Urban Green Development (UGD) – masterclass Biodiversiteit 2: bodemleven en aquatische ecologie

4 dagen van 6 uur
Houten, Tilburg, Valkenburg Lb
€1.145,00 p.p. 0% btw

Bodemleven en aquatische ecologie

In de UGD – masterclass Biodiversiteit 2: bodemleven en aquatische ecologie krijg je inzicht in ecologische processen in de bodem en in het water. We bespreken het belang en de samenstelling van een gezonde bodem en hoe je dit kunt onderzoeken en verbeteren. Ook bespreken we de uitdagingen op het gebied van waterkwaliteit in de (stedelijke) omgeving, wat het belang is van kwalitatief goed en ecologisch gezond water en de keuzes die je kunt maken voor ecologische aanleg en beheer van waterelementen.

Doel

Je verkrijgt inzichten in ecologische processen en principes van biodiversiteit die van belang zijn voor natuurlijk beheer van bodem en water.

Voor wie is de masterclass Biodiversiteit?

Je werkt in of voor de groene of technische sector en bent in het bezit van een:

 • Mbo niveau 4 diploma of een niveau 4 werk- en denkniveau;
 • Branche-diploma VHG;
 • HBO (AD of bachelor) of universitair diploma.

Daarnaast ben je in staat om:

 • Een presentatie te verzorgen met visuele ondersteuning;
 • Rapportages en plannen te maken;
 • Informatie te verzamelen uit diverse bronnen.

Voldoe je niet aan deze eisen en wil je toch deelnemen, neem dan contact op met levenlangontwikkelen@yuverta.nl.

Voorkennis

 • Mbo niveau 4 diploma of een niveau 4 werk- en denkniveau
 • Branche-diploma VHG
 • HBO (AD of bachelor) of universitair diploma

Wat leer je?

Onder de tabbladen vind je een algemeen korte toelichting over de inhoud van de masterclass Biodiversiteit 2, bodemleven en aquatische ecologie en een samenvatting van de gehele Topopleiding (de zes masterclasses).

Masterclass Biodiversiteit 2: bodemleven en aquatische ecologie
Je krijgt inzicht in ecologische processen in de bodem en in het water. We bespreken het belang en de samenstelling van een gezonde bodem en hoe je dit kunt onderzoeken en verbeteren. Ook bespreken we de uitdagingen op het gebied van waterkwaliteit in de (stedelijke) omgeving, wat het belang is van kwalitatief goed en ecologisch gezond water en de keuzes die je kunt maken voor ecologische aanleg en beheer van waterelementen.

In deze masterclass komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Het belang van een gezonde bodem en bodemleven
 • Onderzoeken van de kwaliteit van de bodem
 • Maatregelen om de bodemkwaliteit te verbeteren en het bodemleven te stimuleren
 • Wat speelt er op het gebied van waterkwaliteit in de (stedelijke) omgeving
 • Ecolosystemen in (zoet) water
 • Ecologische principes bij aanleg en beheer van waterelementen
 • Maatregelen om de waterkwaliteit en biodiversiteit te verhogen
 • Excursie: bezoek aan relevante projecten.

Yuverta Leven Lang Ontwikkelen en de Blauwe Hotspot Water, bodem en klimaat verzorgt deze masterclass in samenwerking met Gert-Jan Koopman van Natuurpro en Karel Eigenraam van Soilbionomics Nederland.

Boeken

Topopleiding UGD
Tijdens de masterclasses benader je de opgave van het vergroenen van onze leefomgeving door verschillende kijkbrillen, zoals biodiversiteit, klimaatadaptatie, eetbaar groen, het vergroenen van gebouwen en de sociale aspecten van groen.

Hierdoor ben je in staat om bewuste en toekomstgerichte keuzes te maken voor de realisatie en het beheer van groen en deze breed te onderbouwen.

Bovendien weet je hoe je kunt aansluiten bij de Sustainable Development Goals (SDG’s, werelddoelen voor duurzame ontwikkeling), die zijn vastgesteld door de Verenigde Naties. Door overheidsinstanties en grote bedrijven wordt hier steeds vaker om gevraagd.

Deze masterclass biodiversiteit 2: Bodemleven en aquatische ecologie is onderdeel van de topopleiding Urban Green Development. Deze bestaat uit 6 verschillende thema’s en zal in verschillende masterclasses aan bod komen. Hieronder kun je doorklikken naar de betreffende topopleiding of de andere masterclasses:

De topopleiding Urban Green Development wordt uitgevoerd in samenwerking met de Groene Hotspot Houten en het practoraat Groene Leefbare Stad.

Opbouw, werkwijze en leerroute

Deze masterclass is onderdeel van de Topopleiding Urban Green Development (UGD). Je kunt ervoor kiezen om de gehele opleiding te volgen of deel te nemen aan de afzonderlijke masterclasses. De masterclasses duren elk 4 dagen. Wanneer je ervoor kiest om de gehele opleiding Urban Green Development te volgen, neem je deel aan alle masterclasses, excursies en opdrachten die daarbij behoren. Ondertussen werk je onder begeleiding van een coach aan je examenopdracht, die van toepassing is op de organisatie waarvoor je werkt.

Bijzonderheden

Deze masterclass is onderdeel van de topopleiding Urban Green Development. Je kunt ervoor kiezen om de gehele opleiding te volgen of deel te nemen aan de afzonderlijke masterclasses. De masterclasses duren elk 4 dagen.

Afronding en vervolg

Aan het eind van deze masterclass ontvang je een verklaring van deelname namens Yuverta LLO.

*Wanneer je deelneemt aan de gehele topopleiding, vindt er aan het eind van de opleiding een examen plaats. Indien je hiervoor slaagt, ontvang je een getuigschrift namens Yuverta LLO.

Vervolg

Wil je meer weten over de Topopleiding Urban Green Development of over een van de andere masterclasses? Klik onder het kopje ‘Wat leer je’ op deze pagina op de Topopleiding UGD of gewenste masterclass.

Informatie

Masterclass
4 dagen van 6 uur
Houten, Tilburg, Valkenburg Lb
€1.145,00 p.p. 0% btw
Huisje voor biodiversiteit

Krijg direct opleidingsadvies

Onze adviseurs helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke opleiding of training het beste bij je doelstelling past.

Betaalmethodes

Op factuur
Voor de startdatum van de training/opleiding ontvang je de factuur per mail.
IDEAL
Binnenkort beschikbaar.

Meer weten over de Urban Green Development (UGD) – masterclass Biodiversiteit 2: bodemleven en aquatische ecologie?

Wil jij aan de slag als met Urban Green Development? Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over onze opleiding, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.

Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Maaike van Leeuwarden

"Wat een feestje! ... waren alle 24 cursusdagen Topopleiding Urban Green Development, heel veel geleerd van de experts, de interessante excursies en de inspirerende groep medecursisten. ... was het om vandaag mijn adviesrapport te mogen presenteren en mijn getuigschrift in ontvangst te mogen nemen! ... wordt het volgend schooljaar, als ik zelf aan de slag mag als coach en coördinator van de Topopleiding!! Enorm veel zin in! ????"

Maaike van Leeuwarden

Docent paraveterinair | Projectleider Hotspot Diermanagement en Welzijn

Beeldscherm van een tuin met een man op de achtergrond - Referentie Berry Zaad

‘De brancheopleiding Aankomend Projectleider beviel mij erg goed. De manier van lesgeven was top, lekker snel, zoals het ook op de werkvloer werkt. Het was goed om Plantenkennis een boost te geven. Bij het stukje Bodemkunde komt meer kijken dan je denkt, heel interessant, ook wat het betreft het bewustzijn in wat je eigenlijk doet.’

Berry Zaad

Projectleider Dak (tuinen) & Gevelbegroeiing. Koninklijke Ginkel Groep.

Martine Niks-Cuijten

“Kijk dit blije ei hoofd! Als je me een paar jaar geleden had gezegd dat ik vrijwillig nog een opleiding zou volgen en het ook nog eens superleuk zou vinden, had ik je niet geloofd. Maar wat was dit een leuk jaar zeg! Ik keek uit naar iedere woensdag dat ik naar het Yuvertapark kon voor de opleiding Urban Green Development. Ik heb genoten van iedere studiedag! Ik heb zoveel inspiratie opgedaan en nieuwe vriendschappen gesloten met klasgenoten. Gelukkig ben ik nog niet helemaal klaar. Dan volg ik nog 1 module en lever ik mijn rode draadopdracht in (er kwam even een bevalling tussendoor ????)."

Martine Niks-Cuijten

Beleidsadviseur Klimaatadaptatie en Biodiversiteit bij Gemeente Laarbeek

Startdata

Naam + locatieBeschrijvingPrijsInschrijven
Urban Green Development (UGD) – masterclass Biodiversiteit 2: bodemleven en aquatische ecologie – 12 september 2024 – Valkenburg Lb

12-09-2024 - 09:00 tot 16:00 uur
19-09-2024 - 09:00 tot 16:00 uur
26-09-2024 - 09:00 tot 16:00 uur
03-10-2024 - 09:00 tot 16:00 uur

1.145,00
Urban Green Development (UGD) – masterclass Biodiversiteit 2: bodemleven en aquatische ecologie – 16 oktober 2024 – Houten

Lesdag 1 is in Velp16-10-2024 - 09:00 tot 16:00 uur
23-10-2024 - 09:00 tot 16:00 uur
06-11-2024 - 09:00 tot 16:00 uur
13-11-2024 - 09:00 tot 16:00 uur

1.145,00

Staat je gewenste startdatum of locatie er niet tussen? Schrijf je in voor de wachtlijst of neem contact op.

Gerelateerde opleidingen

Een bij op een bloem - UGD Biodiversiteit

Urban Green Development (UGD) – masterclass Biodiversiteit 1: stedelijk groen en ecologisch beheer

In de UGD - masterclass Biodiversiteit krijg je inzicht in ecologische processen en principes van biodiversiteit die van belang zijn voor natuurlijk groenbeheer. Je kunt hierdoor bewuste keuzes maken voor de realisatie en het beheer van groen.

Masterclass
4 dagen van 6 uur
€ 1.145,00 p.p.
Hele kleine plant op kurkdroge aarde - Klimaatadaptatie

Urban Green Development (UGD) – masterclass Klimaatadaptie

Klimaatverandering: hoe ga je daarmee om als het gaat om water- en groenbeheer? Leer in de masterclass Klimaatadaptie wat de veranderingen betekenen voor de inrichting en het beheer van de ruimte.

Masterclass
4 dagen van 6 uur
€ 1.145,00 p.p.
Plant die je kan eten - Eetbaar groen

Urban Green Development (UGD) – masterclass Eetbaar Groen

In deze masterclass krijg je inzicht in de diverse vormen en systemen van eetbaar groen en leer je de basisprincipes van het voedselbos in te passen in de groene ruimte. Ontwerpen, beheren en hoe je anderen betrekt bij planvorming komt aan bod.

Masterclass
4 dagen van 6 uur
€ 1.145,00 p.p.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor Urban Green Development (UGD) – masterclass Biodiversiteit 2: bodemleven en aquatische ecologie