Medewerker natuur, water en recreatie (niveau 2)

2 jaar
Op locatie

mbo deeltijd opleiding (bbl + maatwerk)

In de opleiding als medewerker natuur, water en recreatie (NWR) leert de medewerker van alles over het onderhouden en beheren van de groene buitenruimte: publieke ruimtes zoals die van gemeentes, vakantieparken en sportvelden. Biodiversiteit en duurzaamheid staan centraal in de opleiding. 

Doel

Het behalen van je diploma en beroepscompetenties waarmee jij uiteindelijk succesvol je beroep binnen de (sociale) groene ruimte kan uitoefenen.

Voor wie?

Voor iedereen met een hart voor natuur die graag wil werken in het groen en de sociale omgeving.

Voorkennis

 • Diploma niveau 1
 • Overgangsbewijs van 2 naar 3 HAVO
 • vmbo leerwegen: BL, KL, GL of TL

Daarnaast is het vooraf behalen van je B en E rijbewijs een pré, mocht de medewerker hier nog niet over beschikken en deze wel nodig hebben dan is hier ook ruimte voor tijdens de opleiding.

Wat leer je?

De medewerker

 • draagt zorg voor flora, fauna, bodem en water
 • hanteert gereedschappen en/of machines voor aanleg/inrichting en onderhoud/beheer
 • communiceert over het werk
 • voert voorbereidende en afrondende werkzaamheden rondom aanleg/inrichting en onderhoud/beheer uit
 • voert beheerwerkzaamheden uit
 • onderhoudt gebouwen en/of voorzieningen
 • voert gastheerschap uit
 • assisteert bij activiteiten

Opbouw, werkwijze en leerroute

De mbo niveau 2 opleiding natuur, water en recreatie start met een algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast is er een kennismaking met het toekomstige beroep. In de profielfase volgt er een specialisatie in de afstudeerrichting. De studie gaat meer in op wat er geleerd moet worden om het beroep te kunnen toepassen: omgang met gasten, onderhoud van het recreatiepark of sportterrein, waterbeheer en van alles over planten en dieren.

Aan het einde van de opleiding wordt de kennis op verschillende wijze getoetst. Voor de algemene vakken zoals Nederlands en rekenen is er een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken worden er proeven van bekwaamheid (PvB) afgenomen. Als alle met succes zijn afgelegd en de bpv positief is beoordeeld is, ontvangt de medewerker een diploma niveau 2 Medewerker natuur, water en recreatie (crebonummer 25622).

Vrijstelling

n.v.t.

Bijzonderheden

De medewerker is zelf verantwoordelijk voor het zoeken naar een erkend leerbedrijf en het zorgen voor een (betaalde) arbeidsovereenkomst.

Voordelen van deze opleiding in deeltijd (bbl)

 • Werken en leren combineren: 1 dag(deel) onderwijs per week en doorgaans 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf.
 • In overleg met de sectorcoördinator wordt gekeken op welk moment de medewerker het beste met de opleiding kan starten, individueel of als groepstraject.
 • Alle opleidingsmodules kennen een praktische component met relevante bedrijfsbezoeken.
 • De lessen worden door gegeven door praktijkgerichte vakdocenten en specialisten uit het werkveld.
 • De opleiding kan op diverse locaties uitgevoerd worden.

Afronding en vervolg

De deelnemer ontvangt een diploma niveau 2 Medewerker natuur, water en recreatie (crebonummer 25622).

Na het afronden van deze opleiding kun je aan de slag als medewerker in het onderhoud van groene ruimtes. Denk hierbij aan het werken bij gemeenten, recreatiebedrijven, watersportbedrijven, sportcomplexen of als groen medewerker bij een natuurorganisatie.

Na de niveau 2 opleiding Natuur, Water & Recreatie medewerker kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding.

Informatie

bbl + maatwerk
2 jaar
Op locatie
De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.
Yuverta-leven-lang-ontwikkelen-rif-biodiversiteit-limburg

Samen de mogelijkheden bespreken?

Ben jij op zoek naar passende mbo deeltijd opleiding (bbl-Incompany) voor meerdere medewerkers in jouw bedrijf? Wij denken graag mee over de inhoud en aanpak passend bij jouw bedrijf.

Betaalmethodes

Op factuur
Voor de startdatum van de training/opleiding ontvang je de factuur per mail.
IDEAL
Binnenkort beschikbaar.

Meer weten over de trainingen en opleidingen van Yuverta LLO?

Wij vertellen je graag wat Yuverta Leven Lang Ontwikkelen voor jou kan betekenen.  Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over ons aanbod, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.

Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Jos Jonkers referentie

"Ons vak wordt ook steeds belangrijker. Als je kijkt naar de uitdagingen waarvoor de samenleving staat en de rol die wij daarbij hebben als groene branche, dan zie je dat er heel veel kansen voor ons zijn en nog komen."

Jos Jonkers

Jonkers hoveniers

Stephan Ros referentie

"Ik heb Koen onlangs geïntroduceerd bij andere woningcorporaties. Want wat wij doen, moet bij alle woningcorporaties op de agenda staan."

Stephan Ros

Projectleider bij woningcorporatie Staedion

Yuverta llo referentie Yvonne

Na bijna 25 jaar softwareontwikkeling besluit Yvonne Kramer de VHG brancheopleiding Vakbekwaam Hovenier te volgen. Drie jaar later start ze haar eigen bureau in ecologisch tuinontwerp. ‘Zonder de kennis die ik bij Yuverta LLO heb opgedaan, had ik de stap niet gezet.’

Yvonne Kramer

Ecologisch tuinontwerper LushGardens

Gerelateerde opleidingen

Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie

Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie (niveau 3)

Als medewerker natuur, water en recreatie (NWR) leert de medewerker van alles over het onderhouden en beheren van de groene buitenruimte. Onderhoud in publieke ruimtes zoals die van gemeentes, vakantieparken en sportvelden.

bbl + maatwerk
2 jaar
Opzichter/uitvoerder groene ruimte

Opzichter/uitvoerder groene ruimte (natuur, water en recreatie) (niveau 4)

Wil jij dat je medewerkers iedereen een toptijd in de natuur te geven? Organiseren en leidinggeven is een pré om het werk in jouw bedrijf goed te laten lopen. Dan is deze iets voor de medewerkers in jouw bedrijf.

bbl + maatwerk
3 jaar
Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek

Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 3)

Als medewerker groen en cultuurtechniek leert de medewerker in deze opleiding van alles over werken met grote machines en gereedschappen in de openbare ruimte. Hiernaast is er ook aandacht voor verkeersveiligheid en flora en fauna.

bbl + maatwerk
3 jaar

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Medewerkers inschrijven voor Medewerker natuur, water en recreatie (niveau 2)

De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wachtlijst inschrijven voor Medewerker natuur, water en recreatie (niveau 2)