Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 3)

3 jaar
Op locatie

mbo deeltijd opleiding (bbl + maatwerk)

Als medewerker groen en cultuurtechniek leert de medewerker in deze opleiding van alles over werken met grote machines en gereedschappen in de openbare ruimte. Hiernaast is er ook aandacht voor verkeersveiligheid en flora en fauna. Biodiversiteit en duurzaamheid staan centraal in de opleiding. Zelfstandig werken, plannen en werkvoorbereiding/projectuitvoering komen ook zeker aan de orde.

Doel

Na deze opleiding gaat de vakbekwaam medewerker aan de slag met het aanleggen van groenprojecten, waarin ook civiele werkzaamheden kunnen plaatsvinden. Denk aan: omvangrijke bestrating en waterpartijen, waarbij klimaatadaptatie een belangrijke rol speelt. Een spin in het web voor verschillende projecten, ook is er aandacht voor het geven van leiding en het aansturen van medewerkers.

Voor wie?

Voor iedereen met een hart voor natuur die het werken in het groen groots wil aanpakken, en hierbij graag aan de slag gaat met machines en gereedschappen in de openbare ruimte.

Voorkennis

 • Diploma niveau 2
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO
 • VMBO leerwegen: KL, GL of TL

Daarnaast is het hebben of behalen van je B E rijbewijs een pré, mocht je hier nog niet over beschikken dan is hier ook ruimte voor naast de opleiding.

Wat leer je?

De medewerker

 • draagt zorg voor flora, fauna, bodem en water.
 • hanteert gereedschappen en/of machines voor aanleg/inrichting en onderhoud/beheer.
 • communiceert over het werk.
 • voert voorbereidende en afrondende werkzaamheden rondom aanleg/inrichting en onderhoud/beheer uit.
 • voert met machines groen- en cultuurtechnische werkzaamheden uit.

Opbouw, werkwijze en leerroute

Tijdens deze bbl-incompany opleiding gaat de medewerker vier dagen aan het werk bij een erkend leerbedrijf en is er één schooldag. Op school worden de algemeen vormende vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap gevolgd. Het is de ideale manier om werken en leren te combineren.

Aan het einde van de opleiding volgt er een examen op verschillende manieren. Voor de algemene vakken zoals Nederlands en rekenen een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken worden er proeven van bekwaamheid (PvB) afgenomen. Als alle met succes zijn afgelegd en de bpv positief is beoordeeld is, ontvangt de medewerker een diploma niveau 3 Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek (crebonummer 25619).

Vrijstelling

Heeft de medewerker al een niveau 2 diploma? Dan is vrijstelling voor AVO mogelijk. Dit gaat in overleg met de docent tijdens de intake.

Bijzonderheden

De student is zelf verantwoordelijk voor het zoeken naar een erkend leerbedrijf en het zorgen voor een (betaalde) arbeidsovereenkomst. Dit kan uiteraard bij jou als werkgever plaatsvinden!

Voordelen van deze opleiding in deeltijd (bbl)

 • Werken en leren combineren: 1 dag(deel) onderwijs per week en doorgaans 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf.
 • In overleg met de sectorcoördinator wordt gekeken op welk moment je het beste met de opleiding kunt starten, individueel of als groepstraject.
 • Alle opleidingsmodules kennen een praktische component met relevante bedrijfsbezoeken.
 • Je krijgt les van praktijkgerichte vakdocenten en specialisten uit het werkveld.
 • De opleiding kan op diverse locaties uitgevoerd worden.
 • Diverse opleidingsmodules zijn op aanvraag ook als aparte training te volgen.

Afronding en vervolg

De deelnemer ontvangt een diploma niveau 3 Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek (crebonummer 25619).

Na deze opleiding werk jij in de openbare ruimte. Je hebt een functie waarbij je het overzicht moet houden en een team aanstuurt. Dat kan onder meer bij een publieke organisatie zijn of bij een cultuurtechnisch groenbedrijf. In de groene sector is veel vraag naar personeel, dus er ligt een mooie baan in het verschiet.

Na de opleiding Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek is het mogelijk om door te stromen naar een niveau 4-opleiding.

Informatie

bbl + maatwerk
3 jaar
Op locatie
De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.
Huisje voor biodiversiteit

Samen de mogelijkheden bespreken?

Ben jij op zoek naar passende mbo deeltijd opleiding (bbl-Incompany) voor meerdere medewerkers in jouw bedrijf? Wij denken graag mee over de inhoud en aanpak passend bij jouw bedrijf.

Betaalmethodes

Op factuur
Voor de startdatum van de training/opleiding ontvang je de factuur per mail.
IDEAL
Binnenkort beschikbaar.

Meer weten over de trainingen en opleidingen van Yuverta LLO?

Wij vertellen je graag wat Yuverta Leven Lang Ontwikkelen voor jou kan betekenen.  Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over ons aanbod, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.

Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Groene gevel van een gebouw

"Samen met en van elkaar leren, avontuurlijke excursies naar steden en bossen, geraakt worden door groen en goede gesprekken, groenontwerpen maken, een bredere blok op het belang van natuur in ons leven, het was onverminderd waardevol"

Annemarie Bergsma

Urban Green Development

Tim Salet aan het werk in de tuin

‘Dat vuur voor groen en natuur zit in mij; de studie heeft dit vuur verder aangewakkerd, zodat ik mijn overtuiging en mijn ideeën nu beter kan overbrengen.’

Tim Salet

Medewerker Natuurhuisje.nl

Jan Knevelbaard

"Ik heb in de Topopleiding UGD een boeiende dag van Karel Eigenraam mogen ervaren. In mei/juni is het mogelijk om in Houten en Klaaswaal, de wereld onder onze voeten te leren kennen."

Jan Knevelbaard

Docent groen-blauw mbo bij Yuverta

Gerelateerde opleidingen

Man die planten aan het poten is - medewerker groen en cultuurtechniek

Medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 2)

Tijdens deze opleiding leren jouw medewerkers groen en cultuurtechniek  alles over werken met grote machines en gereedschappen in de openbare ruimte. Biodiversiteit en duurzaamheid staan centraal in de opleiding.

bbl + maatwerk
2 jaar
Man die werkt met een heggenschaar - Opzichter/uitvoerder groene ruimte (hovenier) (niveau 4)

Opzichter/uitvoerder groene ruimte (hovenier) (niveau 4)

Tijdens deze opleiding leert de medewerker alles over o.a. teelt, loopbaan en burgerschap, Nederlands en rekenen. Uiteindelijk bereik je het niveau van volwaardig medewerker op een teelt bedrijf.

bbl + maatwerk
3 jaar
Man met een groot visnet - Opzichter/uitvoerder groene ruimte

Opzichter/uitvoerder groene ruimte (natuur, water en recreatie) (niveau 4)

Wil jij dat je medewerkers iedereen een toptijd in de natuur te geven? Organiseren en leidinggeven is een pré om het werk in jouw bedrijf goed te laten lopen. Dan is deze iets voor de medewerkers in jouw bedrijf.

bbl + maatwerk
3 jaar

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Medewerkers inschrijven voor Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 3)

De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wachtlijst inschrijven voor Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 3)