De VHG brancheopleiding: de sleutel tot vakbekwaamheid in de hoveniersbranche

In de hoveniersbranche zijn vakmanschap en expertise van essentieel belang voor succes. Of je nu een beginnende hovenier bent die al werkzaam is in de sector en zijn diploma wil behalen, of een ervaren professional die zijn vaardigheden wil uitbreiden, de VHG Brancheopleidingen bij Yuverta Leven Lang Ontwikkelen bieden precies wat je nodig hebt om je loopbaan in de groene sector naar een hoger niveau te tillen.

Wat is de VHG?

De afkorting VHG staat voor Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners. Ze zijn de branchevereniging voor ondernemers in het groen. Deze ondernemers omvatten hoveniers, groenvoorzieners, interieurbeplanters, dak- en gevelbegroening en boomspecialisten.

Bij de VHG zijn ongeveer 1.100 bedrijven aangesloten. De branchevereniging VHG deelt kennis, ontzorgt haar leden en behartigt hun belangen. Yuverta LLO werkt samen met de VHG aan het bedenken van oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen door bijvoorbeeld een bijdrage te leveren aan het realiseren van een groene en gezonde leefomgeving.

Wat houden de VHG brancheopleidingen voor hoveniers in?

De VHG brancheopleidingen zijn vakopleidingen die zich richten op mensen die al in de groene sector werken of die in de toekomst in de sector willen gaan werken. De hoveniersopleiding(en) worden meestal in de avonduren gegeven. De opleidingen zijn gericht op volwassenen en behandelen verschillende aspecten van het vakgebied, waaronder tuinaanleg, tuinonderhoud, plantenkennis, boomverzorging, groenvoorziening en landschapsarchitectuur.

VHG - Vakbekwaam hovenier - man aan het werk in de tuin
VHG - Aankomend projectleider 2 - scherm met een ontworpen tuin
Hovenier aan het werk in de tuin - Hovenier worden.
Hovenier aan het werk met een heggenschaar - Hovenier worden.

Welke hoveniersopleidingen biedt Yuverta LLO aan?

VHG – Assistent hovenier

De brancheopleiding Assistent Hovenier is speciaal ontwikkeld voor deelnemers die afkomstig zijn uit de Wajong of SW en is ook bijzonder geschikt voor leerlingen uit het praktijkonderwijs. De opleiding is praktijkgericht en is bedoeld voor individuen die niet voldoen aan de criteria voor een reguliere mbo-opleiding op niveau 1 of niveau 2.

Vaktechniek staat centraal in de opleiding Assistent Hovenier. Er worden geen algemene vakken als taal of rekenen gegeven.

VHG – Aankomend hovenier

Wil je je laten omscholen tot hovenier of ben je al werkzaam in de sector? De opleiding Aankomend hovenier is het eerste leerjaar van de brancheopleiding Vakbekwaam Hovenier. Je leert de basis van het hoveniersvak, waarbij de praktijk centraal staat. In deze opleiding aankomend hovenier leer je van vakdocenten hoe een aankomend hovenier werkt en denkt. Als je de opleiding succesvol afrondt, kun je doorstromen naar jaar 2 (Opleiding Hovenier).

VHG – Hovenier

De opleiding Hovenier is het tweede leerjaar van de VHG brancheopleiding tot Vakbekwaam Hovenier. In dit jaar leer je de basisvaardigheden van de tuintechniek en vindt er een verdieping plaats op de onderwerpen die zijn behandeld in jaar 1 (Aankomend Hovenier). Deze opleiding kun je volgen als je jaar 1 van de VHG opleiding succesvol hebt afgerond of een diploma van een relevante opleiding op mbo-niveau 2 bezit.

VHG – Vakbekwaam Hovenier

In het derde leerjaar van de VHG brancheopleiding rond je de opleiding Vakbekwaam Hovenier af. Er vindt een verdere verdieping plaats op de basisvaardigheden in tuintechniek en je specialiseert je in het uitvoeren van complexe aanlegwerkzaamheden. Deze opleiding kun je volgen als je jaar 2 van de VHG brancheopleiding succesvol hebt afgerond of een vergelijkbaar mbo-diploma bezit.

VHG – Aankomend Projectleider 1

Werk je in de groene sector en wil je doorgroeien naar een leidinggevende functie? Dan is deze opleiding iets voor jou. In de opleiding Aankomend projectleider staat het organiseren en werk voorbereiden centraal. De lessen vinden plaats in de avonduren

VHG – Aankomend Projectleider 2

Je hebt jaar 1 van de VHG Brancheopleiding Aankomend Projectleider met succes afgerond. Je bent werkzaam in de groene sector en je hebt de ambitie om door te groeien naar een leidinggevende functie, waarin je projecten in de groene ruimte organiseert en aanstuurt.

Welke VHG brancheopleidingen biedt Yuverta LLO aan?

VHG - Aankomend Hovenier - man aan het werk in de tuinYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend hovenier

Wil jij je laten omscholen tot hovenier of ben je al werkzaam in de sector? In deze praktijkgerichte opleiding leer je van vakdocenten hoe een aankomend hovenier werkt en denkt.

Brancheopleiding
1 jaar (30 avonden)
€ 2.525,00 p.p.
HovenierYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Hovenier

De opleiding Hovenier is het tweede jaar van de VHG brancheopleiding tot Vakbekwaam Hovenier. In dit jaar leer je de basisvaardigheden van de tuintechniek en vindt er een verdieping plaats op het eerste leerjaar (Aankomend Hovenier).

Brancheopleiding
1 jaar (30 avonden)
€ 2.525,00 p.p.
VHG - Vakbekwaam hovenier - man aan het werk in de tuinYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Vakbekwaam hovenier

In het derde leerjaar van de VHG brancheopleiding rond je de opleiding tot Vakbekwaam Hovenier af. Er vindt een verdere verdieping plaats op de onderwerpen aanleg en je specialiseert je in het uitvoeren van complexe aanlegwerkzaamheden.

Brancheopleiding
1 jaar (30 avonden)
€ 2.525,00 p.p.
VHG - Aankomend projectleider 1 - scherm met een ontworpen tuinYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend Projectleider 1

Werk je in de groene sector en wil je doorgroeien naar een leidinggevende functie? Dan is deze opleiding iets voor jou. In de opleiding Aankomend projectleider staat het organiseren en werk voorbereiden centraal.

Brancheopleiding
2 leerjaren in de periode november - april
€ 2.168,00 p.p.
VHG - Aankomend projectleider 2 - scherm met een ontworpen tuinYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend Projectleider 2

Je hebt jaar 1 van de VHG Brancheopleiding Aankomend Projectleider met succes afgerond. Je bent werkzaam in de groene sector en je hebt de ambitie om door te groeien naar een leidinggevende functie.

Brancheopleiding
2 leerjaren in de periode november - april
€ 2.168,00 p.p.
Assistent Hovenier VHGYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Assistent hovenier

In deze praktische opleiding doe je kennis en vaardigheden op om een goede start te maken als assistent medewerker in de groene sector. Bijvoorbeeld bij een hovenier, groot groenvoorziener, kweker, tuincentrum of gemeente.

Brancheopleiding
60 dagdelen (180 uur)
€ 2.830,00 p.p.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Maaike van Leeuwarden

"Wat een feestje! ... waren alle 24 cursusdagen Topopleiding Urban Green Development, heel veel geleerd van de experts, de interessante excursies en de inspirerende groep medecursisten. ... was het om vandaag mijn adviesrapport te mogen presenteren en mijn getuigschrift in ontvangst te mogen nemen! ... wordt het volgend schooljaar, als ik zelf aan de slag mag als coach en coördinator van de Topopleiding!! Enorm veel zin in! ????"

Maaike van Leeuwarden

Docent paraveterinair | Projectleider Hotspot Diermanagement en Welzijn

Rachelle staat naast planten en bomen

“Ik kan toepassen wat ik op school leer en ik kan het op het werk toepassen. De afgelopen week mocht ik op het werk een opdracht uitvoeren dat ik de rest mocht aansturen.”

Rachelle

Medewerkster gemeente Beek

Martine Niks kijkt naar een Boom

“De topopleiding UGD sloot inhoudelijk precies aan op wat ik nodig had als beleidsadviseur klimaatadaptie en biodiversiteit.”

Martine Niks-Cuijten

Beleidsadviseur klimaatadaptie en biodiversiteit Gemeente Laarbeek

Vier mannen die praten in de tuin

Leren bij Yuverta LLO

Het werk en de wereld om ons heen veranderen continu, net als je eigen ambities en plannen. Je streeft ernaar je aan te passen en te ontwikkelen om een positieve impact te hebben in jouw wereld of vakgebied. In deze voortdurende reis vormt Yuverta Leven Lang Ontwikkelen (LLO) een vertrouwde basis voor jou. Of het nu gaat om het vergaren van persoonlijke kennis via een training of opleiding, onze aanpak is praktisch en toegankelijk. Groei met ons mee en zet steeds de volgende stap in jouw groene vakgebied.

Opleiding hovenier naast je werk

Bij de VHG opleiding tot hovenier van Yuverta LLO begrijpen we dat volwassenen unieke behoeften hebben als het gaat om hun opleiding. Daarom bieden we lessen in de avonduren aan, zodat je kunt investeren in je toekomst als hovenier en een opleiding kan volgen naast je huidige werk.

VHG-brancheopleiding Aankomend Hovenier start in Roermond - man in het werk in de tuin
VHG - Aankomend hovenier - versneld - man aan het werk in de tuin met een hark

VHG Brancheopleidingen Yuverta LLO

De VHG brancheopleidingen zijn bedoeld voor volwassenen die zich willen omscholen of hun kennis in de groene sector willen uitbreiden. De totale opleiding bestaat uit drie jaar.

  • Het eerste jaar is de opleiding tot Aankomend Hovenier, waarin je de basisvaardigheden van het vak leert.
  • In het tweede jaar volg je de opleiding Hovenier, waarin je de basisvaardigheden van tuintechniek leert en je verder verdiept in de onderwerpen uit het eerste jaar.
  • Het derde en laatste jaar is de opleiding tot Vakbekwaam Hovenier. Hierin verdiep je je verder in verschillende onderwerpen, zoals de aanleg en onderhoud van beplanting en plantenkennis. Je specialiseert je in complexe aanlegwerkzaamheden.

Als je de VHG brancheopleiding tot Vakbekwaam Hovenier met goed gevolg afrondt, ontvang je het VHG branchediploma. Dit diploma opent de deuren naar diverse mogelijkheden, zoals het starten van je eigen bedrijf in de groene sector of het aannemen van uitdagende posities bij gerenommeerde hoveniersbedrijven.

Heb je de ambitie om na deze drie jaar nog verder te leren? Dan kun je de opleiding Aankomend Projectleider volgen, waarin je de mogelijkheid hebt om door te groeien naar een leidinggevende functie.

Veelgestelde vragen de VHG brancheopleiding

De meest gestelde vragen hebben wij voor je op een rijtje gezet.

Wat is een VHG branche opleiding?

De VHG brancheopleidingen hebben tot doel het bevorderen van het vakonderwijs in de hoveniers- en groenvoorziening sector. De opleidingen bieden vakgerichte inhoud en bestrijken diverse aspecten van het vakgebied, zoals tuinaanleg, tuinonderhoud, boomverzorging, groenvoorziening en landschapsarchitectuur.

Hoe lang duurt een VHG brancheopleiding?

Het opleidingstraject van de hoveniersopleiding van Yuverta LLO bestaat uit drie jaar.

Kan ik een VHG brancheopleiding doen?

VHG brancheopleidingen worden doorgaans in de avonduren aangeboden en richten zich speciaal op mensen die al werkzaam zijn in de hoveniers- en groenvoorziening sector of zij die in de toekomst in deze sector willen werken.

Huisje voor biodiversiteit

Wil je direct een passend advies?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor VHG brancheopleiding