Nieuws
7 december 2023

Subsidies en Regelingen voor leven lang ontwikkelen in 2024

subsidies en regelingen voor leven lang ontwikkelen 2024

Welke subsidies en regelingen zijn er?

In 2024 zijn er diverse regelingen beschikbaar voor het volgen van scholing en andere leervormen, waaronder subsidies. In dit overzicht vind je ze handig bij elkaar, inclusief de aanvraagperiodes.

Scholingsvoucher (Doorzaam)

Als uitzendkracht kun je met de Doorzaam Scholingsvoucher zelf de regie in handen nemen. Met de voucher kun je één of meerdere opleidingen, cursussen of trainingen kiezen tot een maximum van € 500,- incl. btw en is gratis. De voucher is echt voor jou persoonlijk: dus jij bepaalt wat je wilt leren. Er moet wel een relatie zijn met je huidige of toekomstige werk.

Wanneer aanvragen?

  • 5 februari
  • 3 juni
  • 23 september

Meer informatie

Persoonlijk Kansberoepbudget (Doorzaam)

Het Persoonlijk Kansberoepbudget is een tegemoetkoming van maximaal € 1500 (excl. btw) in de opleidingskosten die gemaakt worden om de uitzendkracht om- of bij te scholen voor een kansrijk beroep.

Wanneer aanvragen?

Het hele jaar (op=op).

Meer informatie

LevenLanglerenkrediet

Iedereen tot 57 jaar kan onder bepaalde voorwaarden geld lenen om collegegeld of lesgeld te betalen. Je krijgt het krediet voor de duur van de opleiding. Je kunt het Levenlanglerenkrediet aanvragen via DUO.

Ben je jonger dan 30? Dan kun je het krediet alleen in een van de volgende 2 situaties krijgen:

  • Je hebt een diploma voor een hbo-bachelor of een universitaire master en gaat nu een 2e opleiding doen aan hbo of universiteit;
  • Je gaat een deeltijdopleiding volgen aan een hbo of universiteit.

Wanneer aanvragen?

  • Regulier onderwijs: doe de aanvraag voordat de opleiding van start gaat.
  • Modulair onderwijs: je kunt het levenlanglerenkrediet aanvragen zolang je bent ingeschreven voor deze module.

Meer informatie

SLIM-subsidie

De Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM-subsidie) is een stimuleringsregeling voor leren en ontwikkelen. Deze is in 2024 opnieuw beschikbaar voor mkb-ondernemingen, samenwerkingsverbanden in het mkb en grootbedrijven uit de sectoren landbouw, horeca en recreatie.
Vanaf 1 januari 2024 is het ook mogelijk om deze subsidie in te zetten voor individuele scholing, als opvolger van het STAP-budget. Het is nog niet duidelijk hoe deze regeling eruit gaat zien.

Wanneer aanvragen?

• 1 t/m 28 maart voor individuele mkb-ondernemers
• 3 juni t/m 31 juli voor samenwerkingsverbanden en grootbedrijven in de landbouw, horeca of recreatie
• 2 t/m 30 september voor individuele mkb-ondernemers
Meer informatie 

Mdieu: Duurzame inzetbaarheid bedrijven

De Mdieu-subsidie is bestemd voor activiteiten die de duurzame inzetbaarheid van werknemers bevorderen. Hierbij kan gedacht worden aan het ontwikkelen van een nieuwe methode of werkwijze, het organiseren van een training of het uitvoeren van onderzoek. Maar het kan ook een activiteit zijn die werknemers meer grip geeft op hun loopbaan of ondersteunt bij het leven lang leren. Voor deze activiteiten kunnen bedrijven nu subsidie aanvragen.

Daarnaast is er subsidie beschikbaar om medewerkers met zwaar werk, voor wie het echt niet lukt om gezond werkend de pensioenleeftijd te bereiken, tot maximaal 3 jaar voor de AOW-leeftijd te laten stoppen met werken. Het aanvragen van deze laatste subsidie kan alleen worden aangevraagd als een bedrijf óók investeert in duurzame inzetbaarheid. Het minimale bedrag dat aangevraagd kan worden aan subsidie bedraagt € 75.000.

Wanneer aanvragen?

• april 2024
• september 2024
Meer informatie

Startersbeurs (gemeente)

De Startersbeurs biedt de mogelijkheid om zes maanden, 32 uur per week, werkervaring op te doen bij een bedrijf naar keuze tegen een vergoeding van minimaal € 700,-. In sommige gemeenten spaar je per maand € 100,- voor een opleiding.

De Startersbeurs is in te zetten indien je een opleiding afgerond hebt en je tussen 18 en 26 jaar bent.

Wanneer aanvragen?

Hele jaar door, de voorwaarden verschillen per gemeente.
Meer informatie

Subsidie Praktijkleren

Wil jij als werkgever een praktijk- of werkleerplaats aanbieden zodat mensen beter voorbereid zijn op de arbeidsmarkt? Eén van de belangrijkste subsidieregelingen op dit gebied is de Subsidieregeling Praktijkleren. Deze regeling ondersteunt bedrijven en organisaties die studenten de kans aanbieden om praktijkervaring op te doen tijdens hun opleiding.

De Subsidieregeling Praktijkleren is een tegemoetkoming voor de kosten die je maakt voor de begeleiding van een leerling of student. Voor het studiejaar 2023-2024 kun je subsidie praktijkleren aanvragen vanaf 3 juni 2024 tot uiterlijk 17 september 2024 om 17.00 uur.

Wanneer aanvragen?

3 juni – 17 september 2024
Meer informatie

Staat er geen passende regeling voor jou bij? Kijk dan hier.

*De getoonde informatie is zorgvuldig samengesteld. Wij aanvaarden echter geen enkele aansprakelijkheid voor foutieve of onvolledige informatie. De verstrekte informatie is een indicatie. We raden aan om deze zelf te controleren op actualiteit.

Vragen?

Huisje voor biodiversiteit

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Verder lezen?

Arno de Jong aan het werk in de tuin - Topopleiding Urban Green Development levert waaraan behoefte is

Topopleiding Urban Green Development levert kennis waaraan behoefte is

Topopleiding Urban Green Development levert kennis waaraan behoefte is. De topopleiding Urban Green Development van Yuverta LLO trekt een gemêleerde groep mensen: van hoveniers die graag een bredere blik willen tot zij-instromers uit bijvoorbeeld zorg en welzijn.
Man houdt planten in een bak vast - VHG Brancheopleiding bij Yuverta LLO

VHG Brancheopleiding bij Yuverta LLO

Na de zomer, in september, starten de lessen weer voor de VHG Brancheopleiding bij Yuverta LLO. In Boxtel, Roermond en Houten kunnen aankomend hoveniers terecht voor het eerste jaar van de driejarige opleiding tot Vakbekwaam Hovenier.
Hotspot teelt - 2 mannen bij een boom

Hotspot teelt

De Hotspot Teelt is hét groene netwerk voor studenten, professionals en partners. Samen leren, innoveren en onderzoeken. De hotspot heeft als missie om duurzaamheid en circulariteit in de (sier)teeltsector te bevorderen door samen te werken, innovaties toe te passen en door het onderwijs.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor Subsidies en Regelingen voor Leven Lang Ontwikkelen in 2024