Nieuws
25 september 2023

European Qualifications Framework (EQF) maakt opleidingen internationaal vergelijkbaar

European Qualifications Framework (EQF) - Europese vlag

Wat is je Nederlandse diploma waard in het buitenland? Dat is niet altijd duidelijk, omdat elk land een eigen onderwijssysteem met een eigen curriculum heeft en ook de namen van opleidingen verschillen. Wat is mbo-niveau 4 waard in Finland? Of in Spanje? En hoe vergelijk je inhoudelijke kennis en niveaus? Het Europees Kwalificatieraamwerk (EQF) helpt opleidingen internationaal vergelijkbaar te maken. 

Wat is het EQF?

Het Europees Kwalificatieraamwerk is een systeem dat de niveaus van allerlei soorten opleidingen vergelijkbaar maakt op internationaal niveau. Of je nu een basisopleiding volgt of een meerjarige universitaire studie, het EQF helpt om te laten zien op welk niveau je leert of werkt, zowel in Nederland als in andere Europese landen. Het raamwerk bestaat uit 8 niveaus en geeft per niveau aan welke kennis en vaardigheden daarbij horen, evenals de mate van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Aan de hand van het EQF weten werkgevers, maar ook werknemers en studenten wat iemands werk- en denkniveau is en op welk niveau hij of zij functioneert. 

De Europese Unie heeft het Europees Kwalificatieraamwerk ontwikkeld om nationale kwalificaties begrijpelijker en beter vergelijkbaar te maken. In Nederland is het Nederlandse Kwalificatieraamwerk NLQF gekoppeld aan het EQF. Op dit moment zijn 39 landen bezig met het invoeren van het EQF door hun nationale kwalificatieraamwerk te koppelen aan het EQF. Dit draagt bij aan het transparanter maken van de verschillende onderwijssystemen in de EU en vergemakkelijkt de internationale mobiliteit van werknemers en studenten. Aan de hand van het EQF weten werkgevers, maar ook werknemers en studenten wat iemands werk- en denkniveau is en op welk niveau hij of zij functioneert. 

NLQF-niveau  Opleiding  EQF-niveau 
1  Vmbo bb / MBO 1  1 
2  Vmbo kb, gl, tl / MBO 2  2 
3  MBO 3  3 
4  MBO 4 / Havo / Vavo-Havo  4 
4+  VWO  4 
5  Associate Degree  5 
6  Bachelor  6 
7  Master  7 
8  Doctoraat / Medisch specialist  8 

Bronnen

Europa.eu

NLQF

Vragen?

Huisje voor biodiversiteit

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Verder lezen?

Hotspot teelt - 2 mannen bij een boom

Hotspot teelt

De Hotspot Teelt is hét groene netwerk voor studenten, professionals en partners. Samen leren, innoveren en onderzoeken. De hotspot heeft als missie om duurzaamheid en circulariteit in de (sier)teeltsector te bevorderen door samen te werken, innovaties toe te passen en door het onderwijs.
4 mannen in de tuin aan het werk

Start trainingen en opleidingen in juni

We hebben een handig overzicht samengesteld van de trainingen en opleidingen die in juni van start gaan. Zo vind je de startdata handig op een rij en kun je in 1 oogopslag zien of het past in jouw agenda! Handig toch? 
Yuverta Bos

Yuverta Bos

We hebben nieuws want het Yuverta Bos gaat volgend plantseizoen de grond in. Locatie is het bosgebied Lage Vuursche (Utrechtse Heuvelrug).

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor European Qualifications Framework (EQF) maakt opleidingen internationaal vergelijkbaar