Nieuws
25 september 2023

European Qualification Frame

European Qualifications Framework

Wat is je Nederlandse diploma waard in het buitenland? Dat is niet altijd duidelijk, omdat elk land een eigen onderwijssysteem met een eigen curriculum heeft en ook de namen van opleidingen verschillen. Wat is mbo-niveau 4 waard in Finland? Of in Spanje? En hoe vergelijk je inhoudelijke kennis en niveaus? Het Europees Kwalificatieraamwerk (EQF) helpt opleidingen internationaal vergelijkbaar te maken. 

Wat is EQF?

Het Europees Kwalificatieraamwerk is een systeem dat de niveaus van allerlei soorten opleidingen vergelijkbaar maakt op internationaal niveau. Of je nu een basisopleiding volgt of een meerjarige universitaire studie, het EQF helpt om te laten zien op welk niveau je leert of werkt, zowel in Nederland als in andere Europese landen. Het raamwerk bestaat uit 8 niveaus en geeft per niveau aan welke kennis en vaardigheden daarbij horen, evenals de mate van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Aan de hand van het EQF weten werkgevers, maar ook werknemers en studenten wat iemands werk- en denkniveau is en op welk niveau hij of zij functioneert. 

De Europese Unie heeft het Europees Kwalificatieraamwerk ontwikkeld om nationale kwalificaties begrijpelijker en beter vergelijkbaar te maken. In Nederland is het Nederlandse Kwalificatieraamwerk NLQF gekoppeld aan het EQF. Op dit moment zijn 39 landen bezig met het invoeren van het EQF door hun nationale kwalificatieraamwerk te koppelen aan het EQF. Dit draagt bij aan het transparanter maken van de verschillende onderwijssystemen in de EU en vergemakkelijkt de internationale mobiliteit van werknemers en studenten. Aan de hand van het EQF weten werkgevers, maar ook werknemers en studenten wat iemands werk- en denkniveau is en op welk niveau hij of zij functioneert. 

NLQF-niveau  Opleiding  EQF-niveau 
1  Vmbo bb / MBO 1  1 
2  Vmbo kb, gl, tl / MBO 2  2 
3  MBO 3  3 
4  MBO 4 / Havo / Vavo-Havo  4 
4+  VWO  4 
5  Associate Degree  5 
6  Bachelor  6 
7  Master  7 
8  Doctoraat / Medisch specialist  8 

Bronnen

Europa.eu

NLQF

Vragen?

Yuverta-leven-lang-ontwikkelen-rif-biodiversiteit-limburg

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Verder lezen?

subsidies en regelingen voor leven lang ontwikkelen 2024

Subsidies en Regelingen voor Leven Lang Ontwikkelen in 2024

Welke subsidies en regelingen zijn er? In 2024 zijn er diverse regelingen beschikbaar voor het volgen van scholing en andere leervormen, waaronder subsidies. In dit overzicht vind je ze handig bij elkaar, inclusief de aanvraagperiodes.
Brochure beroepsbegeleidende leerweg bbl

NIEUW: Brochure beroepsbegeleidende leerweg (bbl)

In de nieuw ontwikkelde brochure beroepsbegeleidende leerweg (bbl) vind je alle informatie over onze bbl + maatwerkopleidingen en de praktijkleerroutes.
Persbericht sbs6 helden van nu

Een Greenhero van Yuverta LLO in de spotlight bij SBS6 Helden van Nu

Productiehuis Stay in Touch Media BV kondigt met trots het nieuwe seizoen aan van "De Helden van Nu", het hartverwarmende programma waarin Nederlandse docenten en leerkrachten die het verschil maken, in het zonnetje worden gezet. Het spraakmakende seizoen gaat van start op zondag 3 december om 16.30 uur bij SBS6.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor European Qualifications Framework (EQF) maakt opleidingen internationaal vergelijkbaar