Bodemleven beheer
Haal je verklaring van deelname.
Bodembiodiversiteit gaat over alles wat er leeft en groeit in de grond. Hierbij kun je denken aan bacteriën en schimmels, maar ook aan regenwormen, protozoën en andere micro-organismen. Het bodemleven in Nederland staat onder druk. Dat komt bijvoorbeeld door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, maar ook door een eenzijdig gebruik van de bodem en het gebruik van zware machines waardoor de bodem wordt samengedrukt. Voor de kwaliteit van de bodem is een hoge biodiversiteit van groot belang. Een goed bodemleven zorgt ervoor dat plagen en ziekten op een natuurlijke manier in toom worden gehouden, planten en gewassen goed kunnen groeien en dat (regen-)water kan worden opgenomen en vastgehouden.
Doel
In deze training;
- Krijg je inzicht in het belang van bodemleven;
- Weet je wat de indicatoren zijn van een goed bodemleven;
- Weet je welke stappen je kunt zetten om het bodemleven in het eigen bedrijf te stimuleren.
Voor wie?
- Hoveniers en groenbeheerders die meer inzicht willen krijgen in de biodiversiteit van de bodem en welke maatregelen zij kunnen nemen om het bodemleven te verbeteren.
- Agrariërs die zich richten op kringlooplandbouw.
- Overige geïnteresseerden.
Wat leer je?
- De bodem in Nederland
- Functies van het bodemleven
- Micro-organismen en microbioom (algemeen)
- Ecosysteemdiensten van de bodem
- De rol van bodembacteriën, schimmels, protozoën, nematoden en micro-arthropoda in de ecosysteemdiensten
- Wet bodembescherming
- Voeding voor planten en bemesting
- Organische en anorganische meststoffenCompost en de kwaliteit van compost
- Compostextract maken en toepassen
- Beoordelen van bodems met behulp van bodemanalyses
- Wat kun je in de praktijk doen om het bodemvoedselweb zo sterk te maken dat er verder geen bemesting en bestrijding meer nodig is?
- Welke ecosysteemdiensten kun je verwachten van een sterk en evenwichtig bodemvoedselweb?
Opbouw, werkwijze en leerroute
De training Bodemleven beheer bestaat uit 4 bijeenkomsten van 3 uur en een excursie van een halve dag (overdag).
Excursie: tijdens de excursie brengen we een bezoek aan een bedrijf/werkterrein van een van de deelnemers. We bespreken welke ecosysteemdiensten daar een rol spelen en hoe die ter plaatse op de lange en de korte termijn verbeterd kunnen worden.
Afronding en vervolg
De training wordt afgerond met een verklaring van deelname.
Meer weten over de trainingen en opleidingen van Yuverta LLO?
Wij vertellen je graag wat Yuverta Leven Lang Ontwikkelen voor jou kan betekenen. Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over ons aanbod, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.
Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.
Referenties en ervaringen uit de praktijk
“Kijk dit blije ei hoofd! Als je me een paar jaar geleden had gezegd dat ik vrijwillig nog een opleiding zou volgen en het ook nog eens superleuk zou vinden, had ik je niet geloofd. Maar wat was dit een leuk jaar zeg! Ik keek uit naar iedere woensdag dat ik naar het Yuvertapark kon voor de opleiding Urban Green Development. Ik heb genoten van iedere studiedag! Ik heb zoveel inspiratie opgedaan en nieuwe vriendschappen gesloten met klasgenoten. Gelukkig ben ik nog niet helemaal klaar. Dan volg ik nog 1 module en lever ik mijn rode draadopdracht in (er kwam even een bevalling tussendoor ????)."
Martine Niks-Cuijten
Beleidsadviseur Klimaatadaptatie en Biodiversiteit bij Gemeente Laarbeek
"Ik heb in de Topopleiding UGD een boeiende dag van Karel Eigenraam mogen ervaren. In mei/juni is het mogelijk om in Houten en Klaaswaal, de wereld onder onze voeten te leren kennen."
Jan Knevelbaard
Docent groen-blauw mbo bij Yuverta
‘Met de kennis die ik nu heb, kan ik in allerlei gezelschappen uitleggen wat ik bedoel en waarom dit waardevol is voor klimaatadaptatie en vergelijkbare thema’s. Mijn communicatie met klanten verloopt nu beter. Ik merk dat mijn kennis fors is gegroeid'.
Arno de Jong
Ecologisch Hovenier
Startdata
Er zijn op dit geen startdata beschikbaar. Schrijf je in voor de wachtlijst.
Staat je gewenste startdatum of locatie er niet tussen? Schrijf je in voor de wachtlijst of neem contact op.
Gerelateerde trainingen
Urban Green Development (UGD) – masterclass Biodiversiteit 1: stedelijk groen en ecologisch beheer
In de UGD - masterclass Biodiversiteit krijg je inzicht in ecologische processen en principes van biodiversiteit die van belang zijn voor natuurlijk groenbeheer. Je kunt hierdoor bewuste keuzes maken voor de realisatie en het beheer van groen.
VHG – Hovenier
De opleiding Hovenier is het tweede jaar van de VHG brancheopleiding tot Vakbekwaam Hovenier. In dit jaar leer je de basisvaardigheden van de tuintechniek en vindt er een verdieping plaats op het eerste leerjaar (Aankomend Hovenier).