Nieuws
31 januari 2024

Natuurinclusief werken: planten als fundament voor een gezonde werkomgeving

Natuurinclusief werken: planten als fundament voor een gezonde werkomgeving

Natuurinclusief bouwen met biobased materialen staat steeds vaker hoog op de agenda bij de overheid en partijen in de vastgoedsector. Het roept het beeld op van een groene werkomgeving, waarin we omringd worden door natuurlijke elementen die niet alleen de esthetiek verbeteren, maar ook de gezondheid bevorderen. Toch dreigen we in ons streven naar duurzaamheid het meest voor de hand liggende over het hoofd te zien: het gebruik van planten.

Het wordt tijd om het perspectief te verschuiven van planten als ‘nice to have’ naar essentiële bouwstenen van een gezonde werkomgeving. Architecten visualiseren groene werkomgevingen vol planten, maar in de praktijk worden deze groene elementen vaak wegbezuinigd. Nestkasten en insectenhotels worden wellicht omarmd, maar een groene wand of kantoorplanten worden vaak als secundair beschouwd.

Verschillende onderzoeken benadrukken dat het simpele feit van naar natuur kijken al leidt tot een aantoonbare vermindering van lichamelijke en psychische klachten. Groen in en rond kantoren heeft bewezen positieve effecten op de gezondheid en het algehele welzijn van medewerkers. Het draagt bij aan concentratie, stressreductie en verhoogt de arbeidsproductiviteit. Bovendien dienen planten op kantoor als natuurlijke luchtreinigers en verlagen ze de concentraties CO₂.

In deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt, waar bedrijven in een ‘run op talent’ verwikkeld zijn geraakt en strijden om gekwalificeerd personeel, vormen groene werkplekken een krachtig instrument. Een aantrekkelijke, groene werkomgeving leidt niet alleen tot hogere tevredenheid en betrokkenheid onder werknemers, maar kan ook fungeren als succesvol middel om talent aan te trekken en te behouden. In de hedendaagse context, waar thuiswerken steeds vaker een optie is, motiveert een aangename groene werkplek mensen om juist naar kantoor te komen.

De diversiteit aan toepassingen van binnengroen ontwikkelt zich snel. Naast de bekende klassieke plantenbakken zijn er talloze mogelijkheden om binnenruimtes te vergroenen. Denk aan verticaal groen in de vorm van levende groene wanden, moswanden of mobiele groene scheidingswanden, die flexibiliteit bieden bij het creëren van groene ruimtes. Ook duurzaam ontworpen groene ruimtes en binnentuinen volgens de principes van biophilic design, met de natuur als uitgangspunt, winnen aan populariteit. Bedrijven kunnen deze groene toepassingen integreren in hun duurzaamheidsbeleid, waarmee ze niet alleen bijdragen aan een gezonde werkomgeving, maar zich tevens profileren als groen bedrijf.

Een groene werkomgeving is meer dan een kostenpost, het is een investering in het welzijn van medewerkers. Net zoals we nadenken over ergonomisch meubilair, zou het gebruik én het onderhoud van interieurbeplanting prominent op de HRM-agenda moeten staan. Een cruciale vraag die we hierbij moeten stellen is: wie is eigenlijk de eigenaar van de groene werkomgeving? Want het is niet alleen de aanwezigheid van planten die telt, maar ook het bewustzijn van het ecosysteem waar ze onderdeel van uitmaken. Het onderhoud van groene elementen moet net zo serieus worden genomen als het onderhoud van kantoormeubilair. Steeds meer groenbedrijven die interieurbeplanting aanleggen, sluiten er daarom een onderhoudscontract bij af om het professioneel te onderhouden.

Laten we afstappen van het idee dat planten slechts decoratieve elementen zijn en erkennen dat ze een vitaal onderdeel zijn van een gezonde werkomgeving. Het is tijd om te investeren in een natuurinclusieve benadering, waarin planten niet alleen gezien worden, maar echt gewaardeerd worden voor hun positieve invloed op onze productiviteit, gezondheid en welzijn.

Interieur Hogeschool Aeres

Foto’s: Interieur Hogeschool Aeres, Almere

Vanuit Yuverta Leven Lang Ontwikkelen bieden we praktijkgerichte trainingen en opleidingen aan professionals die werkzaam zijn binnen het groen-blauwe werkveld of als zij-instromer een start willen maken in de sector.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk ons aanbod op llo.yuverta.nl of neem contact met ons op!

Redactie

Dit artikel is gepubliceerd in het Vakblad Bedrijfsgoed, jaargang 11, nr. 8, 2024. Auteur: Maaike Vroom.

Vragen?

Huisje voor biodiversiteit

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Verder lezen?

Arno de Jong aan het werk in de tuin - Topopleiding Urban Green Development levert waaraan behoefte is

Topopleiding Urban Green Development levert kennis waaraan behoefte is

Topopleiding Urban Green Development levert kennis waaraan behoefte is. De topopleiding Urban Green Development van Yuverta LLO trekt een gemêleerde groep mensen: van hoveniers die graag een bredere blik willen tot zij-instromers uit bijvoorbeeld zorg en welzijn.
Man houdt planten in een bak vast - VHG Brancheopleiding bij Yuverta LLO

VHG Brancheopleiding bij Yuverta LLO

Na de zomer, in september, starten de lessen weer voor de VHG Brancheopleiding bij Yuverta LLO. In Boxtel, Roermond en Houten kunnen aankomend hoveniers terecht voor het eerste jaar van de driejarige opleiding tot Vakbekwaam Hovenier.
Hotspot teelt - 2 mannen bij een boom

Hotspot teelt

De Hotspot Teelt is hét groene netwerk voor studenten, professionals en partners. Samen leren, innoveren en onderzoeken. De hotspot heeft als missie om duurzaamheid en circulariteit in de (sier)teeltsector te bevorderen door samen te werken, innovaties toe te passen en door het onderwijs.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor Natuurinclusief werken: planten als fundament voor een gezonde werkomgeving