Nieuws
10 november 2023

Yuverta LLO blijft aanbod ontwikkelen voor boomverzorgers

Yuverta LLO blijft aanbod ontwikkelen voor boomverzorgers

Op zes verschillende locaties biedt Yuverta LLO diverse trainingen aan voor de boomverzorger, zoals vijf verschillende klimtrainingen en zes certificaattrainingen voor het werken met een motorkettingzaag. ‘We onderzoeken ook de mogelijkheid voor een training Verticaal groen op hoogte.’

In het opleidingsaanbod Yuverta LLO, waarbij LLO staat voor Leven Lang Ontwikkelen, zijn meerdere trainingen opgenomen die speciaal zijn afgestemd op boomverzorgers. De Single Rope Technique (SRT) is een van die trainingen. Wie met de SRT klimt, klimt meer met de benen, en hoge, grote bomen zijn op deze manier makkelijker te bestijgen dan met andere middelen. Deze training is specifiek ontwikkeld voor boomverzorgers die al klimvaardig zijn en zich meer hierin willen verdiepen.

Klimmen met kroonverzorging

In totaal vindt de beginnende of geoefende klimmer vijf verschillende trainingen op verschillende locaties op de website van Yuverta LLO. Praktisch gezien kunnen deze trainingen overal gegeven worden. Daarom verzorgt Yuverta LLO ook trainingen op maat voor bedrijven. Docent Harrie Verbeek legt uit: ‘SRT is voor ervaren ETW’ers die een stap willen maken in het ergonomisch klimmen in bomen. Bij SRT gebruik je een enkele lijn in de boom die gefixeerd zit om de stam of boven in de boom. Aan die lijn klim je omhoog. Je gebruikt dan meer je benen en handen en dat is efficiënter en ergonomischer, een goede training voor mensen die dagelijks in bomen klimmen. Het is namelijk energiebesparend en minder zwaar.’ In Boxtel, Houten of Rijswijk kunnen boomverzorgers terecht voor de trainingen Klimtechniek in bomen (basis), Klimtechniek in bomen (klimmen met SRT), Klimtechniek in bomen (afbreken van bomen) en de basistraining Klimtechniek in bomen voor studenten.

‘‘Klimmen volgens SRT kost minder moeite en is langer vol te houden’

NKC tot en met niveau 6

Harrie Verbeek is zelfstandig boomverzorger en geeft in Boxtel les aan de BBL-dagopleiding ETW. Daarnaast verzorgt hij voor Yuverta LLO tijdens de BHV-trainingen voor boomverzorgers het onderdeel reddend klimmen en de zaagtrainingen. ‘Wij geven trainingen en nemen examens motorkettingzagen af voor het Nederlands Kettingzaag Certificaat op zes verschillende niveaus. NKC 6 is het nieuwste niveau. De trainingen op niveau 1, 2 en 3 worden veel gegeven aan mensen die in de groenvoorziening werken en incidenteel een kettingzaag in handen hebben. De drie hoogste niveaus zijn voor de professionals die dagelijks met een kettingzaag werken.’

Niveau 4 gaat over de lichte velling van bomen, in niveau 5 traint de deelnemer de zware velling van complexe bomen en het hoogste niveau, niveau 6, is voor mensen die te maken hebben met stormhout: bomen die door elkaar liggen, en omgewaaide bomen. ‘Stormhout opruimen betekent dat je hout zaagt dat onder spanning staat, en dat is echt voor professionals,’ vertelt Verbeek. Als examinator neemt hij deel aan een vakgroep waar besproken wordt wat er nodig is om de kennis op peil te houden. ‘Het NKC 6 is enerzijds een bijscholing en tegelijkertijd een ontwikkeling binnen het lesaanbod. Aan NKC 6 nemen dan ook andere aanbieders van trainingen deel.’

Afgelopen zomer heeft aantal instructeurs een audit gedaan om NKC op niveau 6 te kunnen aanbieden en examineren. Vanaf dit najaar kan de training gevolgd worden op verschillende locaties van Yuverta LLO. Deze training kan alleen gevolgd worden door wie NKC 5 of ECC 3 al heeft behaald. ‘NKC wordt steeds meer de standaard in Nederland; het certificaat vervangt de eerdere motorzaagcertificaten,’ legt Verbeek uit. ‘Wie wil, kan er ook voor kiezen om bij ons alleen het examen te doen.’ Voor het afnemen van het examen moet er idealiter ook daadwerkelijk gezaagd kunnen worden en daarvoor zijn complexe boomsituaties nodig met hout op spanning. Tijdens het examen zaagt de kandidaat op zo’n boom die onder spanning staat, en daarnaast wordt een interview afgenomen over de aanpak van een, in simulatie weergegeven, door een storm beschadigde boom. Het NKC-certificaat is vijf jaar geldig.

‘De ontwikkelingen binnen NKC en onze trainingen zijn een stap naar een hogere kwaliteit voor mensen die met een motorkettingzaag werken,’ vindt Verbeek. ‘Ik vind het dan ook mooi om te zien dat dit door vakgenoten wordt opgepakt en dat er mensen naar de zaagtrainingen komen.’

Yuverta llo nkc1 afzetten kleine bomen struiken 1200x800 1

Training Boomveiligheidscontrole

Yuverta LLO onderzoekt ook de mogelijkheden om de training voor boomveiligheidscontroleurs (BVC) weer aan te bieden. ‘Daarnaast gaan we binnenkort naar Wonderwoods in Utrecht om te bekijken of we ETW’ers een training kunnen aanbieden over verticale boomverzorging. Dat zou een mooie aanvulling zijn op het werk; het gaat immers om klimtechnieken en abseilen in combinatie met onderhoud. Dat zal door de plannen voor groene steden en de ontwikkelingen in de architectuur vaker voorkomen en daar zullen wij als opleider op inspelen om de vakkennis up-to-date te houden.’

Redactie

Dit artikel is gepubliceerd in het Vakblad Boomzorg, nr. 5 2023. Auteur: Heidi Peters. Geïnterviewde: Harrie Verbeek.

Foto: EDG Boomverzorging.

Vragen?

Yuverta-leven-lang-ontwikkelen-rif-biodiversiteit-limburg

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Verder lezen?

subsidies en regelingen voor leven lang ontwikkelen 2024

Subsidies en Regelingen voor Leven Lang Ontwikkelen in 2024

Welke subsidies en regelingen zijn er? In 2024 zijn er diverse regelingen beschikbaar voor het volgen van scholing en andere leervormen, waaronder subsidies. In dit overzicht vind je ze handig bij elkaar, inclusief de aanvraagperiodes.
Brochure beroepsbegeleidende leerweg bbl

NIEUW: Brochure beroepsbegeleidende leerweg (bbl)

In de nieuw ontwikkelde brochure beroepsbegeleidende leerweg (bbl) vind je alle informatie over onze bbl + maatwerkopleidingen en de praktijkleerroutes.
Persbericht sbs6 helden van nu

Een Greenhero van Yuverta LLO in de spotlight bij SBS6 Helden van Nu

Productiehuis Stay in Touch Media BV kondigt met trots het nieuwe seizoen aan van "De Helden van Nu", het hartverwarmende programma waarin Nederlandse docenten en leerkrachten die het verschil maken, in het zonnetje worden gezet. Het spraakmakende seizoen gaat van start op zondag 3 december om 16.30 uur bij SBS6.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor Yuverta LLO blijft aanbod ontwikkelen voor boomverzorgers