Nieuws
30 juni 2023

VHG-brancheopleiding Aankomend hovenier start in Roermond

VHG-brancheopleiding Aankomend Hovenier start in Roermond - man in het werk in de tuin

Limburgse aankomend hovenier kan in het najaar bij Yuverta LLO aan de slag.

Yuverta Leven Lang Ontwikkelen (LLO) start in september in Roermond met de VHG-brancheopleiding Aankomend hovenier. Aan de werkgelegenheid in de zuidelijke provincie zal het niet liggen. Volgens Hans Linders van Hans Linders Hoveniers is er grote behoefte aan vakmensen die weten wat ze doen. Kennismakelaar Conny Kintzen brengt inhoudelijk onderwijs, bedrijfsleven en overheden bij elkaar.

Conny Kintzen is kennismakelaar bij Yuverta LLO. ‘Als kennismakelaar ben je een soort spil in de regio om onderwijs, bedrijfsleven en overheid met elkaar te verbinden. Zo worden de behoeften van de arbeidsmarkt inzichtelijk en kunnen wij daar als opleider op inspelen, samen met de bedrijven. Er bleek behoefte te zijn aan een brancheopleiding in Limburg.’ Kintzen legt uit: ‘Op de brancheopleidingen van de VHG worden geen algemeen vormende vakken gegeven, zoals Nederlands of wiskunde. Alle kennis die wordt aangeboden, is vakkennis. Het onderwijs wordt steeds flexibeler, vooral via de LLO-tak van Yuverta.’

Mensen binden én behouden voor de regio

Volgens Kintzen heeft het beroepsonderwijs ook een hoger maatschappelijk doel: ‘We willen mensen binden en boeien in de eigen regio en ze behouden voor de regio. Wij kregen van het bedrijfsleven en de Koninklijke VHG de concrete vraag om ook in Limburg de brancheopleiding Aankomend hovenier aan te bieden. Daar starten we in september mee. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden via onze site. Het is een opleiding op startniveau. Als Yuverta kennismakelaars gaan wij de leer-werkloketten van de arbeidsmarktregio’s benaderen om hier bekendheid aan te geven.’ In totaal bestaat de VHG-brancheopleiding uit drie leerjaren, die je afzonderlijk kunt volgen. Elk jaar wordt afgesloten met een examen. Wie zich verder wil ontwikkelen, kan na het eerste jaar (Aankomend hovenier) doorstromen naar het tweede jaar (Hovenier). In jaar drie rond je de opleiding tot vakbekwaam hovenier af.

Ervaren mensen en zij-instromers

De vakopleidingen zijn bestemd voor mensen die al in de groenbranche werken en hun kennis en ervaring kunnen aantonen met een diploma, maar vanzelfsprekend ook voor mensen van buiten de groensector, zijinstromers. Tijdens de opleiding worden praktische vaardigheden aangeleerd en theoretische vakken aangeboden. Kintzen: ‘Roermond is ons centrale punt voor groenopleidingen in Limburg, dus het is logisch om de opleiding Aankomend hovenier ook daar te geven. De ligging is voor Limburg centraal en we hebben een prachtige nieuwe locatie met binnen- en leertuinen, waar groenvoorzieners en studenten nauw bij betrokken zijn.’ De komende jaren zullen zij-instromers de belangrijkste bron vormen waaruit nieuwe mensen worden geput. ‘Een brancheopleiding is dan een goede aanvulling op het bestaande onderwijs. Bovendien stap je vanaf een bepaalde leeftijd niet meer in bij een groep bbl-leerlingen van 18 jaar. Nu de opleiding in Eindhoven is komen te vervallen, is het voor ons als Yuverta LLO belangrijk dat we ook hier In Limburg mensen kunnen scholen. Ik ben dan ook blij met het besluit om de brancheopleiding naar Roermond te brengen. We hebben behoefte aan mensen die opgeleid zijn en weten waar ze mee bezig zijn. En het is mooi als bedrijven tegen mensen kunnen zeggen: wij kunnen jou omscholen.’

Klankbordgroep

In Roermond is ook de Klankbordgroep Groen gevestigd, waar onder andere Hans Linders aan deelneemt. Hij is eigenaar van Hans Linders Hoveniers en zit in de ledenraad van de Koninklijke VHG. Hij neemt ook al een jaar of tien deel aan de klankbordgroep van ondernemers bij Yuverta in Roermond. Linders: ‘Deze groep bestaat uit een aantal bedrijven die actief meedenken over het ontwikkelen van het onderwijs en over de behoeften van bedrijven. In het verleden was de rol van de klankbordgroep wat anders, maar door de vraag van de arbeidsmarkt treden we nu actiever in contact met de opleiders. Als deelnemende bedrijven dragen wij ons steentje bij aan het onderwijs, onder meer door gastlessen te geven en mee te denken over de invulling van het onderwijs. Wij doen het werk immers dagelijks en weten welke competenties medewerkers moeten hebben. Deze kennis delen wij met Yuverta LLO.’

Medewerkers van de toekomst

Werkgevers dragen premies af aan O&Ofondsen; in de groenvoorziening is dat Colland. Colland draagt vervolgens bij aan scholing door het verstrekken van subsidie. ‘Daarnaast vind ik dat de Koninklijke VHG het onderwijs scherp houdt met ontwikkelingen op het vakgebied’, zegt Kintzen. ‘De branchevereniging staat dicht bij het bedrijfsleven en kan ons voeden met zaken waarop wij als opleider kunnen anticiperen, zodat we de medewerkers van de toekomst kunnen afleveren. Groen is een kansberoep en er is meer dan voldoende werk. De behoefte aan vakmensen in het groen is groot. Veel vaardigheden kun je ontwikkelen. Wie de juiste houding heeft, kan snel aan de slag. Daarnaast is er een grote keus aan carrières in het groen. Je kunt hovenier worden, maar ook boomverzorger of werken in het groot groen of bij een waterschap. Er is veel te doen en veel te kiezen.’

Vragen?

Huisje voor biodiversiteit

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Verder lezen?

Arno de Jong aan het werk in de tuin - Topopleiding Urban Green Development levert waaraan behoefte is

Topopleiding Urban Green Development levert kennis waaraan behoefte is

Topopleiding Urban Green Development levert kennis waaraan behoefte is. De topopleiding Urban Green Development van Yuverta LLO trekt een gemêleerde groep mensen: van hoveniers die graag een bredere blik willen tot zij-instromers uit bijvoorbeeld zorg en welzijn.
Man houdt planten in een bak vast - VHG Brancheopleiding bij Yuverta LLO

VHG Brancheopleiding bij Yuverta LLO

Na de zomer, in september, starten de lessen weer voor de VHG Brancheopleiding bij Yuverta LLO. In Boxtel, Roermond en Houten kunnen aankomend hoveniers terecht voor het eerste jaar van de driejarige opleiding tot Vakbekwaam Hovenier.
Hotspot teelt - 2 mannen bij een boom

Hotspot teelt

De Hotspot Teelt is hét groene netwerk voor studenten, professionals en partners. Samen leren, innoveren en onderzoeken. De hotspot heeft als missie om duurzaamheid en circulariteit in de (sier)teeltsector te bevorderen door samen te werken, innovaties toe te passen en door het onderwijs.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor VHG-brancheopleiding Aankomend hovenier start in Roermond