Opleiding Watermanagement
Nederland heeft veel water met haar uitgestrekte waterlandschap en dat brengt allerlei uitdagingen met zich mee bij het beheer van al het water, vooral met het oog op de toekomst en de impact van klimaatverandering. Hoe kan Nederland zich beschermen tegen de toenemende uitdagingen van klimaatverandering en overstromingen? Wat zijn de belangrijke stappen om schone zeeën te behouden zodat er genoeg vis blijft leven? Of hoe zorgen we voor voldoende schoon drinkwater?
Als toekomstig watermanager bedenk jij oplossingen en ben je maatschappelijk betrokken.
De vooraanstaande opleiding Watermanagement richt zich op een vooruitstrevende benadering waarin groen, water en de omgeving centraal staan. Je wordt in de opleiding Watermanagement gestimuleerd om aan de hand van praktijkvoorbeelden en projecten na te denken over hedendaagse vraagstukken en toegepaste oplossingen voor een klimaatbestendige leefomgeving. Hoe kunnen innovatieve benaderingen van waterbeheer worden toegepast om de risico’s van overstromingen door klimaatverandering te verminderen en tegelijkertijd de veerkracht van onze samenleving te vergroten?
Wat is de opleiding watermanagement?
In de opleiding Watermanagement van Yuverta Leven Lang Ontwikkelen leer je kennismaken met watermanagement. Met andere woorden leer je kennismaken met het beheer van en regelgeving m.b.t. het oppervlaktewater. Je helpt ook mee met het verbreden en actualiseren van kennis binnen de sector. De opleiding Watermanagement wordt in samenwerking met de Blauwe Hotspot in Dordrecht gegeven. Vanuit de opleiding kan je werken aan een klimaatbestendige leefomgeving.
De opleiding Watermanagement is opgebouwd in verschillende masterclasses die individueel te volgen zijn (gewenst in willekeurige volgorde). De opleiding kan ook in zijn geheel gevolgd worden. De opleiding Watermanagement biedt een unieke combinatie van theorie en praktijk.
Vakdocenten en experts uit de sector werken samen aan de inhoud van de masterclasses. De opleiding is praktisch ingesteld. Je gaat bij elke masterclass direct aan de slag op je eigen bedrijf met praktijkopdrachten. Hierdoor ontwikkel je allerlei vaardigheden.
Uit welke thema’s bestaat de topopleiding Watermanagment?
De opleiding Watermanagement bestaat uit thema’s die in 4 masterclasses aan bod komen. Elke masterclass duurt 2 dagen. In de opleiding verdiep je je in:
Deze masterclass van de opleiding Watermanagement staat in het teken van beheren en functioneren van zoete aquatische ecosystemen. Je leert hoe je een inventariserend onderzoek kan uitvoeren naar ecologie in diverse typen wateren. Ook leer je adviseren wat er moet gebeuren om te voldoen aan de kaderrichtlijn en de doelstellingen die daarbij horen. Je leert ook meer over bijvoorbeeld waterkwaliteit door een ecologie onderzoek uit te voeren.
Je verdiept je in deze masterclass van de opleiding Watermanagement in de waterveiligheid in Nederland, hoe is dit geregeld? Een bezoek aan een project om Nederland veilig te houden, hoort hier ook bij. Zo leer je o.a. meer over de watersystemen in Nederland en hoe de watersystemen werken. Je weet na deze masterclass waterveiligheid meer over waterveiligheid en de risico’s die hierbij komen kijken.
De masterclass is het derde onderdeel van de opleiding Watermanagement. De masterclass geeft je meer kennis over onder andere stoffen in het rioolwater, rioolwaterzuiveringsinstallatie en afvalwaterzuivering voor een circulaire economie. Je gaat ook op excursie naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie van een waterschap.
Leer in deze masterclass van de opleiding watermanagement meer over stedelijk klimaat en waterbeheer. Denk hierbij aan de gemeentelijke watertaken. Klimaatverandering zorgt voor steeds meer veranderingen zoals extremer weer, veel regen in de winter en droogte in de zomer. Hoe kunnen we de waterproblemen in de stad aanpakken en ons hierop instellen en een steentje bijdragen aan een klimaatbestendige leefomgeving? En wat kan ons waterbeheer hierin betekenen? Hoe kunnen we overstromingen bijvoorbeeld voorkomen? Je gaat aan de slag met het bedenken van slimme oplossingen van de waterproblemen in de stad.
Voor wie?
De opleiding Watermanagement is voor iedereen die in de buitenlucht in een innovatieve sector wil werken waarin groen, water en de omgeving een belangrijke rol spelen. Heb je interesse in de watersector? Dan is deze opleiding perfect voor jou.
Toelatingseisen
De toelatingseis voor de opleiding Watermanagement is mbo-niveau 4 of een niveau 4 werk- en denkniveau. Voor een losse masterclass is er geen intake, de inschrijving staat open voor iedereen. Er kan deelgenomen worden aan een of meerdere masterclasses.
Opbouw
De gehele opleiding duurt in totaal 8 dagen waarin je klaargestoomd wordt in het vakgebied watermanagement bij jouw eigen bedrijf waarvoor je werkt of gaat werken. Een masterclass duurt 2 dagen. De lessen vinden overdag plaats. Je loopt geen stage tijdens deze opleiding. Ook krijg je geen exacte vakken. De opleiding Watermanagement van Yuverta Leven Lang Ontwikkelen is geen hbo-opleiding en verschilt van een hbo-opleiding Watermanagement.
Welk aanbod Watermanagement biedt Yuverta LLO aan?
Watermanagement – Topopleiding
Deze topopleiding wordt aangeboden vanuit een toekomstgerichte blik waarin groen, water en de omgeving een grote rol spelen. Aan de hand van casussen word je uitgedaagd na te denken over actuele vraagstukken, problemen en oplossingen.
Watermanagement – masterclass aquatische ecologie
In deze masterclass leer je meer over het functioneren en beheren van zoete aquatische ecosystemen.
Watermanagement – masterclass stedelijk waterbeheer
In deze masterclass gaan we in op het stedelijk klimaat en waterbeheer. Je gaat jezelf verdiepen in de gemeentelijke watertaken.
Watermanagement – masterclass water veiligheid
In deze masterclass ga je je verdiepen in hoe waterveiligheid in Nederland is geregeld en breng je een bezoek aan een project om Nederland veilig te houden.
Watermanagement – masterclass water zuivering
Je kunt vooruitstrevende nieuwe ideeën uit de watersector toepassen op je eigen werksituatie en op een aantrekkelijke wijze presenteren binnen de praktijk.
Diploma
Na afloop van een masterclass ontvang je een verklaring van deelname. Volg je de gehele opleiding Watermanagement dan ontvang je een diploma.
Beroepen
Met je diploma Watermanagement op zak, kun je aan de slag op de arbeidsmarkt bij bedrijven, maar ook in de non-profit sector, zoals overheden. Je kunt werken op alle niveaus van de overheid of waterschappen of onderzoeksinstituten, adviesbureau, ingenieursbureaus en industrieën om aan de slag te gaan in de waterwereld. Bijvoorbeeld als adviseur.
Blauwe Hotspot Dordrecht
De Blauwe Hotspot Dordrecht is dé community voor studenten, docenten en professionals uit het blauwgroene domein en richt zich specifiek op de thema’s ‘Water, Bodem & Klimaat. Het is een ontmoetingsplek waar kennis gedeeld wordt over deze thema’s. Ook is het een plek voor cursussen en trainingen en worden er nieuwe modules en opleidingen ontwikkeld.
GreenTalks
Geïnspireerd? Bekijk alvast deze video van Joris van der Gun, manager Blauwe Hotspot Dordrecht.
Referenties en ervaringen uit de praktijk
“Kijk dit blije ei hoofd! Als je me een paar jaar geleden had gezegd dat ik vrijwillig nog een opleiding zou volgen en het ook nog eens superleuk zou vinden, had ik je niet geloofd. Maar wat was dit een leuk jaar zeg! Ik keek uit naar iedere woensdag dat ik naar het Yuvertapark kon voor de opleiding Urban Green Development. Ik heb genoten van iedere studiedag! Ik heb zoveel inspiratie opgedaan en nieuwe vriendschappen gesloten met klasgenoten. Gelukkig ben ik nog niet helemaal klaar. Dan volg ik nog 1 module en lever ik mijn rode draadopdracht in (er kwam even een bevalling tussendoor ????)."
Martine Niks-Cuijten
Beleidsadviseur Klimaatadaptatie en Biodiversiteit bij Gemeente Laarbeek
Na bijna 25 jaar softwareontwikkeling besluit Yvonne Kramer de VHG brancheopleiding Vakbekwaam Hovenier te volgen. Drie jaar later start ze haar eigen bureau in ecologisch tuinontwerp. ‘Zonder de kennis die ik bij Yuverta LLO heb opgedaan, had ik de stap niet gezet.’
Yvonne Kramer
Ecologisch tuinontwerper LushGardens
“Ik kan toepassen wat ik op school leer en ik kan het op het werk toepassen. De afgelopen week mocht ik op het werk een opdracht uitvoeren dat ik de rest mocht aansturen.”
Rachelle
Medewerkster gemeente Beek