VHG – Assistent hovenier

60 dagdelen (180 uur)
Incompany of als bedrijfstraject op een Yuverta locatie
€2.830,00 p.p. 0% btw

Wil jij een goede start in de groene sector?

In een wereld waar milieubewustzijn en duurzaamheid van het grootste belang zijn geworden, is de vraag naar gekwalificeerde professionals zoals een assistent hovenier in de groene sector enorm toegenomen. Als je een passie hebt voor werken met planten, het creëren van prachtige groene ruimtes en deel wilt uitmaken van een team dat bijdraagt aan een groenere omgeving, dan kan een opleiding tot assistent hovenier wellicht perfect bij je passen.

Wat doet een assistent hovenier?

Een assistent hovenier is een belangrijke schakel in het onderhoud en de aanleg van tuinen en groenvoorzieningen. Je werkt samen met een ervaren hovenier en helpt bij diverse werkzaamheden zoals het snoeien van bomen en struiken, het maaien van gazons, het aanleggen van bestratingen, en het verzorgen van planten en bloemen. Daarnaast assisteer je bij het opruimen van tuinafval en het uitvoeren van kleinere klussen. Kortom, als assistent hovenier ben je dagelijks bezig met het creëren en onderhouden van mooie en verzorgde tuinen.

Opleiding tot assistent hovenier

Binnen de praktische opleiding VHG – Assistent Hovenier ontwikkel je de vaardigheden en kennis die je nodig hebt om succesvol te beginnen als assistent-medewerker in de groensector. Deze opleiding bereid je voor op functies bij hoveniersbedrijven, groenvoorzieners, kwekerijen, tuincentra, gemeenten en organisaties die zich bezighouden met natuurbeheer.

Doel

De VHG brancheopleiding Assistent Hovenier is een praktische opleiding. Je doet kennis en vaardigheden op om een goede start te maken als assistent medewerker in de groene sector.

Voor wie is de VHG brancheopleiding Assistent Hovenier?

Deze speciale opleiding is ontwikkeld voor deelnemers die afkomstig zijn uit de Wajong of SW en is ook bijzonder geschikt voor leerlingen afkomstig van het praktijkonderwijs. De Assistent Hovenier opleiding is praktijkgericht en is bedoeld voor individuen die niet voldoen aan de criteria voor een reguliere mbo-opleiding op niveau 1 of 2.

Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Wat leer je?

In deze praktische Assistent Hovenier opleiding doe je voldoende kennis en vaardigheden op om een goede start te maken als assistent medewerker in de groene sector. Bijvoorbeeld bij een hovenier, groot groenvoorziener, kweker, tuincentrum, gemeente of organisatie op het gebied van natuurbeheer.

Werknemersvaardigheden:

 • Werkhouding
 • Samenwerken
 • Motivatie
 • Je sterke kanten benutten
 • Omgaan met kritiek, collega’s en leidinggevenden
 • Opkomen voor jezelf
 • Ziek en wat nu? Formulieren invullen
 • Veilig en milieubewust werken
 • Eigen verantwoordelijkheid nemen

Vakvaardigheden:

 • Gazononderhoud
 • Borderonderhoud
 • Planten en verplanten
 • Struiken en boomvegetatie snoeien
 • Onkruid beheersing
 • Bestratingsonderhoud
 • Gereedschapsonderhoud
 • Sortimentskennis

Sortimentskennis:

 • Algemene plantenkennis

Opbouw, werkwijze en leerroute

Vaktechniek staat centraal in de VHG brancheopleiding Assistent Hovenier. Er worden geen algemene vakken als taal of rekenen gegeven.

De opleiding wordt voornamelijk incompany uitgevoerd en vindt bijvoorbeeld plaats bij een praktijkschool, VSO-school, SW-bedrijf, groot groenvoorziener of hovenier.

Het leerjaar wordt afgesloten met een examen.

Afronding, vervolg en beroepsperspectieven

Indien de opleiding met goed gevolg wordt afgesloten, ontvangt de deelnemer het branchediploma Assistent Hovenier. Het diploma wordt erkend door de Branchevereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG).

Deze opleiding kan voor sommige deelnemers een opstap zijn naar de VHG brancheopleiding Aankomend Hovenier. Het eerste jaar van de drie jaar durende opleiding tot Vakbekwaam Hovenier.

Na het afronden van deze opleiding kun je aan de slag als assistent medewerker binnen de groene sector.

Informatie

Brancheopleiding
60 dagdelen (180 uur)
Incompany of als bedrijfstraject op een Yuverta locatie
Yuverta leven lang ontwikkelen logo vhg
Yuverta-leven-lang-ontwikkelen-rif-biodiversiteit-limburg

Krijg direct opleidingsadvies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij je doelstelling past.

Betaalmethodes

Op factuur
Voor de startdatum van de training/opleiding ontvang je de factuur per mail.
IDEAL
Binnenkort beschikbaar.

Meer weten over de VHG – Assistent hovenier?

Wil jij een vliegende start maken in de groene sector? Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over onze opleiding, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.

Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Gosse Jilderda referentie

"Gisteren de topopleiding Urban Green development van Yuverta Houten mogen afronden. Zeer inspirerende opleiding, leerzaam, prachtige excursies, boeiende leerkrachten, waar we verder mee kunnen. En zeker niet te vergeten de leuke klasgenoten die heb mogen leren kennen."

Gosse Jilderda

Hoofduitvoerder en ecologisch adviseur bij Frisia Groep

Maaike van Leeuwaarden referentie

"Wat een feestje! ... waren alle 24 cursusdagen Topopleiding Urban Green Development, heel veel geleerd van de experts, de interessante excursies en de inspirerende groep medecursisten. ... was het om vandaag mijn adviesrapport te mogen presenteren en mijn getuigschrift in ontvangst te mogen nemen! ... wordt het volgend schooljaar, als ik zelf aan de slag mag als coach en coördinator van de Topopleiding!! Enorm veel zin in! ????"

Maaike van Leeuwarden

Docent paraveterinair | Projectleider Hotspot Diermanagement en Welzijn

Martine Niks Cuijten referentie

“Kijk dit blije ei hoofd! Als je me een paar jaar geleden had gezegd dat ik vrijwillig nog een opleiding zou volgen en het ook nog eens superleuk zou vinden, had ik je niet geloofd. Maar wat was dit een leuk jaar zeg! Ik keek uit naar iedere woensdag dat ik naar het Yuvertapark kon voor de opleiding Urban Green Development. Ik heb genoten van iedere studiedag! Ik heb zoveel inspiratie opgedaan en nieuwe vriendschappen gesloten met klasgenoten. Gelukkig ben ik nog niet helemaal klaar. Dan volg ik nog 1 module en lever ik mijn rode draadopdracht in (er kwam even een bevalling tussendoor ????)."

Martine Niks-Cuijten

Beleidsadviseur Klimaatadaptatie en Biodiversiteit bij Gemeente Laarbeek

Gerelateerde opleidingen

HoveniersopleidingYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend hovenier

Wil jij je laten omscholen tot hovenier of ben je al werkzaam in de sector? In deze praktijkgerichte opleiding leer je van vakdocenten hoe een aankomend hovenier werkt en denkt.

Brancheopleiding
1 jaar (30 avonden)
€ 2.525,00 p.p.
Yuverta llo vhg aankomend hovenier versneld 1200x800 1Yuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend hovenier – versneld

Wil je je laten omscholen tot hovenier of ben je al werkzaam in de sector? In deze praktijkgerichte opleiding leer je van vakdocenten hoe een aankomend hovenier werkt en denkt.

Brancheopleiding
20 dagen (160 uur)
€ 3.235,00 p.p.
HovenierYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Hovenier

De opleiding Hovenier is het tweede jaar van de VHG brancheopleiding tot Vakbekwaam Hovenier. In dit jaar leer je de basisvaardigheden van de tuintechniek en vindt er een verdieping plaats op het eerste leerjaar (Aankomend Hovenier).

Brancheopleiding
1 jaar (30 avonden)
€ 2.525,00 p.p.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Offerte aanvragen voor VHG – Assistent hovenier

Vul hieronder de gegevens in. Wij nemen z.s.m. contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef*
Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wachtlijst inschrijven voor VHG – Assistent hovenier