Nieuws
12 maart 2024

Beleid en uitvoering kunnen elkaar versterken door topopleiding Urban Green Development

Snel leren over klimaatadaptatie en biodiversiteit

Topopleiding Urban Green Development - Martine Niks-Cuijten

Met niet al te veel kennis van klimaatadaptatie, maar wel met liefde voor een groene samenleving startte Martine Niks-Cuijten in het voorjaar van 2021 als beleidsadviseur klimaatadaptatie en biodiversiteit bij de gemeente Laarbeek. ‘Ik wilde snel zoveel mogelijk leren over mijn nieuwe werkgebied. In de topopleiding UGD van Yuverta vond ik alles wat ik zocht.’

‘Ik had al voor een marketingbureau en een ICT-bedrijf gewerkt, maar ik was nog steeds zoekende’, vertelt Martine Niks-Cuijten. ‘Wat wilde ik nou echt? Mijn interesse lag al een hele tijd bij gezondheid en duurzaamheid. Beginnend bij voeding kom je dan als vanzelf uit bij een gezonde leefomgeving, en zo kwam ik in het gemeentewezen terecht. Toen ik de vacature van de gemeente Laarbeek zag met daarin de omschrijving van de functie beleidsadviseur klimaatadaptatie en biodiversiteit, wist ik dat dit het voor mij was. Duurzaam, groen en een gezonde leefomgeving, het kwam allemaal bij elkaar.’

Op weg naar vakinhoudelijke kennis

Niks-Cuijten kwam terecht tussen collega’s die al een lange loopbaanhistorie bij de gemeente hadden, in een nieuwe functie die nog vormgegeven kon worden. Hoewel de kakelverse beleidsadviseur zich al wel kennis had eigengemaakt en ervaring had met het werken bij een gemeente, ontbrak er vakinhoudelijk nog de nodige kennis. ‘Kijkend naar wat ik zou willen, kwam ik de topopleiding Urban Green Development van Yuverta LLO tegen. Inhoudelijk sloot deze exact aan op wat ik nodig had.’

De topopleiding Urban Green Development (UGD) duurt negen maanden en bestaat uit 24 lesdagen. In deze periode worden er zes masterclasses gegeven: Biodiversiteit/ecologisch groen, De sociale waarde van groen, Trends van vroeger en nu, Circulair denken, Klimaatadaptie, Eetbaar groen en Het levende gebouw. De deelnemers hebben een uiteenlopende achtergrond, van hovenier tot zij-instromer of gemeentemedewerker. Mensen doen de opleiding om in hun werk beter geïnformeerd te zijn, om een switch te kunnen maken of alleen uit interesse.

In gesprek met collega’s

‘Voordat ik met de opleiding begon, wist ik eigenlijk weinig van klimaatadaptatie in de fysieke leefomgeving, de buitenruimte. Mijn functie was nieuw en ik had wel behoefte aan wat richting. Nou, daar heeft UGD mij ontzettend mee geholpen’, vertelt Niks-Cuijten. ‘Ik ben me ervan bewust dat je per module niet heel erg de diepte in kunt gaan, maar de kennis die ik opdeed, was diep genoeg om vervolgens het gesprek aan te gaan met mijn collega’s. Bijvoorbeeld over het maaibeleid: wanneer maaien wij, hoe vaak en waarom? Passen wij mulchen toe? Ik heb zoveel haakjes gekregen die ik in de organisatie kon uitgooien. Daardoor gingen ook de beheerders nadenken: waarom doen we het eigenlijk zo?’ De kennis legde een belangrijke basis voor haar rol en functie. ‘Het gaf me een goed vertrekpunt en tot op een zeker niveau kon ik met iedereen meepraten. Omdat we aan het einde van elke module naar buiten gingen, zagen we veel praktijkvoorbeelden. Ook daar had ik veel aan. Wat ik daar leerde, besprak ik met mijn collega’s en doordat de opleiding wekelijks is, kon ik de week erna mijn vragen stellen. Neem nou het vak biodiversiteit, daarbij heb ik ontzettend veel geleerd. Niet alleen plantenkennis, maar ook over vragen als: hoe kijk je naar buiten en naar de buitenruimte? Hoe zie je of iets biodivers is, welke simpele stappen kun je zetten om een plek biodiverser te maken? Dit was een heel mooie masterclass.’

“De topopleiding UGD sloot inhoudelijk precies aan op wat ik nodig had als beleidsadviseur klimaatadaptie en biodiversiteit.”

Leraren met liefde voor hun vak

Inmiddels werkt Niks-Cuijten bijna drie jaar bij de gemeente Laarbeek en is haar agenda volop gevuld met veelal klimaatadaptatiegerelateerde projecten. ‘Ik vraag subsidies aan voor klimaatadaptieve projecten, houd me bezig met regionale samenwerking op het gebied van klimaatadaptatie, met een soortenmanagementplan, met projecten rondom het afkoppelen van regenpijpen, het plaatsen van regentonnen, geveltuintjes, natuurmonitoring met vrijwilligers en een ecologisch bureau en nog veel meer. Ik denk er ook over na hoe we kunnen zorgen dat mensen hun tuin willen vergroenen en zet ook intern onderwerpen op de kaart, bijvoorbeeld hoe we grotere boomspiegels kunnen maken.’

Niks-Cuijten is heel tevreden over de opleiding en maakt dankbaar gebruik van de opgedane kennis, die haar een vlotte start in haar nieuwe functie gaf. ‘Doordat de samenstelling van de groep zo divers is, krijg je bij elk onderwerp allerlei perspectieven mee. Maar ik wil ook zeker vermelden dat de docenten ontzettend goed en gemotiveerd waren. Er staan bij Yuverta LLO gepassioneerde mensen voor de groep. Je merkt dat ze het leuk vinden. Soms staan er zowel mensen uit het werkveld als mensen met heel veel kennis, sowieso allemaal mensen bij wie het onderwerp in het bloed zit. Het is ontzettend leuk om naar hen te luisteren.

Redactie

Dit artikel is gepubliceerd in het Vakblad De Hovenier, nr. 2 2024. Auteur: Heidi Peters. Geïnterviewde: Martine Niks-Cuijten.

Vragen?

Huisje voor biodiversiteit

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Verder lezen?

Persbericht sbs6 helden van nu - Martine in gesprek aan tafel

Een Greenhero van Yuverta LLO in de spotlight bij SBS6 Helden van Nu

Productiehuis Stay in Touch Media BV kondigt met trots het nieuwe seizoen aan van "De Helden van Nu", het hartverwarmende programma waarin Nederlandse docenten en leerkrachten die het verschil maken, in het zonnetje worden gezet. Het spraakmakende seizoen gaat van start op zondag 3 december om 16.30 uur bij SBS6.
Nieuw toekomstbestendig onderwijs in Zuid-Limburg - mensen in de natuur

Nieuw toekomstbestendig onderwijs in Zuid-Limburg

Groenopleider Yuverta is in november 2022 gestart met het RIF-project EcoBiose met als doel in kaart te brengen aan welke beroepsgroepen in Zuid-Limburg tekorten worden verwacht. Om daar vervolgens ook passend aanbod op te realiseren. Na minder dan een jaar staan er twee nieuwe opleidingen en liggen er brede ambities voor de hele regio.
Topopleiding Urban Green Development bij Yuverta LLO levert relevante kennis op - groene gevel van een gebouw

Topopleiding Urban Green Development bij Yuverta LLO levert relevante kennis op

Na een succesvolle start van de topopleiding Urban Green Development in Houten en een eveneens positieve uitrol van de eerste masterclasses in Valkenburg, biedt Yuverta Leven Lang Ontwikkelen (LLO) vanaf komend najaar de opleiding voor stedelijke vergroening ook aan in Tilburg.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor Beleid en uitvoering kunnen elkaar versterken door topopleiding Urban Green Development