Nieuws
14 april 2023

Het zijn de doeners die het maken

Het zijn de doeners die het maken - masterclass biodiversiteit

Van een bijbaan in het plaatselijke tuincentrum naar regional captain van het European Platform for Urban Greening. Als er iemand geschikt is om over stedelijke vergroening en het vergroten van biodiversiteit te vertellen, dan is het Sijtske Ouderkerken, manager van Yuverta’s Groene Hotspot.

Toen Ouderkerken als havist aan de slag ging bij het plaatselijke tuincentrum merkte zij al snel dat zij het werken met groen erg leuk en interessant vond. De overstap naar een MBO+ groenopleiding ervoer zij als een verademing, waar haar plantenkennis verder werd aangevuld en zij de urgentie voor een groene stedelijke omgeving ging inzien. ‘Na die MBO+ opleiding ben ik landschapsinrichting bij Van Hall Larenstein gaan studeren, in de richting ontwerp,’ vertelt Ouderkerken. ‘Tijdens mijn stage bij de Dienst Landelijk Gebied heb ik veel geleerd over hoe participatietrajecten werken, allemaal kennis die ik op dit moment kan inzetten bij Yuverta.’

Bedrijfsleven en educatie versterken elkaar

‘Het bedrijfsleven en educatie kunnen simpelweg niet zonder elkaar,’ aldus Ouderkerken. ‘Dat is iets waar ik in mijn werkzaamheden bij de Groene Hotspot van overtuigd ben geraakt. Eigenlijk is het simpel: bedrijven hebben mensen nodig en studenten hebben input nodig vanuit het werkveld,’ legt Ouderkerken enthousiast uit. ‘De samenwerking met het bedrijfsleven is zo belangrijk omdat ondernemers ontwikkelingen scherp in de gaten houden. Zij zagen bijvoorbeeld als eerste dat bij stadsplanning de vergroening van de openbare ruimte een belangrijk speerpunt zou worden. Dat is dan ook mijn belangrijkste taak bij zowel de Groene Hotspot als bij het European Platform for Urban Greening: zorgen dat praktische kennis uit de sector het curriculum van groenopleidingen versterkt. Daar hebben stedelijke vergroening en het vergroten van biodiversiteit namelijk het meeste baat bij.’

Professionals bijspijkeren

De internationale masterclass Biodiversiteit is dan ook uitermate geschikt om professionals te inspireren om zelf een schakel te worden in de waarde-economie die groen is, Ouderkerken: ‘Via Yuverta Leven Lang Ontwikkelen bieden we deze masterclasses Urban Green Development aan voor Nederlandstaligen en via het European Platform for Urban Greening voor anderstaligen, in het Engels. Tijdens de bijeenkomsten kijken we naar verschillende flora en fauna en hun belang voor de stedelijke omgeving en ook naar geslaagde en mislukte projecten uit het verleden. Het mooie is dat ik merk dat niet enkel groenprofessionals zich aanmelden, maar ook medewerkers uit andere sectoren en de ambtenarij, die bijvoorbeeld duurzaamheid in hun portefeuille hebben.’

Aanmelden?

Ook meehelpen Europa te vergroenen? Bekijk ons groene aanbod via de website.
Yuverta Leven Lang Ontwikkelen
Telefoon: 088 435 4350
E-mail: levenlangontwikkelen@yuverta.nl

Redactie

Dit artikel is gepubliceerd in het Vakblad Stadswerk ED03, april 2023. Auteur: Philip Vincent Fokker, Geïnterviewde: Sijtske Ouderkerken, manager van Yuverta’s Groene Hotspot.

Vragen?

Yuverta-leven-lang-ontwikkelen-rif-biodiversiteit-limburg

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Verder lezen?

Brancheopleiding Boomteelt breder beschikbaar

Brancheopleiding Boomteelt breder beschikbaar

Binnenkort gaat de Brancheopleiding Boomteelt bij Yuverta Leven Lang Ontwikkelen weer van start.
Sustainable Development Goals

Sustainable Development Goals

Het leveren van een actieve bijdrage aan een duurzame wereld is één van de kernambities van Yuverta. De Sustainable Development Goals (SDG’S) vormen daarbij ons fundament. Maar wat zijn die SDG’s eigenlijk? Dat leggen we uit in dit blog!
Natuurlijk groenbeheer voor een klimaatbestendige toekomst

Natuurlijk groenbeheer voor een klimaatbestendige toekomst

Het groen om ons heen vormt een cruciaal onderdeel van onze leefomgeving. Onze tuinen, parken en groene zones zijn niet alleen esthetisch van belang, maar bieden ecosysteemdiensten die van onschatbare waarde zijn voor ons welzijn. Denk aan het zuiveren van lucht en water, het bevorderen van biodiversiteit en het reguleren van het lokale klimaat.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor Het zijn de doeners die het maken