Biotechniek (Gespecialiseerde proefdierverzorging)

1 jaar (ca. 36 lesdagen)
Op locatie

mbo deeltijd opleiding (bbl + maatwerk)

We leiden proefdierverzorgers (n3) op tot biotechnici (n4).

Een biotechnicus:

  • verzorgt en fokt proefdieren
  • voert (complexe) proefdierwerkzaamheden uit
  • coördineert werkzaamheden

Doel

Kennis en bekwaamheid vergroten om verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor het uitvoeren van dierproeven.

Voor wie?

Proefdierverzorgers.

Voorkennis

  • Diploma proefdierverzorging (mbo niveau 3)
  • Certificaat keuzedeel Uitvoeren proefdierhandelingen (K0606)​

Wat leer je?

In jouw bedrijf is het belangrijk dat de proefdieren goed verzorgd worden. Door je medewerkers de stap te laten maken naar Specialist proefdierverzorging lever jij een belangrijke bijdrage aan het welzijn van dieren in wetenschappelijk onderzoek. De medewerker leert over de basisbiologie en passende soort specifieke biologie van dieren in experiment, maar ook over hygiëne, ethiek, wetgeving, erfelijkheidsleer, chirurgie en anesthesie. Ook bieden wij kennis over het voorbereiden van dierproeven, het beheren van diermodellen en het uitvoeren van dierproeven inclusief complexe handelingen.

Opbouw, werkwijze en leerroute

Theorie

De lessen staan in het teken van de anatomie, fysiologie en pathologie van dieren, daarnaast brengen wij kennis over hygiëne, ethiek, wetgeving en erfelijkheidsleer. Daarbij ligt de nadruk op het optimaal opzetten en uitvoeren van dierproeven. Tijdens de opleiding werken wij voor de praktijkvakken regelmatig op de locatie van de Radboud Universiteit.

Praktijk

De beroepspraktijkvorming vindt plaats middels een arbeidsovereenkomst bij een vergunninghouder voor de Wet op de dierproeven. Integrale beroepssituaties als basis, in klassikale lessen en praktijklessen bij het Radboudumc, waarbij de inhoud conform het Europese kader voor scholing en opleiding is.

Vrijstelling

In overleg is er vrijstelling mogelijk voor AVO-examens en mogelijk voor een deel van de anatomie, fysiologie en pathologie in het geval van een paraveterinair diploma.

Bijzonderheden

Toelating vraagt een arbeidsovereenkomst bij een vergunninghouder voor de Wod en een diploma Proefdierverzorger niv.3 of behaald keuzedeel Uitvoeren proefdierhandelingen (K0606).

Voordelen van deze opleiding in deeltijd (bbl)

Het verkrijgen van de bevoegdheid voor het uitvoeren van meer complexe handelingen dan aan de proefdierverzorger is toegestaan (Dierproevenbesluit 2014, art.6 lid 3).

Afronding en vervolg

De deelnemer ontvangt een Diploma mbo niveau 4 incl. bevoegdheid conform art. 13f2 Wod.

Van het kunnen verzorgen van proefdieren naar het nemen van meer verantwoordelijkheid in de uitvoering van volledige dierproeven.

Met een niveau 4 opleiding kun je doorstromen naar het hbo.

Informatie

bbl + maatwerk
1 jaar (ca. 36 lesdagen)
Op locatie
De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.
Het is niet mogelijk om gebruik te maken van het STAP-Budget.
Yuverta-leven-lang-ontwikkelen-rif-biodiversiteit-limburg

Samen de mogelijkheden bespreken?

Ben jij op zoek naar passende mbo deeltijd opleiding (bbl-Incompany) voor meerdere medewerkers in jouw bedrijf? Wij denken graag mee over de inhoud en aanpak passend bij jouw bedrijf.

Betaalmethodes

Op factuur
Voor de startdatum van de training/opleiding ontvang je de factuur per mail.
IDEAL
Binnenkort beschikbaar.

Meer weten over Biotechniek (Gespecialiseerde proefdierverzorging)?

Meer weten over Biotechniek? Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over onze opleiding, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.

Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Annemarie Bergsma referentie 2

"Wat was het een heerlijke tijd! Een jaar lang genoot ik wekelijks van de topopleiding Urban Green Development van Yuverta. Samen met en van elkaar leren, avontuurlijke excursies naar steden en bossen, geraakt worden door groen en goede gesprekken, groenontwerpen maken, een bredere blik op het belang van natuur in ons leven, de vrijheid om je te verdiepen in een zelfgekozen locatie, het was onverminderd waardevol. Vanmorgen geweldige presentaties en vanmiddag de uitreiking van de getuigschriften. Biodiversiteit, sociale waarden van groen, klimaatadaptatie, trends van vroeger en nu, circulariteit, het levende gebouw en eetbaar groen; wat hebben we veel geleerd om direct toe te passen en de wereld om ons heen te veranderen. Trots op ons."

Annemarie Bergsma

Nurse | Chair and Founder The Sustainable Nurse/ De Duurzame Verpleegkundige | community-led development

Gosse Jilderda referentie

"Gisteren de topopleiding Urban Green development van Yuverta Houten mogen afronden. Zeer inspirerende opleiding, leerzaam, prachtige excursies, boeiende leerkrachten, waar we verder mee kunnen. En zeker niet te vergeten de leuke klasgenoten die heb mogen leren kennen."

Gosse Jilderda

Hoofduitvoerder en ecologisch adviseur bij Frisia Groep

Jan Knevelbaard referentie

"Ik heb in de Topopleiding UGD een boeiende dag van Karel Eigenraam mogen ervaren. In mei/juni is het mogelijk om in Houten en Klaaswaal, de wereld onder onze voeten te leren kennen."

Jan Knevelbaard

Docent groen-blauw mbo bij Yuverta

Gerelateerde opleidingen

Topopleiding Urban Green Development

Urban Green Development (UGD) – topopleiding

In de topopleiding UGD leer je met een toekomstgerichte blik naar de leefomgeving kijken waarin groen en water een belangrijke rol spelen. Je weet hoe je kunt aansluiten bij de Sustainable Development Goals (SDG's).

Yuverta opleiding
De opleiding duurt 9 maanden en bestaat uit 24 cursusdagen.
€ 3.928,00 p.p.
Topopleiding watermanagement

Watermanagement – Topopleiding

Deze topopleiding wordt aangeboden vanuit een toekomstgerichte blik waarin groen, water en de omgeving een grote rol spelen. Aan de hand van casussen word je uitgedaagd na te denken over actuele vraagstukken, problemen en oplossingen.

Yuverta opleiding
8 dagen / 2 dagen per masterclass (totaal 4 masterclasses)
€ 3.079,00 p.p.
HoveniersopleidingYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend Hovenier

Wil jij je laten omscholen tot hovenier of ben je al werkzaam in de sector? In deze praktijkgerichte opleiding leer je van vakdocenten hoe een aankomend hovenier werkt en denkt.

Brancheopleiding
1 jaar (+/- 30 avonden)
€ 2.525,00 p.p.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Medewerkers inschrijven voor Biotechniek (Gespecialiseerde proefdierverzorging)

De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wachtlijst inschrijven voor Biotechniek (Gespecialiseerde proefdierverzorging)