VHG – Vakbekwaam hovenier

1 jaar (30 avonden)
Boxtel, Houten
€2.525,00 p.p. 0% btw

Uitvoeren van complexe aanlegwerkzaamheden

In dit derde leerjaar van de VHG brancheopleiding rond je de opleiding tot Vakbekwaam Hovenier af. Er vindt een verdere verdieping plaats op de basisvaardigheden in tuintechniek en je specialiseert je in het uitvoeren van complexe aanlegwerkzaamheden.

(prijs 2024-2025 volgt).

Wat is een vakbekwaam hovenier?

Een vakbekwaam hovenier is een professional die gespecialiseerd is in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen, parken en groenprojecten in de groene ruimte. De vakbekwaam hovenier weet veel van planten, bomen, struiken en andere natuurlijke elementen. Daarnaast beschikt de vakbekwaam hovenier over technische vaardigheden om bijvoorbeeld bestrating, vijvers en andere tuinelementen aan te leggen. Het beroep van vakbekwaam hovenier vereist niet alleen groene vingers, maar ook creativiteit, oog voor detail en een goed gevoel voor esthetiek.

Opleiding tot vakbekwaam hovenier

De opleiding tot Vakbekwaam Hovenier rond je in het derde leerjaar van de VHG brancheopleiding af. Tijdens dit jaar wordt er een diepere focus gelegd op onderwerpen zoals de aanleg en het onderhoud van beplantingen, verhardingen, bouw en techniek, begroting en werkplanning, meten, tekenen, uitzetten, bodem en bemesting, en plantenkennis.

Subsidiemogelijkheden

Voor de VHG-opleiding Vakbekwaam Hovenier zijn er subsidiemogelijkheden via Colland Arbeidsmarkt. Klik hier voor meer informatie.

Doel

Na dit leerjaar ben je volledig voorbereid om zelfstandig als hovenier aan de slag te gaan. Je sluit het jaar af met een opdracht in de praktijk: het aanleggen van een kleine tuin, beginnend bij de tekening en het beplantingsplan tot aan de daadwerkelijke oplevering.

Voor wie is de VHG Brancheopleiding Vakbekwaam Hovenier?

Deze opleiding richt zich op iedereen die in de sector werkt of wil gaan werken maar nog niet de juiste opleiding heeft gevolgd. In de opleiding staat vaktechniek centraal.

Voorkennis

Een succesvolle afronding van de VHG Brancheopleiding Hovenier (jaar 2) of een vergelijkbare opleiding.

Wat leer je?

In dit derde jaar van de mbo opleiding tot Vakbekwaam Hovenier vindt een verdieping plaats op de onderwerpen die in het voorgaande jaar zijn behandeld. In de opleiding leer je het volgende:

 • Plantenkennis: Plantenlijst 3, toepaste beplantingsleer 3, soortaanduiding 3
 • Onderhoud: Jaarrond onderhoud, plan van aanpak, inventarisatie, strokenplan, registratie
 • Aanleg: Kwaliteit en maatvoering, plantgoed, transport, keuring, teeltwijze, maten heesters, hagen, rozen, klimplanten
 • Verhardingen: Cunet en opsluiting, afwerking, berekenen materialen
 • Meten, tekenen en uitzetten: Tekenen en lezen, uitzetten tuin
 • Bouw en techniek: Verlichting, drainage en wateropvang, voor de liefhebber: vijveraanleg en hoogteverschillen in de tuin
 • Bodem en bemesting: Bemestingsadvies interpreteren
 • Gereedschap en machines: Motorkettingzaag, kleine velling
 • Begroten en werkplanning: Machinekosten, boekhouden en afschrijven, begroting: uitvoeringsplan en werkplanning, offerte maken

Opbouw, werkwijze en leerroute

Vaktechniek staat centraal in de brancheopleiding Vakbekwaam Hovenier. Er worden geen algemene vakken als taal of rekenen gegeven.

In aanvulling op de praktijklessen is er een elektronische leeromgeving met leermiddelen beschikbaar. Hierin krijg je extra lesstof aangeboden in de vorm van online lesmodules, instructiefilms en oefenexamens. Buiten het volgen van de (praktijk)lessen zul je je ook bezighouden met zelfstudie: afhankelijk van je vooropleiding maximaal 20 uur per week.

De wordt afgesloten met examens op de verschillende onderdelen. De examinering staat onder toezicht van de VHG.

Daarnaast maak je kosten voor (speciaal) gereedschap en veiligheidsschoenen.

De opleiding start bij voldoende aanmeldingen.

Afronding, vervolg en beroepsperspectieven

Als je de opleiding met goed gevolg afrondt, ontvang je het VHG branchediploma Vakbekwaam Hovenier, erkend door de branchevereniging VHG.

Dit diploma opent de deuren naar diverse mogelijkheden. Met de opleiding kun je een eigen bedrijf starten in de groene sector of een functie aannemen bij een hoveniersbedrijf of groenvoorzieningsbedrijf. Het gemiddelde startsalaris van een vakbekwaam hovenier is € 2.447, gemeten op 06-01-2022 door jobsking.com. Het gemiddelde salaris als (vakbekwaam) medewerker in de hoveniersbranche is afhankelijk van diverse factoren. Welk diploma of certificaat op welk niveau heb je op zak? Hoe lang doe je dit werk al? Wat is je leeftijd? Wat zegt de CAO voor jouw branche? Is jouw rol aansturend of uitvoerend? Voor meer informatie over je salaris raden we je aan een salarischeck te doen.

Heb je de ambitie om na deze drie jaar nog verder te leren? Dan kun je doorstromen naar de vervolgopleiding Aankomend Projectleider, waarin je de mogelijkheid hebt om door te groeien naar een leidinggevende functie.

Informatie

Brancheopleiding
1 jaar (30 avonden)
Boxtel, Houten
€2.525,00 p.p. 0% btw
Yuverta leven lang ontwikkelen logo vhg
Huisje voor biodiversiteit

Krijg direct opleidingsadvies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij je doelstelling past.

Betaalmethodes

Op factuur
Voor de startdatum van de training/opleiding ontvang je de factuur per mail.
IDEAL
Binnenkort beschikbaar.

Meer weten over de VHG – Vakbekwaam hovenier?

Wil jij aan de slag als Vakbekwaam Hovenier? Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over onze opleiding, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.

Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Ivo staat op straat naast planten en een boom

“Plantenkennis, kleine kneepjes hoe snoei je het beste een boom, dat is wat ik tijdens de bbl-opleiding medewerker hovenier niveau 2 heb geleerd. Daarvoor was ik er een leek in en nu heb ik de vaardigheden en de basis erin zitten. Het bezig zijn vind ik daarnaast ook leuk. Ik ben er niet 1 die constant in de schoolbanken wil zitten en buiten leer je ook een hele hoop. Meer dan dat je eigenlijk van papier leert.”

Ivo

Medewerker gemeente Heerlen

Maaike van Leeuwarden

"Wat een feestje! ... waren alle 24 cursusdagen Topopleiding Urban Green Development, heel veel geleerd van de experts, de interessante excursies en de inspirerende groep medecursisten. ... was het om vandaag mijn adviesrapport te mogen presenteren en mijn getuigschrift in ontvangst te mogen nemen! ... wordt het volgend schooljaar, als ik zelf aan de slag mag als coach en coördinator van de Topopleiding!! Enorm veel zin in! ????"

Maaike van Leeuwarden

Docent paraveterinair | Projectleider Hotspot Diermanagement en Welzijn

Beeldscherm van een tuin met een man op de achtergrond - Referentie Berry Zaad

‘De brancheopleiding Aankomend Projectleider beviel mij erg goed. De manier van lesgeven was top, lekker snel, zoals het ook op de werkvloer werkt. Het was goed om Plantenkennis een boost te geven. Bij het stukje Bodemkunde komt meer kijken dan je denkt, heel interessant, ook wat het betreft het bewustzijn in wat je eigenlijk doet.’

Berry Zaad

Projectleider Dak (tuinen) & Gevelbegroeiing. Koninklijke Ginkel Groep.

Startdata

Naam + locatieBeschrijvingPrijsInschrijven
VHG – Vakbekwaam hovenier – 2 september 2024 – Houten

Startbijeenkomst02-09-2024 - 16:30 tot 22:00 uur

2.525,00
VHG – Vakbekwaam hovenier – 10 september 2024 – Boxtel

Startbijeenkomst10-09-2024 - 18:30 tot 22:00 uur

2.525,00

Staat je gewenste startdatum of locatie er niet tussen? Schrijf je in voor de wachtlijst of neem contact op.

Gerelateerde opleidingen

VHG - Aankomend projectleider 1 - scherm met een ontworpen tuinYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend Projectleider 1

Werk je in de groene sector en wil je doorgroeien naar een leidinggevende functie? Dan is deze opleiding iets voor jou. In de opleiding Aankomend projectleider staat het organiseren en werk voorbereiden centraal.

Brancheopleiding
2 leerjaren in de periode november - april
€ 2.168,00 p.p.
VHG - Aankomend projectleider 2 - scherm met een ontworpen tuinYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Aankomend Projectleider 2

Je hebt jaar 1 van de VHG Brancheopleiding Aankomend Projectleider met succes afgerond. Je bent werkzaam in de groene sector en je hebt de ambitie om door te groeien naar een leidinggevende functie.

Brancheopleiding
2 leerjaren in de periode november - april
€ 2.168,00 p.p.
VHG basisopleiding InterieurbeplantingYuverta leven lang ontwikkelen logo vhg

VHG – Basisopleiding interieurbeplanting

Wil je meer kennis opdoen over waarom planten bijdragen aan een prettiger en gezondere werkomgeving? Kennis opdoen over het verzorgen, snoeien en onderhouden van interieurbeplanting? En je kennis over het assortiment vergroten? Volg dan de VHG basisopleiding Interieurbeplanting. De opleiding vindt plaats op een grote kwekerij waar planten voor de interieurbeplanting gekweekt worden.

Brancheopleiding
21 uur (3,5 dag)
€ 1.152,00 p.p.

Veelgestelde vragen over de opleiding

De meest gestelde vragen hebben wij voor je op een rijtje gezet.

Wat is een vakbekwaam hovenier?

Een vakbekwaam hovenier is een professional die gespecialiseerd is in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen en groenprojecten.

Wat verdient een vakbekwaam hovenier?

Het maximale maandelijkse bruto salaris voor een hovenier bedraagt ongeveer €3.400,- (netto €2.700,-). Als je geen ervaring hebt en relatief jong bent, of als je momenteel een opleiding volgt, kan je salaris meer in de richting van het minimumloon van €2.100,- (netto €1.950,-) liggen. Het gemiddelde salaris voor een hovenier bedraagt daarom ongeveer €2.750,- bruto per maand (netto €2.350,-), wat overeenkomt met ongeveer €17,- per uur bij een werkweek van 40 uur.

Wat zijn de stappen voor inschrijven?

In onderstaande stappen leggen wij je graag uit hoe je je kunt inschrijven voor een training of opleiding:

 1. Vind de gewenste training of opleiding in onze website.
 2. Ben je op de pagina van je keuze? Ga dan naar de onderkant van de pagina.
 3. Onderaan de pagina staan de beschikbare data en locaties.
 4. Je klikt op de gewenste training of opleiding en je loopt automatisch de stappen door.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor VHG – Vakbekwaam hovenier