groen en styling

Als ondernemer in deze creatieve, groene branche zorg jij ervoor dat je op de hoogte bent van de allerlaatste trends en innovatieve technieken. Je hebt commercieel inzicht en zorgt ervoor dat de zaken goed lopen. Tijdens de opleiding staan natuurlijke materialen, styling en het leren conceptueel te denken centraal. Jij leert van alles over prijsstelling van producten, promotie, marketing en verkooptechnieken. Straks houd jij je bezig met vormgeven, styling, design, decoreren, stileren én ondernemen! Word jij de nieuwe groene ondernemer of stylist in Limburg of daarbuiten?

Opbouw van de MBO-opleiding

De MBO niveau 4 opleiding bedrijfsleider/ondernemer bloem, groen en styling start met een basisfase met algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast leer je je toekomstige beroep kennen. Denk hierbij aan kennis over productverzorging, bloemwerk maken, etaleren, decoreren, ondernemen, maar ook kunstgeschiedenis en kennis over maatschappij en cultuur. In je profielfase ga je je specialiseren in jouw afstudeerrichting. De studie gaat meer in op wat je voor jouw beroep moet kennen en kunnen. Tot slot kun je je studie helemaal eigen maken met een keuzedeel, waarin je je kennis verbreedt of verdiept. Voorbeelden van keuzedelen voor deze MBO-opleiding zijn inspelen op innovaties en trends, conceptueel bloemwerk en marktinnovatie.

Deze opleiding van CITAVERDE College is een samenwerking aangegaan met de Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW), waardoor we nog beter onderwijs gaan bieden door betere aansluiting op de praktijk en jou met innovaties kennis te laten maken. 

Studenttevredenheid, slagingspercentages, kans op werk, kans op stages en het gemiddelde startsalaris vind je hieronder:

Soortgelijke opleidingen

Deze opleiding bloem, groen en styling is er ook op niveau 2 en niveau 3. Ook de opleiding niveau 4 vakexpert bloem, groen en styling is mogelijk.

Lees meer

Wat leer je

Bedrijf leiden Op basis van je projectplan, innovatieplan, winkel- en bedrijfsformule, trends, marktontwikkelingen en concurrentie bepaal jij onder meer de inkoop.
Commercieel denken Je polst of het assortiment voldoet aan de behoeften van de klant en jouw onderneming.
Styling De styling van een winkel of bedrijfslocatie is jou helemaal toevertrouwd.

Eisen

Minimale leeftijd 16 jaar
Vooropleiding -Diploma niveau 3
-Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO
-VMBO KL, GL of TL
Vragen? Heb je vragen over de toelatingseisen? Neem dan contact op met de locatie van je keuze.
Echte verhalen Van ouders, onze studenten & beroepsprofessionals

Examen

Je doet aan het eind van de opleiding Bedrijfsleider/ondernemer bloem, groen en styling op verschillende manieren examen. Voor algemene vakken zoals Nederlands en wiskunde maak je een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken doe je proeven van bekwaamheid (PvB). Als je alle examens hebt gehaald en je stage positief is beoordeeld ontvang je een diploma niveau 4 Bedrijfsleider/ondernemer bloem, groen en styling (crebonummer 25442).

Doorleren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een HBO-opleiding. De opleidingen Meesterbinder, Docent en kennismanager groene sector en een aantal kunst- en designopleidingen sluiten prima aan.

Beroepen

Jij bent na deze opleiding klaar voor het ondernemerschap in deze groene branche! Je kunt werken in een bloemenzaak, als stylist, binnenhuisvormgever, bloem- en groendecorateur, etaleur, ontwerper of standbouwer.

Kosten MBO-opleidingBedrijfsleider/ondernemer bloem, groen en styling

De kosten van je studie hangen af van je leeftijd, je leerweg (BOL of BBL) en je gekozen opleiding.

Lesgeld

BOL niveau 1-4 (voltijd)

Ben je op 1 augustus van het komende schooljaar nog geen 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je wel lesgeld. Voor schooljaar 2021-2022 bedraagt het wettelijk vastgestelde lesgeld € 1.216,- voor BOL-onderwijs.

Leer- en hulpmiddelen

Hieronder valt alles wat je nodig hebt om het onderwijs te kunnen volgen. De kosten hiervan verschillen en zijn afhankelijk van de gekozen opleiding en het leerjaar. Voor een uitgebreide omschrijving van wat hier allemaal onder valt bij leer- en hulpmiddelen.

Voor de BOL-opleiding Bedrijfsleider / ondernemer bloem, groen en styling moet je voor schoolboeken, readers en dergelijke rekenen op ongeveer € 450,- in het eerste studiejaar en ongeveer € 150,- in de overige leerjaren. Daarnaast schaf je software aan voor ongeveer € 140,-. Voor deze opleiding heb je ook een laptop nodig. 

Vrijwillige (ouder)bijdrage  

Bekijk onze informatie over de vrijwillige ouderbijdrage bij CITAVERDE College.

Meer weten?

Wil je meer weten over kosten en tegemoetkomingen? Lees dan verder bij kosten MBO.

Lees meer