VHG – Vakbekwaam hovenier

1 jaar (30 avonden)
Boxtel, Houten
€2.525,00 p.p. 0% btw

Uitvoeren van complexe aanlegwerkzaamheden

Steeds meer mensen beseffen het belang van een groene leefomgeving en investeren in het creëren en onderhouden van prachtige tuinen. Hierdoor groeit de vraag naar vakbekwame hoveniers die de kennis en vaardigheden hebben om deze groene oases te realiseren.

(prijs 2024-2025 volgt).

Wat is een vakbekwaam hovenier?

Een vakbekwaam hovenier is een professional die gespecialiseerd is in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen en groenprojecten. Deze vakkundige medewerker heeft kennis van planten, bomen, struiken en andere natuurlijke elementen. Daarnaast beschikt de vakbekwaam hovenier over technische vaardigheden om bijvoorbeeld bestrating, vijvers en andere tuinelementen aan te leggen. Het beroep van vakbekwaam hovenier vereist niet alleen groene vingers, maar ook creativiteit, oog voor detail en een goed gevoel voor esthetiek.

Opleiding tot vakbekwaam hovenier

De opleiding tot Vakbekwaam Hovenier rond je in het derde leerjaar van de VHG brancheopleiding af. Tijdens dit jaar wordt er een diepere focus gelegd op onderwerpen zoals de aanleg en het onderhoud van beplantingen, verhardingen, bouw en techniek, begroting en werkplanning, meten, tekenen, uitzetten, bodem en bemesting, en plantenkennis.

Doel

Het doel van dit leerjaar is om de basisvaardigheden in tuintechniek verder te verdiepen. Je specialiseert je in het uitvoeren van complexe aanlegwerkzaamheden.

Voor wie is de Brancheopleiding Vakbekwaam Hovenier?

Deze opleiding tot Vakbekwaam Hovenier is zeer geschikt voor iedereen die als hovenier bij een hoveniers- of groenvoorzieningsbedrijf werkt of wil gaan werken maar nog niet de juiste opleiding heeft gevolgd.

Voorkennis

Een diploma van een relevante mbo-opleiding op niveau 2 of een succesvolle afronding van de VHG Brancheopleiding Aankomend Hovenier (jaar 2). De minimumleeftijd voor deelname is 18 jaar.

Wat leer je?

In dit derde jaar van de opleiding tot Vakbekwaam Hovenier vindt een verdieping plaats op de onderwerpen die in het voorgaande jaar zijn behandeld:

 • Plantenkennis: Plantenlijst 3, toepaste beplantingsleer 3, soortaanduiding 3
 • Onderhoud: Jaarrond onderhoud, plan van aanpak, inventarisatie, strokenplan, registratie
 • Aanleg: Kwaliteit en maatvoering, plantgoed, transport, keuring, teeltwijze, maten heesters, hagen, rozen, klimplanten
 • Verhardingen: Cunet en opsluiting, afwerking, berekenen materialen
 • Meten, tekenen en uitzetten: Tekenen en lezen, uitzetten tuin
 • Bouw en techniek: Verlichting, drainage en wateropvang, voor de liefhebber: vijveraanleg en hoogteverschillen in de tuin
 • Bodem en bemesting: Bemestingsadvies interpreteren
 • Gereedschap en machines: Motorkettingzaag, kleine velling
 • Begroten en werkplanning: Machinekosten, boekhouden en afschrijven, begroting: uitvoeringsplan en werkplanning, offerte maken

Opbouw, werkwijze en leerroute

Vaktechniek staat centraal in de brancheopleiding Vakbekwaam Hovenier. Er worden geen algemene vakken als taal of rekenen gegeven.

In aanvulling op de praktijklessen is er een elektronische leeromgeving beschikbaar. Hierin krijg je extra lesstof aangeboden in de vorm van online lesmodules, instructiefilms en oefenexamens.

De opleiding wordt afgesloten met examens op de verschillende onderdelen. De examinering staat onder toezicht van de VHG.

Daarnaast maak je kosten voor gereedschappen en veiligheidsschoenen.

Buiten het volgen van de (praktijk)lessen zul je je ook bezighouden met zelfstudie: afhankelijk van je vooropleiding maximaal 20 uur per week.

Afronding, vervolg en beroepsperspectieven

Bij succesvolle afronding van het derde jaar wordt het getuigschrift Vakbekwaam Hovenier toegekend, een erkenning die wordt ondersteund door de branchevereniging VHG. Als je alle drie de jaren van de brancheopleiding met succes hebt voltooid, behaal je het VHG branchediploma Vakbekwaam Hovenier.

Met dit diploma en voldoende aantoonbare praktijkervaring kun je doorleren als Aankomend projectleider.

Na afronding van deze opleiding ben je gekwalificeerd om te werken als vakbekwaam hovenier bij verschillende groenbedrijven.

Informatie

Brancheopleiding
1 jaar (30 avonden)
Boxtel, Houten
€2.525,00 p.p. 0% btw
Yuverta leven lang ontwikkelen logo vhg
Yuverta-leven-lang-ontwikkelen-rif-biodiversiteit-limburg

Krijg direct opleidingsadvies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij je doelstelling past.

Betaalmethodes

Op factuur
Voor de startdatum van de training/opleiding ontvang je de factuur per mail.
IDEAL
Binnenkort beschikbaar.

Meer weten over de VHG – Vakbekwaam hovenier?

Wil jij aan de slag als Vakbekwaam Hovenier? Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over onze opleiding, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.

Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Yuverta llo referentie Yvonne

Na bijna 25 jaar softwareontwikkeling besluit Yvonne Kramer de VHG brancheopleiding Vakbekwaam Hovenier te volgen. Drie jaar later start ze haar eigen bureau in ecologisch tuinontwerp. ‘Zonder de kennis die ik bij Yuverta LLO heb opgedaan, had ik de stap niet gezet.’

Yvonne Kramer

Ecologisch tuinontwerper LushGardens

Yuverta llo referentie Berry

‘De brancheopleiding Aankomend Projectleider beviel mij erg goed. De manier van lesgeven was top, lekker snel, zoals het ook op de werkvloer werkt. Het was goed om Plantenkennis een boost te geven. Bij het stukje Bodemkunde komt meer kijken dan je denkt, heel interessant, ook wat het betreft het bewustzijn in wat je eigenlijk doet.’

Berry Zaad

Projectleider Dak (tuinen) & Gevelbegroeiing. Koninklijke Ginkel Groep.

Gosse Jilderda referentie

"Gisteren de topopleiding Urban Green development van Yuverta Houten mogen afronden. Zeer inspirerende opleiding, leerzaam, prachtige excursies, boeiende leerkrachten, waar we verder mee kunnen. En zeker niet te vergeten de leuke klasgenoten die heb mogen leren kennen."

Gosse Jilderda

Hoofduitvoerder en ecologisch adviseur bij Frisia Groep

Startdata

Naam + locatieBeschrijvingPrijsInschrijven
VHG – Vakbekwaam hovenier – 9 september 2024 – Houten

Startbijeenkomst09-09-2024 - 16:30 tot 22:00 uur

2.525,00
VHG – Vakbekwaam hovenier – 10 september 2024 – Boxtel

Startbijeenkomst10-09-2024 - 18:30 tot 22:00 uur

2.525,00

Staat je gewenste startdatum of locatie er niet tussen? Schrijf je in voor de wachtlijst of neem contact op.

Gerelateerde opleidingen

Yuverta llo vhg aankomend projectleider 1 1200x800 1Yuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend Projectleider 1

Werk je in de groene sector en wil je doorgroeien naar een leidinggevende functie? Dan is deze opleiding iets voor jou. In de opleiding Aankomend projectleider staat het organiseren en werk voorbereiden centraal.

Brancheopleiding
2 leerjaren in de periode november - april
€ 2.168,00 p.p.
Yuverta llo vhg aankomend projectleider 2 1200x800 1Yuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend Projectleider 2

Je hebt jaar 1 van de VHG Brancheopleiding Aankomend Projectleider met succes afgerond. Je bent werkzaam in de groene sector en je hebt de ambitie om door te groeien naar een leidinggevende functie.

Brancheopleiding
2 leerjaren in de periode november - april
€ 2.168,00 p.p.
InterieurbeplantingYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Basisopleiding interieurbeplanting

Wil je meer kennis opdoen over waarom planten bijdragen aan een prettiger en gezondere werkomgeving? Kennis opdoen over het verzorgen, snoeien en onderhouden van interieurbeplanting? En je kennis over het assortiment vergroten? Volg dan de VHG basisopleiding Interieurbeplanting. De opleiding vindt plaats op een grote kwekerij waar planten voor de interieurbeplanting gekweekt worden.

Brancheopleiding
21 uur (3,5 dag)
€ 1.152,00 p.p.

Veelgestelde vragen over de opleiding

De meest gestelde vragen hebben wij voor je op een rijtje gezet.

Wat is een vakbekwaam hovenier?

Een vakbekwaam hovenier is een professional die gespecialiseerd is in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen en groenprojecten.

Wat verdient een vakbekwaam hovenier?

Het maximale maandelijkse bruto salaris voor een hovenier bedraagt ongeveer €3.400,- (netto €2.700,-). Als je geen ervaring hebt en relatief jong bent, of als je momenteel een opleiding volgt, kan je salaris meer in de richting van het minimumloon van €2.100,- (netto €1.950,-) liggen. Het gemiddelde salaris voor een hovenier bedraagt daarom ongeveer €2.750,- bruto per maand (netto €2.350,-), wat overeenkomt met ongeveer €17,- per uur bij een werkweek van 40 uur.

Wat zijn de stappen voor inschrijven?

In onderstaande stappen leggen wij je graag uit hoe je je kunt inschrijven voor een training of opleiding:

 1. Vind de gewenste training of opleiding in onze website.
 2. Ben je op de pagina van je keuze? Ga dan naar de onderkant van de pagina.
 3. Onderaan de pagina staan de beschikbare data en locaties.
 4. Je klikt op de gewenste training of opleiding en je loopt automatisch de stappen door.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor VHG – Vakbekwaam hovenier