Biotechniek (Gespecialiseerde proefdierverzorging)

1 jaar (ca. 36 lesdagen)
Op locatie

mbo deeltijd opleiding (bbl + maatwerk)

We leiden proefdierverzorgers (n3) op tot biotechnici (n4).

Een biotechnicus:

  • verzorgt en fokt proefdieren
  • voert (complexe) proefdierwerkzaamheden uit
  • coördineert werkzaamheden

Doel

Kennis en bekwaamheid vergroten om verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor het uitvoeren van dierproeven.

Voor wie?

Proefdierverzorgers.

Voorkennis

  • Diploma proefdierverzorging (mbo niveau 3)
  • Certificaat keuzedeel Uitvoeren proefdierhandelingen (K0606)​

Wat leer je?

In jouw bedrijf is het belangrijk dat de proefdieren goed verzorgd worden. Door je medewerkers de stap te laten maken naar Specialist proefdierverzorging lever jij een belangrijke bijdrage aan het welzijn van dieren in wetenschappelijk onderzoek. De medewerker leert over de basisbiologie en passende soort specifieke biologie van dieren in experiment, maar ook over hygiëne, ethiek, wetgeving, erfelijkheidsleer, chirurgie en anesthesie. Ook bieden wij kennis over het voorbereiden van dierproeven, het beheren van diermodellen en het uitvoeren van dierproeven inclusief complexe handelingen.

Opbouw, werkwijze en leerroute

Theorie

De lessen staan in het teken van de anatomie, fysiologie en pathologie van dieren, daarnaast brengen wij kennis over hygiëne, ethiek, wetgeving en erfelijkheidsleer. Daarbij ligt de nadruk op het optimaal opzetten en uitvoeren van dierproeven. Tijdens de opleiding werken wij voor de praktijkvakken regelmatig op de locatie van de Radboud Universiteit.

Praktijk

De beroepspraktijkvorming vindt plaats middels een arbeidsovereenkomst bij een vergunninghouder voor de Wet op de dierproeven. Integrale beroepssituaties als basis, in klassikale lessen en praktijklessen bij het Radboudumc, waarbij de inhoud conform het Europese kader voor scholing en opleiding is.

Vrijstelling

In overleg is er vrijstelling mogelijk voor AVO-examens en mogelijk voor een deel van de anatomie, fysiologie en pathologie in het geval van een paraveterinair diploma.

Bijzonderheden

Toelating vraagt een arbeidsovereenkomst bij een vergunninghouder voor de Wod en een diploma Proefdierverzorger niv.3 of behaald keuzedeel Uitvoeren proefdierhandelingen (K0606).

Voordelen van deze opleiding in deeltijd (bbl)

Het verkrijgen van de bevoegdheid voor het uitvoeren van meer complexe handelingen dan aan de proefdierverzorger is toegestaan (Dierproevenbesluit 2014, art.6 lid 3).

Afronding en vervolg

De deelnemer ontvangt een Diploma mbo niveau 4 incl. bevoegdheid conform art. 13f2 Wod.

Van het kunnen verzorgen van proefdieren naar het nemen van meer verantwoordelijkheid in de uitvoering van volledige dierproeven.

Met een niveau 4 opleiding kun je doorstromen naar het hbo.

Informatie

bbl + maatwerk
1 jaar (ca. 36 lesdagen)
Op locatie
De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.
Huisje voor biodiversiteit

Samen de mogelijkheden bespreken?

Ben jij op zoek naar passende mbo deeltijd opleiding (bbl-Incompany) voor meerdere medewerkers in jouw bedrijf? Wij denken graag mee over de inhoud en aanpak passend bij jouw bedrijf.

Betaalmethodes

Op factuur
Voor de startdatum van de training/opleiding ontvang je de factuur per mail.
IDEAL
Binnenkort beschikbaar.

Meer weten over Biotechniek (Gespecialiseerde proefdierverzorging)?

Meer weten over Biotechniek? Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over onze opleiding, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.

Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Beeldscherm van een tuin met een man op de achtergrond - Referentie Berry Zaad

‘De brancheopleiding Aankomend Projectleider beviel mij erg goed. De manier van lesgeven was top, lekker snel, zoals het ook op de werkvloer werkt. Het was goed om Plantenkennis een boost te geven. Bij het stukje Bodemkunde komt meer kijken dan je denkt, heel interessant, ook wat het betreft het bewustzijn in wat je eigenlijk doet.’

Berry Zaad

Projectleider Dak (tuinen) & Gevelbegroeiing. Koninklijke Ginkel Groep.

Maaike van Leeuwarden

"Wat een feestje! ... waren alle 24 cursusdagen Topopleiding Urban Green Development, heel veel geleerd van de experts, de interessante excursies en de inspirerende groep medecursisten. ... was het om vandaag mijn adviesrapport te mogen presenteren en mijn getuigschrift in ontvangst te mogen nemen! ... wordt het volgend schooljaar, als ik zelf aan de slag mag als coach en coördinator van de Topopleiding!! Enorm veel zin in! ????"

Maaike van Leeuwarden

Docent paraveterinair | Projectleider Hotspot Diermanagement en Welzijn

Martine Niks kijkt naar een Boom

“De topopleiding UGD sloot inhoudelijk precies aan op wat ik nodig had als beleidsadviseur klimaatadaptie en biodiversiteit.”

Martine Niks-Cuijten

Beleidsadviseur klimaatadaptie en biodiversiteit Gemeente Laarbeek

Gerelateerde opleidingen

Topopleiding Urban Green Development - groene gevel van een gebouw

Urban Green Development (UGD) – topopleiding

In de topopleiding UGD leer je met een toekomstgerichte blik naar de leefomgeving kijken waarin groen en water een belangrijke rol spelen. Je weet hoe je kunt aansluiten bij de Sustainable Development Goals (SDG's).

Yuverta opleiding
De opleiding duurt 9 maanden en bestaat uit 24 cursusdagen
€ 3.928,00 p.p.
Topopleiding watermanagement

Watermanagement – Topopleiding

Deze topopleiding wordt aangeboden vanuit een toekomstgerichte blik waarin groen, water en de omgeving een grote rol spelen. Aan de hand van casussen word je uitgedaagd na te denken over actuele vraagstukken, problemen en oplossingen.

Yuverta opleiding
8 dagen
€ 3.079,00 p.p.
VHG - Aankomend Hovenier - man aan het werk in de tuinYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend hovenier

Wil jij je laten omscholen tot hovenier of ben je al werkzaam in de sector? In deze praktijkgerichte opleiding leer je van vakdocenten hoe een aankomend hovenier werkt en denkt.

Brancheopleiding
1 jaar (30 avonden)
€ 2.525,00 p.p.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Medewerkers inschrijven voor Biotechniek (Gespecialiseerde proefdierverzorging)

De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wachtlijst inschrijven voor Biotechniek (Gespecialiseerde proefdierverzorging)