Opleiding Boomtechnisch Adviseur in Boxtel en Eelde
Yuverta LLO zorgt voor spreiding door samenwerking
Heb je de opleiding Boomtechnisch Adviseur afgerond, dan kun je ervoor kiezen om met de opgedane kennis het diploma European Tree Technician te behalen. Een gedegen opleiding dus, die Yuverta LLO inmiddels al zo’n twintig jaar aanbiedt. Sinds een aantal jaren ook in het noorden van het land.
Coördinator en planner van de opleiding tot boomtechnisch adviseur van Yuverta LLO is Corik Geurts. ‘Tijdens de opleiding ben je 32 donderdagavonden in Boxtel of in Eelde. Daarnaast zijn er drie hele praktijkdagen.’ De lessen worden in Eelde gegeven bij collega opleider TerraNext. Geurts legt uit: ‘Boxtel is voor mensen uit het noorden qua afstand te ver, terwijl er wel belangstelling was en is voor deze opleiding. Daarom heb ik jaren geleden contact gelegd met TerraNext. Zij faciliteren de opleiding, zodat deze ook in het noorden gegeven kan worden.’ Veel van de lessen worden gegeven door gastdocenten en dat zijn, ongeacht de locatie, dezelfde mensen. Daarom starten de opleidingen niet op hetzelfde moment. In Eelde is de opleiding Boomtechnisch Adviseur pasgeleden, in oktober gestart. In Boxtel gaan de lessen in januari 2025 weer van start. ‘Wie snel kan beslissen, zou in Eelde nog kunnen aanschuiven,’ lacht Geurts.
Toelatingseisen opleiding Boomtechnisch Adviseur
De opleiding is bedoeld voor mensen uit een vrij brede range van achtergronden. Er is minimaal een mbo-diploma niveau 3 nodig met, als het even kan, enkele jaren werkervaring. Die werkervaring kan bestaan uit boomverzorging, werkvoorbereiding, onderzoek of advies. Ook bestekschrijvers en natuurlijk de European Tree Worker kunnen in dit traject tot boomtechnisch adviseur of European Tree Technician (ETT) stappen. Sowieso krijgen alle belangstellenden een intakegesprek om de toelating te bepalen. ‘We sluiten de opleiding af met een certificaat. Wie wil, kan vervolgens het Europese examen tot ETT’er doen,’ legt Geurts uit. ‘Wij bereiden je voor op het examen en in Nederland zijn er twee externe partijen die dit Europese examen
afnemen.’
Veel werk voor ETT’ers
Geurts vervolgt: ‘De toekomstig boomtechnisch adviseur kan straks de schakel vormen tussen opdrachtgever en aannemer. Er is momenteel heel veel werk voor ETT’ers. Tijdens de opleiding leer je ook heel veel van elkaar. Je ziet in onze toelatingseisen dat de deelnemers mensen zijn die allemaal vanuit een andere invalshoek kijken naar bomen en alles wat daarbij komt kijken. Dat brengt altijd een extra dynamiek in de opleiding.’ Als boomtechnisch adviseur onderzoek je onder meer standplaatsen van bomen en de boomveiligheid. In opdracht van een klant breng je een advies uit met een onderbouwd rapport. Boomtechnisch adviseurs voeren ook Bomen Effect Analyses (BEA’s) uit; bij geplande bouwwerkzaamheden wordt de ETT’er betrokken om het belang van de boom te bewaken.
Doorlopende opdracht
Tijdens de opleiding komen diverse thema’s aan bod. Onder de noemer ‘boomkennis en boombeheer’ leert de deelnemer over boombiologie, groeiplaatsen, sortiment en gebruikswaarde, kwaliteit van plantmateriaal en conditiebepaling van de boom. In de lessen over ‘regelgeving, administratie en organisatie’ leren de deelnemers bestekken te interpreteren en te controleren en over de procedure rondom aanbestedingen. Er zitten juridische aspecten in de opleiding – denk maar aan aansprakelijkheid en de Arbowet – en je leert hoe je een adviesrapport opstelt.
Tijdens de opleiding ga je al deze onderwerpen, en meer, ook daadwerkelijk uitvoeren. Geurts: ‘Om tot een oordeel te komen of iemand wel of niet in aanmerking komt voor het certificaat, zetten wij een doorlopende opdracht in. Zo zijn de deelnemers in het begin van de opleiding opdrachtgever en doen een offerteaanvraag. In een later stadium dragen ze de pet van de aannemer en stellen zij een offerte en plan van aanpak op. Vervolgens voeren zij daadwerkelijk met een studiegenoot het onderzoek uit en dat resulteert weer in een rapportage met hun bevindingen, een analyse en een advies. Uiteindelijk presenteren zij hun werk aan de examinatoren en hun studiegenoten en daar worden punten aan toegekend.’ Corik Geurts houdt met de deelnemers de vinger aan de pols over deze opdracht en is daarom zelf ook regelmatig bij een deel van de lessen aanwezig. Het is al mogelijk om in te schrijven voor de opleiding die in januari in Boxtel start. Heel snelle beslissers uit het noorden van het land kunnen mogelijk nog instappen in Eelde.
Redactie
Dit artikel is gepubliceerd in het Vakblad Boomzrg, nr. 5 2024. Auteur: Heidi Peters. Geïnterviewde: Corik Geurts