Begeleider Praktijkleren
Behaal je certificaat
Elk bedrijf in elke sector die (nieuwe) medewerkers of stagiaires opleidt, kan een begeleider praktijkleren inzetten voor de begeleiding op de werkvloer, om de voortgang te bewaken en ontwikkelingsresultaten te behalen. Elk bedrijf geeft een andere invulling aan de rol van de begeleider praktijkleren. Binnen bedrijven hebben zij de rol werkbegeleider, leermeester, stagebegeleider of praktijkopleider.
De context bepaalt de invulling van de rol begeleider praktijkleren, maar voor elke context geldt dat het takenpakket zowel uitvoerend, coördinerend en faciliterend van aard is, en gericht op het begeleiden door optimaal aan te sluiten bij de leerbehoefte van de (nieuwe) medewerkers of stagiaires. De begeleider praktijkleren zorgt voor de fysieke, sociale en emotionele veiligheid van de (nieuwe) medewerkers of stagiaires en gaat integer en empathisch met hen om. De begeleider heeft rust en ruimte nodig om begeleiding te kunnen bieden: om tijd en aandacht te geven aan de (nieuwe) medewerker of stagiair, om te luisteren en te kijken naar hem, hem los te laten en/of te kunnen remmen.
Doel
De arbeidsmarkt vraagt om kwalitatieve vakmensen die in staat zijn om praktijkleren op juiste wijze te begeleiden. Begeleiders van het praktijkleren zijn vakinhoudelijk goed onderlegd en hebben veel ervaring. Het doel van de training is meer te leren op het gebied van didactiek en pedagogiek.
Voor wie?
Alle praktijkbegeleiders binnen de eigen beroepscontext die te maken hebben met beroepspraktijkvorming.
Voorkennis
Geen voorkennis vereist.
Wat leer je?
Je leert hoe je een stagiair of (nieuwe) medewerker kunt begeleiden op de werkvloer. Je zorgt ervoor dat het ontwikkelingsproces transparant is, dat er voldoende gecommuniceerd wordt met de medewerker en zijn netwerk, en hoe de stagiair of (nieuwe) medewerker eigenaar blijft van het eigen ontwikkel-/leerproces. Je zet didactiek, pedagogiek, gesprekstechnieken in en vormt je een juiste houding om de ander te kunnen laten ontwikkelen. Als beginnend beroepsbeoefenaar leer je hoe je een begeleidingsperiode opstart, doorloopt en afsluit, doelen opstelt, bespreekt en bewaakt, te reflecteren op je eigen gedrag, onder andere door dit te evalueren met de (nieuwe) medewerker of stagiair.
Opbouw, werkwijze en leerroute
Dagdeel 1
- De begeleider praktijkleren
- De rol(len) van de praktijkopleider/ praktijkbegeleider/deelnemer/werkcoach
- Competenties van een praktijkopleider
- Omgang met de medewerkers
Manieren van begeleiden
Communicatie (verbaal/non-verbaal)
Veilig leerklimaat - Kwalificatiestructuur
Dagdeel 2
- Introductie en start
- Kennismaken en introduceren
- Leerdoelen bepalen
Leerstijlen - Leer-/ontwikkelplan opstellen
Beginsituatie vaststellen
Inwerkprogramma maken
Tijdlijn
Dagdeel 3
- Opleiden en begeleiden
- Instructie geven
- Begeleiden
Werken aan werkplekopdrachten - Motiveren/stimuleren
- Contact tussen school en bedrijf
Dagdeel 4
- Ontwikkeling volgen
- Leerproces volgen en bewaken
Leerproces vastleggen - Feedback geven
- Leerproces volgen en bewaken
Dagdeel 5
- Evalueren en beoordelen
- Objectief beoordelen
Waarnemen
Beoordelingsinstrumenten - Voortgangs- en beoordelingsgesprekken
Gesprekstechnieken
Effectief communiceren - Evaluatiegesprekken
School/student/bedrijf
- Objectief beoordelen
Afronding en vervolg
Aan het einde van de training worden kennis en vaardigheden getoetst met een examengesprek. Bij voldoende resultaat ontvangt de deelnemer een erkend mbo-certificaat.
Meer weten over de trainingen en opleidingen van Yuverta LLO?
Wij vertellen je graag wat Yuverta Leven Lang Ontwikkelen voor jou kan betekenen. Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over ons aanbod, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.
Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.
Referenties en ervaringen uit de praktijk
Gewoon goed
Dirk Aerts
Eigenaar Aertsinfra
Door de opleiding ben ik minder in hokjes gaan denken en meer gaan kijken naar wat er mogelijk is in het gebied.
Jort Bos
Senior werkvoorbereider bij Stadswerk072
Goed verzorgde training. Goede docenten. Heel veel informatie in hele korte tijd.
Ellen Debben
Eigenaar Kwekerij Cuijpers B.V.
Startdata
Er zijn op dit moment geen startdata beschikbaar.
Staat je gewenste startdatum of locatie er niet tussen? Schrijf je in voor de wachtlijst of neem contact op.
Gerelateerde opleidingen
Kickstartmodule groene leefomgeving
Met de kickstartmodule Groene leefomgeving krijgt de deelnemer de benodigde basiskennis (theorie en praktijk) aangeboden die nodig is om te kunnen werken binnen de groene sector.
VHG Brancheopleiding – Aankomend hovenier
Wil jij je laten omscholen tot hovenier of ben je al werkzaam in de sector? In deze praktijkgerichte opleiding leer je van vakdocenten hoe een aankomend hovenier werkt en denkt.