VHG- Vakbekwaam hovenier

1 jaar (+/- 30 avonden)
Boxtel, Houten
€2.525,00 p.p. 0% btw

Uitvoeren van complexe aanlegwerkzaamheden

In het derde leerjaar van de VHG brancheopleiding rond je de opleiding tot Vakbekwaam Hovenier af. Er vindt een verdere verdieping plaats op de onderwerpen aanleg en onderhoud van beplantingen, aanleg en onderhoud van verhardingen, bouw en techniek, begroten en werkplanning, meten, tekenen en uitzetten, bodem en bemesting en plantenkennis. Je specialiseert je in het uitvoeren van complexe aanlegwerkzaamheden.

Doel

In dit leerjaar leer vindt er een verdieping plaats van de basisvaardigheden van de tuintechniek.

Voor wie is de Brancheopleiding Vakbekwaam Hovenier?

Deze opleiding tot Vakbekwaam Hovenier is zeer geschikt voor iedereen die als hovenier bij een hoveniers- of groenvoorzieningsbedrijf werkt of wil gaan werken maar nog niet de juiste opleiding heeft gevolgd.

Voorkennis

Een diploma van een relevante mbo-opleiding op niveau 2 of een succesvolle afronding van de VHG Brancheopleiding Aankomend Hovenier (jaar 2). De minimumleeftijd voor deelname is 18 jaar.

Wat leer je?

In dit derde jaar van de opleiding tot Vakbekwaam Hovenier vindt een verdieping plaats op de onderwerpen die in het voorgaande jaar zijn behandeld:

  • Plantenkennis: Plantenlijst 3, toepaste beplantingsleer 3, soortaanduiding 3
  • Onderhoud: Jaarrond onderhoud, plan van aanpak, inventarisatie, strokenplan, registratie
  • Aanleg: Kwaliteit en maatvoering, plantgoed, transport, keuring, teeltwijze, maten heesters, hagen, rozen, klimplanten
  • Verhardingen: Cunet en opsluiting, afwerking, berekenen materialen
  • Meten, tekenen en uitzetten: Tekenen en lezen, uitzetten tuin
  • Bouw en techniek: Verlichting, drainage en wateropvang, voor de liefhebber: vijveraanleg en hoogteverschillen in de tuin
  • Bodem en bemesting: Bemestingsadvies interpreteren
  • Gereedschap en machines: Motorkettingzaag, kleine velling
  • Begroten en werkplanning: Machinekosten, boekhouden en afschrijven, begroting: uitvoeringsplan en werkplanning, offerte maken

Opbouw, werkwijze en leerroute

Vaktechniek staat centraal in de brancheopleiding Vakbekwaam Hovenier. Er worden geen algemene vakken als taal of rekenen gegeven.

In aanvulling op de praktijklessen is er een elektronische leeromgeving beschikbaar. Hierin krijg je extra lesstof aangeboden in de vorm van online lesmodules, instructiefilms en oefenexamens.

De opleiding wordt afgesloten met examens op de verschillende onderdelen. De examinering staat onder toezicht van de VHG.

Daarnaast maak je kosten voor gereedschappen en veiligheidsschoenen.

Buiten het volgen van de (praktijk)lessen zul je je ook bezighouden met zelfstudie: afhankelijk van je vooropleiding maximaal 20 uur per week.

Afronding, vervolg en beroepsperspectieven

Als je slaagt voor het derde jaar, ontvang je het getuigschrift Vakbekwaam Hovenier. Dit getuigschrift is erkend door de branchevereniging VHG. Als je alle drie de jaren van de brancheopleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het VHG branchediploma Vakbekwaam Hovenier.

Na het afronden van deze opleiding en het kunnen aantonen van voldoende praktijkervaring kun je doorleren als Aankomend projectleider.

Na het afronden van deze opleiding kun je aan de slag als vakbekwaam hovenier binnen verschillende soorten groenbedrijven.

Informatie

Brancheopleiding
1 jaar (+/- 30 avonden)
Boxtel, Houten
€2.525,00 p.p. 0% btw
Het is niet mogelijk om gebruik te maken van het STAP-Budget.
Yuverta leven lang ontwikkelen logo vhg
Yuverta-leven-lang-ontwikkelen-rif-biodiversiteit-limburg

Krijg direct opleidingsadvies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij je doelstelling past.

Betaalmethodes

Op factuur
Voor de startdatum van de training/opleiding ontvang je de factuur per mail.
IDEAL
Binnenkort beschikbaar.

Meer weten over de VHG- Vakbekwaam hovenier?

Wil jij aan de slag als Vakbekwaam Hovenier? Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over onze opleiding, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.

Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Martine Niks Cuijten referentie

“Kijk dit blije ei hoofd! Als je me een paar jaar geleden had gezegd dat ik vrijwillig nog een opleiding zou volgen en het ook nog eens superleuk zou vinden, had ik je niet geloofd. Maar wat was dit een leuk jaar zeg! Ik keek uit naar iedere woensdag dat ik naar het Yuvertapark kon voor de opleiding Urban Green Development. Ik heb genoten van iedere studiedag! Ik heb zoveel inspiratie opgedaan en nieuwe vriendschappen gesloten met klasgenoten. Gelukkig ben ik nog niet helemaal klaar. Dan volg ik nog 1 module en lever ik mijn rode draadopdracht in (er kwam even een bevalling tussendoor ????)."

Martine Niks-Cuijten

Beleidsadviseur Klimaatadaptatie en Biodiversiteit bij Gemeente Laarbeek

Annemarie Bergsma referentie 2

"Wat was het een heerlijke tijd! Een jaar lang genoot ik wekelijks van de topopleiding Urban Green Development van Yuverta. Samen met en van elkaar leren, avontuurlijke excursies naar steden en bossen, geraakt worden door groen en goede gesprekken, groenontwerpen maken, een bredere blik op het belang van natuur in ons leven, de vrijheid om je te verdiepen in een zelfgekozen locatie, het was onverminderd waardevol. Vanmorgen geweldige presentaties en vanmiddag de uitreiking van de getuigschriften. Biodiversiteit, sociale waarden van groen, klimaatadaptatie, trends van vroeger en nu, circulariteit, het levende gebouw en eetbaar groen; wat hebben we veel geleerd om direct toe te passen en de wereld om ons heen te veranderen. Trots op ons."

Annemarie Bergsma

Nurse | Chair and Founder The Sustainable Nurse/ De Duurzame Verpleegkundige | community-led development

Stephan Ros referentie

"Ik heb Koen onlangs geïntroduceerd bij andere woningcorporaties. Want wat wij doen, moet bij alle woningcorporaties op de agenda staan."

Stephan Ros

Projectleider bij woningcorporatie Staedion

Startdata

Er zijn op dit geen startdata beschikbaar. Schrijf je in voor de wachtlijst.

Staat je gewenste startdatum of locatie er niet tussen? Schrijf je in voor de wachtlijst of neem contact op.

Gerelateerde opleidingen

Yuverta llo vhg aankomend projectleider 1 1200x800 1Yuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend Projectleider 1

Werk je in de groene sector en wil je doorgroeien naar een leidinggevende functie? Dan is deze opleiding iets voor jou. In de opleiding Aankomend projectleider staat het organiseren en werk voorbereiden centraal.

Brancheopleiding
2 leerjaren in de periode november – april.
€ 2.168,00 p.p.
Yuverta llo vhg aankomend projectleider 2 1200x800 1Yuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend Projectleider 2

Je hebt jaar 1 van de VHG Brancheopleiding Aankomend Projectleider met succes afgerond. Je bent werkzaam in de groene sector en je hebt de ambitie om door te groeien naar een leidinggevende functie.

Brancheopleiding
2 leerjaren in de periode november – april.
€ 2.168,00 p.p.
InterieurbeplantingYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Basisopleiding interieurbeplanting

Wil je meer kennis opdoen over waarom planten bijdragen aan een prettiger en gezondere werkomgeving? Kennis opdoen over het verzorgen, snoeien en onderhouden van interieurbeplanting? En je kennis over het assortiment vergroten? Volg dan de VHG basisopleiding Interieurbeplanting. De opleiding vindt plaats op een grote kwekerij waar planten voor de interieurbeplanting gekweekt worden.

Brancheopleiding
21 uur (3,5 dag)
€ 1.152,00 p.p.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor VHG- Vakbekwaam hovenier