Agro productie, handel en technologie – Vakbekwaam medewerker veehouderij (niveau 3)

3 jaar
Op locatie

mbo deeltijd opleiding (bbl + maatwerk)

Tijdens deze opleiding wordt alles geleerd rondom de basis van veehouderij. Er is aandacht voor de verzorging van dieren, maar ook van hun omgeving. 

Melkveehouderij | Pluimveehouderij | Varkenshouderij

Doel

De medewerker komt alles te weten over hoe je zelfstandig de verzorging en voeding voor dieren in de veehouderij aanpakt. Na het behalen van het diploma is de medewerker in staat om alle opgedane praktische vaardigheden en theoretische kennis in het werkveld toe te passen.

Voor wie?

Voor iedereen die affiniteit heeft met veehouderij.

Voorkennis

  • Diploma niveau 2
  • Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO
  • VMBO leerwegen: KL, GL of TL

Wat leer je?

Tijdens deze opleiding kom je alles te weten over verzorging en voeding voor dieren in de veehouderij én over de agrarische sector. Je verzorgt jonge en drachtige dieren en houdt het uiterlijk en conditie van je dieren in de gaten. Ook kun jij deskundigen assisteren bij specialistische handelingen. Jij ziet erop toe dat de uitvoering van het werk gebeurt volgens bedrijfsafspraken en richtlijnen. Nederland is toonaangevend als het gaat om veehouderij.

Opbouw, werkwijze en leerroute

De mbo niveau 3 opleiding vakbekwaam medewerker veehouderij start met algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast leer je je toekomstige beroep kennen. Denk hierbij aan grasland, bemesting, vruchtbaarheid, melkwinning, huisvesting, management en organisatie van hokdieren. In je profielfase ga je je specialiseren in jouw afstudeerrichting, waarin je meer ingaat op wat je voor jouw beroep moet kennen en kunnen. Tot slot kun je je studie eigen maken met een keuzedeel, waarin je je kennis verbreedt of verdiept. Voorbeelden van keuzedelen voor deze mbo-opleiding is automatisch melken, veehouderijspecialisatie of teeltspecialisatie.

Aan het einde van de opleiding wordt de kennis op verschillende manieren getoetst. Voor de algemene vakken zoals Nederlands en rekenen een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken worden er proeven van bekwaamheid (PvB) afgenomen. Als alle met succes zijn afgelegd en de bpv positief is beoordeeld is, ontvangt de medewerker een diploma niveau 3 Vakbekwaam medewerker veehouderij (crebonummer 25537).

Vrijstelling

Heb je al een niveau 2 diploma of hoger? Dan kun je voor de AVO vakken eventuele vrijstelling krijgen. Dit gaat in overleg met jouw docent.

Bijzonderheden

De medewerker is verantwoordelijk voor het zoeken naar een erkend leerbedrijf en het zorgen voor een (betaalde) arbeidsovereenkomst.

Voordelen van deze opleiding in deeltijd (bbl)

  • Werken en leren combineren: 1 dag(deel) onderwijs per week en doorgaans 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf.
  • In overleg met de sectorcoördinator wordt gekeken op welk moment je het beste met de opleiding kunt starten, individueel of als groepstraject.
  • Alle opleidingsmodules kennen een praktische component met relevante bedrijfsbezoeken.
  • Je krijgt les van praktijkgerichte vakdocenten en specialisten uit het werkveld.
  • De opleiding kan op diverse locaties uitgevoerd worden.
  • Diverse opleidingsmodules zijn op aanvraag ook als aparte training te volgen.

Afronding en vervolg

De deelnemer ontvangt een diploma niveau 3 Vakbekwaam medewerker veehouderij (crebonummer 25537).

Je kunt aan de slag bij een veehouder, varkenshouder of pluimveehouder. Maar ook bij een keuringsdienst of bedrijfsverzorgingsdienst in de agrarische sector. Jij bent een schakel in het belangrijkste product dat er bestaat: voedsel.

Na de opleiding Vakbekwaam medewerker veehouderij kun je doorstromen naar een niveau 4-opleiding.

Informatie

bbl + maatwerk
3 jaar
Op locatie
De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.
Huisje voor biodiversiteit

Samen de mogelijkheden bespreken?

Ben jij op zoek naar passende mbo deeltijd opleiding (bbl-Incompany) voor meerdere medewerkers in jouw bedrijf? Wij denken graag mee over de inhoud en aanpak passend bij jouw bedrijf.

Betaalmethodes

Op factuur
Voor de startdatum van de training/opleiding ontvang je de factuur per mail.
IDEAL
Binnenkort beschikbaar.

Meer weten over de trainingen en opleidingen van Yuverta LLO?

Wij vertellen je graag wat Yuverta Leven Lang Ontwikkelen voor jou kan betekenen.  Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over ons aanbod, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.

Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Martine Niks kijkt naar een Boom

“De topopleiding UGD sloot inhoudelijk precies aan op wat ik nodig had als beleidsadviseur klimaatadaptie en biodiversiteit.”

Martine Niks-Cuijten

Beleidsadviseur klimaatadaptie en biodiversiteit Gemeente Laarbeek

Yvonne Kramer

Na bijna 25 jaar softwareontwikkeling besluit Yvonne Kramer de VHG brancheopleiding Vakbekwaam Hovenier te volgen. Drie jaar later start ze haar eigen bureau in ecologisch tuinontwerp. ‘Zonder de kennis die ik bij Yuverta LLO heb opgedaan, had ik de stap niet gezet.’

Yvonne Kramer

Ecologisch tuinontwerper LushGardens

Jan Knevelbaard

"Ik heb in de Topopleiding UGD een boeiende dag van Karel Eigenraam mogen ervaren. In mei/juni is het mogelijk om in Houten en Klaaswaal, de wereld onder onze voeten te leren kennen."

Jan Knevelbaard

Docent groen-blauw mbo bij Yuverta

Gerelateerde opleidingen

Koeien in het wijland bij een boerderij - Vakexpert veehouderij

Agro productie, handel en technologie – Vakexpert veehouderij (niveau 4)

Tijdens deze opleiding wordt alles geleerd rondom de basis van veehouderij. Er is aandacht voor de verzorging van dieren, maar ook van hun omgeving. Melkveehouderij | Pluimveehouderij | Varkenshouderij

bbl + maatwerk
3 jaar
Koeien in de stal die hooi eten - medewerker veehouderij

Agro productie, handel en technologie (medewerker veehouderij)

Tijdens deze opleiding wordt alles geleerd rondom de basis van veehouderij. Er is aandacht voor de verzorging van dieren, maar ook van hun omgeving.

bbl + maatwerk
2 jaar
Biotechniek

Biotechniek (Gespecialiseerde proefdierverzorging)

We leiden proefdierverzorgers (n3) op tot biotechnici (n4). Een biotechnicus: • verzorgt en fokt proefdieren • voert (complexe) proefdierwerkzaamheden uit • coördineert werkzaamheden

bbl + maatwerk
1 jaar (ca. 36 lesdagen)

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Medewerkers inschrijven voor Agro productie, handel en technologie – Vakbekwaam medewerker veehouderij (niveau 3)

De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wachtlijst inschrijven voor Agro productie, handel en technologie – Vakbekwaam medewerker veehouderij (niveau 3)