Nieuws
25 september 2023

European Qualifications Framework (EQF) maakt opleidingen internationaal vergelijkbaar

European Qualifications Framework (EQF)

Wat is je Nederlandse diploma waard in het buitenland? Dat is niet altijd duidelijk, omdat elk land een eigen onderwijssysteem met een eigen curriculum heeft en ook de namen van opleidingen verschillen. Wat is mbo-niveau 4 waard in Finland? Of in Spanje? En hoe vergelijk je inhoudelijke kennis en niveaus? Het Europees Kwalificatieraamwerk (EQF) helpt opleidingen internationaal vergelijkbaar te maken. 

Wat is het EQF?

Het Europees Kwalificatieraamwerk is een systeem dat de niveaus van allerlei soorten opleidingen vergelijkbaar maakt op internationaal niveau. Of je nu een basisopleiding volgt of een meerjarige universitaire studie, het EQF helpt om te laten zien op welk niveau je leert of werkt, zowel in Nederland als in andere Europese landen. Het raamwerk bestaat uit 8 niveaus en geeft per niveau aan welke kennis en vaardigheden daarbij horen, evenals de mate van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Aan de hand van het EQF weten werkgevers, maar ook werknemers en studenten wat iemands werk- en denkniveau is en op welk niveau hij of zij functioneert. 

De Europese Unie heeft het Europees Kwalificatieraamwerk ontwikkeld om nationale kwalificaties begrijpelijker en beter vergelijkbaar te maken. In Nederland is het Nederlandse Kwalificatieraamwerk NLQF gekoppeld aan het EQF. Op dit moment zijn 39 landen bezig met het invoeren van het EQF door hun nationale kwalificatieraamwerk te koppelen aan het EQF. Dit draagt bij aan het transparanter maken van de verschillende onderwijssystemen in de EU en vergemakkelijkt de internationale mobiliteit van werknemers en studenten. Aan de hand van het EQF weten werkgevers, maar ook werknemers en studenten wat iemands werk- en denkniveau is en op welk niveau hij of zij functioneert. 

NLQF-niveau  Opleiding  EQF-niveau 
1  Vmbo bb / MBO 1  1 
2  Vmbo kb, gl, tl / MBO 2  2 
3  MBO 3  3 
4  MBO 4 / Havo / Vavo-Havo  4 
4+  VWO  4 
5  Associate Degree  5 
6  Bachelor  6 
7  Master  7 
8  Doctoraat / Medisch specialist  8 

Bronnen

Europa.eu

NLQF

Vragen?

Yuverta-leven-lang-ontwikkelen-rif-biodiversiteit-limburg

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Verder lezen?

Teek op een bloem - Week van de Teek

Week van de Teek 22 april

22 tot en met 26 april is de week van de teek. Deze week wordt georganiseerd door kennisinstituut Stigas en 20 landelijke organisaties in de groene en agrarische sectoren. In deze week is er aandacht voor de risico’s die teken met zich meebrengen als je werkt in het groen of graag recreëert in de natuur. Teken kunnen ziektes overbrengen, denk hierbij aan de ziekte van Lyme.
Lancering Hotspot Duurzaam Voedselsysteem

Lancering Hotspot Duurzaam voedselsysteem

14 maart vond de lancering plaats van de Hotspot Duurzaam voedselsysteem - powered by Yuverta - Limburg en Noord-Brabant. Dit initiatief is het epicentrum van samenwerking tussen bedrijven, docenten en studenten, gericht op het vormgeven van een toekomstbestendig, eerlijk en circulair voedselsysteem.
Stad van de Toekomst biodiversiteit

Stad van de Toekomst – We hebben heel veel vakmensen nodig

‘Wij realiseren ons allemaal dat het warmer wordt en dat er meer water naar beneden komt. Ook weten we dat het groen handvatten kan bieden. Toch zie je in steden vaak het tegenovergestelde gebeuren, vooral bij particulieren. Wij moeten nog veel meer ontstenen.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor European Qualifications Framework (EQF) maakt opleidingen internationaal vergelijkbaar