MBO opleiding dierenartsassistent paraveterinair

De dierenartsassistent paraveterinair heeft een centrale, uiteenlopende functie. Met je MBO niveau 4-diploma dierenartsassistent paraveterinair op zak, werk jij zowel in de wachtkamer, het laboratorium en op kantoor als op de behandelplekken zoals de operatiekamer, de herstelkamer, de dierentuin of een landbouwbedrijf. Je bent het eerste aanspreekpunt voor de baasjes en biedt deskundige assistentie in de operatiekamer. Jij kunt goed met dieren, maar ook met mensen omgaan. Help jij in Limburg of daarbuiten de dieren gezond te houden?

Opbouw van deze MBO-opleiding

De MBO niveau 4 opleiding dierenartsassistent paraveterinair start met een basisfase met algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast leer je je toekomstige beroep kennen. Denk hierbij aan kennis over zorg en behandelingen voor dieren en hygiëne. In je profielfase ga je je specialiseren in jouw afstudeerrichting. De studie gaat meer in op wat je voor jouw beroep moet kennen en kunnen. Tot slot kun je je studie helemaal eigen maken met een keuzedeel, waarin je je kennis verbreedt of verdiept. Voorbeeld van een keuzedeel voor deze MBO-opleiding is Duits.  

Bekijk in onderstaande overzichten de studenttevredenheid, slagingspercentages, kans op werk, kans op stages en het gemiddelde startsalaris voor deze opleiding.

Zoek jij een leuke opleiding in de richting van dieren? Kijk dan ook eens bij Bedrijfsleider dierverzorging of Bedrijfsleider paardensport en -houderij .

Lees meer

Wat leer je

Zorgvuldig werken Jij weet alles van steriliteit, veiligheid en gezondheid op de werkplek.
Klantgerichtheid Jij hebt een respectvolle, doortastende en proactieve houding tegenover cliënten en arts.
Multitasken Jij organiseert, voert uit en controleert. Geen dag is hetzelfde.
Omgaan met druk Tijdens operaties assisteer je de dierenarts en houd je de toestand van de patiënt in de gaten.
Verrichten PARAVETERINAIRE handelingen Je assisteert bij consulten en operaties, maar voert bijvoorbeeld ook professionele gebitsreiniging uit of verricht laboratorium werkzaamheden.
Beheren en inventariseren De apotheek, praktijkruimten en instrumenten zijn bij jou in goede handen.

Eisen

Vooropleiding -Diploma niveau 3
-Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO
-VMBO leerwegen: KB (onder voorwaarden), GL of TL
Heb je vragen over de toelatingseisen? Neem dan contact op met de locatie van je keuze.
Echte verhalen Van ouders, onze studenten & beroepsprofessionals

Examen

Je doet aan het eind van je opleiding op verschillende manieren examen. Voor algemene vakken zoals Nederlands en wiskunde maak je een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken doe je proeven van bekwaamheid (PvB). Als je alle examens hebt gehaald en je stage positief is beoordeeld ontvang je een diploma niveau 4 Dierenartsassistent paraveterinair (crebonummer 25577).

Doorleren

Na de paraveterinair dierenartsassistent opleiding kun je doorstromen naar een niveau HBO-opleiding. De opleiding Dier- en veehouderij, afstudeerrichting dierengezondheidszorg sluit bijvoorbeeld goed aan.

Beroepen

Na deze opleiding tot dierenartsassistent kun jij aan de slag bij een dierenartsenpraktijk. Je werkplekken kunnen op kantoor zijn, in de wachtkamer in het laboratorium. Ook kun je werken op behandelplekken zoals de operatiekamer, de herstelkamer, de dierentuin of bij een landbouwbedrijf.

Kosten MBO-opleiding dierenartsassistent paraveterinair

De kosten van je studie hangen af van je leeftijd, je leerweg (BOL of BBL) en je gekozen opleiding.

Lesgeld

BOL niveau 1-4 (voltijd)

Ben je op 1 augustus van het komende schooljaar nog geen 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je wel lesgeld. Voor schooljaar 2021-2022 bedraagt het wettelijk vastgestelde lesgeld € 1.216,- voor BOL-onderwijs.

Leer- en hulpmiddelen

Hieronder valt alles wat je nodig hebt om het onderwijs te kunnen volgen. De kosten hiervan verschillen en zijn afhankelijk van de gekozen opleiding en het leerjaar. Voor een uitgebreide omschrijving van wat hier allemaal onder valt bij leer- en hulpmiddelen.

Voor de BOL-opleiding Dierenartsassistent moet je voor schoolboeken, readers en dergelijke rekenen op ongeveer € 350,- in het eerste studiejaar en ongeveer € 150,- in de overige leerjaren. Daarnaast schaf je persoonlijke beschermingsmiddelen aan voor ongeveer € 75,-. Voor deze opleiding heb je ook een laptop nodig. 

Vrijwillige (ouder)bijdrage  

Bekijk onze informatie over de vrijwillige ouderbijdrage bij CITAVERDE College.

Meer weten?

Wil je meer weten over kosten en tegemoetkomingen? Lees dan verder bij kosten MBO.

Lees meer
Afbeelding

IN DE PRAKTIJK

Paraveterinairen zijn de sleutel in de dierenartsenpraktijk. In de toekomst nemen zij steeds meer taken van de dierenarts over zoals het uitvoeren van puppy-controles, diabetes spreekuur, gewicht- en gebitscontroles en het maken van scans en röntgenfoto’s. Daarom vinden wij het bij CITAVERDE College dat je zoveel mogelijk ervaring opdoet in de praktijk. Op die manier ontwikkel jij je eigen vaardigheden, beroepsmatig en sociaal. Je herkent jouw eigen talenten eerder en beter. Je komt erachter hoe het er in een bedrijf aan toe gaat en hoe jij zelf het liefste werkt.

Kies je voor de opleiding in Horst?

Daar leer je bij de dependance van dierenartsenpraktijk Horst op school. Baasjes kunnen hier met hun huisdier terecht voor consulten, gebitscontroles, vaccinaties, castraties en simpele operaties. Er zijn voldoende nieuwe dierverblijven aanwezig waardoor je veel verschillende dieren zal behandelen. 

Volg je de opleiding in Heerlen?

Dan krijg je één dag per week les bij de dierenartspraktijk van het Dierenbeschermingscentrum in Born. Ook hier leer je middenin de praktijk! Wil je weten hoe dat er uit ziet? Kijk dan de video!