De VHG brancheopleiding: de sleutel tot vakbekwaamheid in de hoveniersbranche

De hoveniersbranche is een bloeiende sector in Nederland, waar vakmanschap en expertise essentieel zijn voor succes. Of je nu een aankomend hovenier bent die net begint aan zijn carrière, of een ervaren professional die zijn vaardigheden wil uitbreiden, een goede opleiding is van cruciaal belang. Daarom bieden de VHG Brancheopleidingen bij Yuverta LLO precies wat jij zoekt om je carrière in de groene sector naar een hoger niveau te tillen.

Wat is de VHG?

De afkorting VHG staat voor Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners. Ze zijn de branchevereniging voor ondernemers in het groen. Deze ondernemers omvatten hoveniers, groenvoorzieners, interieurbeplanters, dak- en gevelbegroening en boomspecialisten. De VHG vertegenwoordigt ongeveer 1.100 aangesloten bedrijven en speelt een belangrijke rol bij het delen van kennis, het bieden van ondersteuning en het behartigen van de belangen van haar leden.

Yuverta LLO werkt nauw samen met de VHG om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan, waaronder het bevorderen van een groene en gezonde leefomgeving.

Wat houden de VHG brancheopleidingen voor hoveniers in?

De VHG brancheopleidingen hebben tot doel het bevorderen van het vakonderwijs in de hoveniers- en groenvoorziening sector. Deze opleidingen worden doorgaans in de avonduren aangeboden en richten zich speciaal op mensen die al werkzaam zijn in de hoveniers- en groenvoorziening sector of zij die in de toekomst in deze sector willen werken. De opleidingen bieden vakgerichte inhoud en bestrijken diverse aspecten van het vakgebied, zoals tuinaanleg, tuinonderhoud, boomverzorging, groenvoorziening en landschapsarchitectuur.

Vakbekwaam hovenier

Welke hoveniersopleidingen biedt Yuverta LLO aan?

HoveniersopleidingYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend Hovenier

Wil jij je laten omscholen tot hovenier of ben je al werkzaam in de sector? In deze praktijkgerichte opleiding leer je van vakdocenten hoe een aankomend hovenier werkt en denkt.

Brancheopleiding
1 jaar (+/- 30 avonden)
€ 2.525,00 p.p.
HovenierYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG- Hovenier

De opleiding Hovenier is het tweede jaar van de VHG brancheopleiding tot Vakbekwaam Hovenier. In dit jaar leer je de basisvaardigheden van de tuintechniek en vindt er een verdieping plaats op het eerste leerjaar (Aankomend Hovenier).

Brancheopleiding
1 jaar (+/- 30 avonden)
€ 2.525,00 p.p.
Vakbekwaam hovenierYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG- Vakbekwaam hovenier

In het derde leerjaar van de VHG brancheopleiding rond je de opleiding tot Vakbekwaam Hovenier af. Er vindt een verdere verdieping plaats op de onderwerpen aanleg en je specialiseert je in het uitvoeren van complexe aanlegwerkzaamheden.

Brancheopleiding
1 jaar (+/- 30 avonden)
€ 2.525,00 p.p.
Yuverta llo vhg aankomend projectleider 1 1200x800 1Yuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend Projectleider 1

Werk je in de groene sector en wil je doorgroeien naar een leidinggevende functie? Dan is deze opleiding iets voor jou. In de opleiding Aankomend projectleider staat het organiseren en werk voorbereiden centraal.

Brancheopleiding
2 leerjaren in de periode november – april.
€ 2.168,00 p.p.
Yuverta llo vhg aankomend projectleider 2 1200x800 1Yuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend Projectleider 2

Je hebt jaar 1 van de VHG Brancheopleiding Aankomend Projectleider met succes afgerond. Je bent werkzaam in de groene sector en je hebt de ambitie om door te groeien naar een leidinggevende functie.

Brancheopleiding
2 leerjaren in de periode november – april.
€ 2.168,00 p.p.
Assistent Hovenier VHGYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG- Assistent Hovenier

In deze praktische opleiding doe je kennis en vaardigheden op om een goede start te maken als assistent medewerker in de groene sector. Bijvoorbeeld bij een hovenier, groot groenvoorziener, kweker, tuincentrum of gemeente.

Brancheopleiding
60 dagdelen (180 uur)
€ 2.830,00 p.p.
Yuverta team onderwijs 1200x800 1

Leren bij Yuverta LLO

Het werk en de wereld om ons heen evalueren continu, net als je eigen ambities en plannen. Je streeft ernaar je aan te passen en te ontwikkelen om een positieve impact te hebben in jouw wereld of vakgebied. In deze voortdurende reis vormt Yuverta Leven Lang Ontwikkelen (LLO) een vertrouwde basis voor jou. Of het nu gaat om het vergaren van persoonlijke kennis via een training of opleiding, onze aanpak is praktisch en toegankelijk. Groei met ons mee en zet steeds de volgende stap in jouw groene vakgebied.

Opleiding hovenier avondschool

Bij de VHG brancheopleidingen van Yuverta LLO begrijpen we dat volwassenen specifieke behoeften hebben als het gaat om hun opleiding. Daarom bieden wij avondschoolmogelijkheden aan, zodat je kunt investeren in je toekomst als hovenier zonder afbreuk te doen aan je huidige verplichtingen.

VHG-brancheopleiding Aankomend Hovenier start in Roermond
Yuverta llo vhg aankomend hovenier versneld 1500x800 1

VHG Brancheopleidingen Yuverta LLO

De Hoveniersopleidingen zijn bedoeld voor volwassenen die zich willen omscholen of hun kennis in de groene sector willen uitbreiden. Het opleidingstraject bestaat uit drie jaar.

  • Het eerste jaar is de opleiding tot Aankomend Hovenier, waarin je de basisvaardigheden van het vak leert.
  • In het tweede jaar volg je de opleiding Hovenier, waarin je de basisvaardigheden van tuintechniek leert en je verder verdiept in de onderwerpen uit het eerste jaar.
  • Het derde en laatste jaar is de opleiding tot Vakbekwaam Hovenier. Hierin verdiep je je verder in verschillende onderwerpen, zoals de aanleg en onderhoud van beplanting en plantenkennis. Je specialiseert je in complexe aanlegwerkzaamheden.

Als je na deze drie jaar nog verder wilt leren, bieden wij de opleiding tot Aankomend Projectleider aan, waarin je de mogelijkheid hebt om door te groeien naar een leidinggevende functie. Na het volgen van de opleiding tot Vakbekwaam Hovenier kan je een eigen bedrijf starten of gaan werken voor een hoveniersbedrijf.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Annemarie Bergsma referentie

"Samen met en van elkaar leren, avontuurlijke excursies naar steden en bossen, geraakt worden door groen en goede gesprekken, groenontwerpen maken, een bredere blok op het belang van natuur in ons leven, het was onverminderd waardevol"

Annemarie Bergsma

Urban Green Development

Yuverta llo referentie Berry

‘De brancheopleiding Aankomend Projectleider beviel mij erg goed. De manier van lesgeven was top, lekker snel, zoals het ook op de werkvloer werkt. Het was goed om Plantenkennis een boost te geven. Bij het stukje Bodemkunde komt meer kijken dan je denkt, heel interessant, ook wat het betreft het bewustzijn in wat je eigenlijk doet.’

Berry Zaad

Projectleider Dak (tuinen) & Gevelbegroeiing. Koninklijke Ginkel Groep.

Jan Knevelbaard referentie

"Ik heb in de Topopleiding UGD een boeiende dag van Karel Eigenraam mogen ervaren. In mei/juni is het mogelijk om in Houten en Klaaswaal, de wereld onder onze voeten te leren kennen."

Jan Knevelbaard

Docent groen-blauw mbo bij Yuverta

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor VHG brancheopleiding