MBO Verkoper

Werk jij graag in een winkel? Geef je mensen graag advies en vind jij het leuk als iedere dag weer anders is? Dan is de opleiding Verkoper beslist iets voor jou. Als verkoper in een winkel ben jij het visitekaartje van de zaak. Jij zorgt ervoor dat de producten er aantrekkelijk uitzien en dat de voorraad is bijgevuld. Jij hebt alles geleerd over het verzorgen van de producten en over het adviseren van jouw klanten. Je kunt met deze opleiding in de retail aan de slag.

Opbouw van de MBO opleiding Verkoper

De MBO niveau 2-opleiding Verkoper start met een basisfase met algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast leer je je toekomstige beroep kennen. Denk hierbij aan kennis over het verzorgen van de goederen in je winkel. Je leert zorgen voor kwetsbare goederen zoals voedingsmiddelen, bloemen en planten en natuurlijk ook voor andere producten zoals kleding, woonartikelen of bijvoorbeeld bouwmaterialen. Daarnaast leer je ook over voorraadbeheer, kassawerk en het adviseren van klanten. In je profielfase ga je je specialiseren in jouw afstudeerrichting. De studie gaat meer in op wat je voor jouw beroep moet kennen en kunnen. Tot slot kun je je studie helemaal eigen maken met een keuzedeel, waarin je je kennis verbreedt of verdiept.

Bekijk in onderstaande overzichten de studenttevredenheid, slagingspercentages, kans op werk, kans op stages en het gemiddelde startsalaris voor deze opleiding.

Lees meer

Wat leer je

Ontvangen en verwerken van goederen Je houdt het magazijn op orde en zorgt voor een aantrekkelijke etalage.
Verkopen Jij weet hoe je een succesvol verkoopgesprek voert.
Sociale vaardigheden Contact met klanten en collega’s is een belangrijk deel van jouw vak.

Eisen

Vooropleiding - Diploma niveau 1
- VMBO leerweg BB
Heb je vragen over de toelatingseisen? Neem dan contact op met de locatie.
Echte verhalen Van ouders, onze studenten & beroepsprofessionals

Examen

Je doet aan het eind van je opleiding op verschillende manieren examen. Voor algemene vakken zoals Nederlands en wiskunde maak je een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken doe je proeven van bekwaamheid (PvB). Als je alle examens hebt gehaald en je stage positief is beoordeeld ontvang je een diploma niveau 2 verkoper (crebonummer 25167).

Doorleren

Na deze opleiding tot verkoper kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding.

Beroepen

Jij kunt na deze opleiding aan de slag als verkoper in allerlei soorten winkels. Denk aan de groene detailhandel, dierendetailhandel of tuincentrum, maar ook in een supermarkt, in een modewinkel, een bouwmarkt of een winkel met sportartikelen.

Kosten MBO-opleiding verkoper

De kosten van je studie hangen af van je leeftijd, je leerweg (BOL of BBL) en je gekozen opleiding.

Lesgeld

BOL niveau 1-4 (voltijd)

Ben je op 1 augustus van het komende schooljaar nog geen 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder? Dan betaal je wel lesgeld. Voor schooljaar 2021-2022 bedraagt het wettelijk vastgestelde lesgeld € 1.216,- voor BOL-onderwijs.

Leer- en hulpmiddelen

Hieronder valt alles wat je nodig hebt om het onderwijs te kunnen volgen. De kosten hiervan verschillen en zijn afhankelijk van de gekozen opleiding en het leerjaar. Voor een uitgebreide omschrijving van wat hier allemaal onder valt bij leer- en hulpmiddelen.

Voor de BOL-opleiding verkoper moet je voor boeken, readers en dergelijke rekenen op ongeveer € 300,- in het eerste studiejaar en ongeveer € 150,- in het tweede leerjaar. Daarnaast schaf je persoonlijke beschermingsmiddelen aan voor ongeveer € 50,-. Voor deze opleiding heb je ook een laptop nodig.

Vrijwillige (ouder)bijdrage

Bekijk onze informatie over de vrijwillige ouderbijdrage bij CITAVERDE College.

Meer weten?

Wil je meer weten over kosten en tegemoetkomingen? Lees dan verder bij kosten MBO.

Lees meer