Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie (niveau 3)

2 jaar
Op locatie

mbo deeltijd opleiding (bbl + maatwerk)

Als vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie (NWR) leert de medewerker van alles over het onderhouden en beheren van de groene buitenruimte. Onderhoud in publieke ruimtes zoals die van gemeentes, vakantieparken en sportvelden. Biodiversiteit en duurzaamheid staan centraal in de opleiding. Zelfstandig werken, plannen en werkvoorbereiding/projectuitvoering komen ook in de opleiding aan de orde.

Doel

Het behalen van het diploma en beroepscompetenties waarmee uiteindelijk succesvol het beroep binnen de (sociale) groene ruimte uitgeoefend kan worden.

Voor wie?

Voor iedereen met een hart voor natuur die graag wil werken in het groen en de sociale omgeving.

Voorkennis

 • Diploma niveau 1
 • Overgangsbewijs van 2 naar 3 HAVO
 • vmbo leerwegen: BL, KL, GL of TL

Daarnaast is het vooraf behalen van je B en E rijbewijs een pré, mocht de medewerker hier nog niet over beschikken en deze wel nodig hebben dan is hier ook ruimte voor tijdens de opleiding.

Wat leer je?

De medewerker

 • draagt zorg voor flora, fauna, bodem en water
 • hanteert gereedschappen en/of machines voor aanleg/inrichting en onderhoud/beheer
 • communiceert over het werk
 • voert voorbereidende en afrondende werkzaamheden rondom aanleg/inrichting en onderhoud/beheer uit
 • voert beheerwerkzaamheden uit
 • onderhoudt gebouwen en/of voorzieningen
 • voert gastheerschap uit
 • assisteert bij activiteiten

Opbouw, werkwijze en leerroute

In de de bbl+ maatwerk mbo niveau 3 opleiding natuur, water en recreatie krijgt de medewerker algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Daarnaast wordt er kennisgemaakt met het toekomstige beroep. In de profielfase volgt een specialisatie in de afstudeerrichting.

Dan ligt de focus op een van de kernaspecten van het beroep. Denk bijvoorbeeld aan omgang met gasten, onderhoud van het recreatiepark of sportterrein, waterbeheer of gericht op flora en fauna onderhoud/beheer.

Zelfstandig werken, plannen en werkvoorbereiding/projectuitvoering zijn studieonderwerpen.

Aan het einde van de opleiding volgt er een examen op verschillende manieren. Voor de algemene vakken zoals Nederlands en rekenen een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken worden er proeven van bekwaamheid (PvB) afgenomen. Als alle met succes zijn afgelegd en de bpv positief is beoordeeld is, ontvangt de medewerker een diploma niveau 3 Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie (crebonummer 25620).

Vrijstelling

Heb je tijdens een niveau 2 opleiding je AVO vakken al succesvol afgerond? Dan is vrijstelling wellicht mogelijk.

De vrijstellingen kun je samen met de docent bespreken.

Bijzonderheden

De medewerker is zelf verantwoordelijk voor het zoeken naar een erkend leerbedrijf en het zorgen voor een (betaalde) arbeidsovereenkomst.

Voordelen van deze opleiding in deeltijd (bbl)

 • Werken en leren combineren: 1 dag(deel) onderwijs per week en doorgaans 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf.
 • In overleg met de sectorcoördinator wordt gekeken op welk moment de medewerker het beste met de opleiding kan starten, individueel of als groepstraject.
 • Alle opleidingsmodules kennen een praktische component met relevante bedrijfsbezoeken.
 • De lessen worden door gegeven door praktijkgerichte vakdocenten en specialisten uit het werkveld.
 • De opleiding kan op diverse locaties uitgevoerd worden.

Afronding en vervolg

De deelnemer ontvangt een diploma niveau 3 Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie (crebonummer 25620).

Na het afronden van deze opleiding kun je aan de slag als medewerker in het onderhoud van groene ruimtes. Denk hierbij aan het werken bij gemeenten, recreatiebedrijven, een aannemer of als groen medewerker bij een natuurorganisatie.  Je bent hierbij een spin in het web voor verschillende projecten en weet hoe je hierin de leiding neemt en medewerkers aanstuurt.

Na deze niveau 3 mbo recreatie opleiding kun je doorstromen naar een niveau 4-opleiding.

Informatie

bbl + maatwerk
2 jaar
Op locatie
De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.
Yuverta-leven-lang-ontwikkelen-rif-biodiversiteit-limburg

Samen de mogelijkheden bespreken?

Ben jij op zoek naar passende mbo deeltijd opleiding (bbl-Incompany) voor meerdere medewerkers in jouw bedrijf? Wij denken graag mee over de inhoud en aanpak passend bij jouw bedrijf.

Betaalmethodes

Op factuur
Voor de startdatum van de training/opleiding ontvang je de factuur per mail.
IDEAL
Binnenkort beschikbaar.

Meer weten over de trainingen en opleidingen van Yuverta LLO?

Wij vertellen je graag wat Yuverta Leven Lang Ontwikkelen voor jou kan betekenen.  Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over ons aanbod, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.

Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Jos Jonkers referentie

"Ons vak wordt ook steeds belangrijker. Als je kijkt naar de uitdagingen waarvoor de samenleving staat en de rol die wij daarbij hebben als groene branche, dan zie je dat er heel veel kansen voor ons zijn en nog komen."

Jos Jonkers

Jonkers hoveniers

Yuverta llo referentie Berry

‘De brancheopleiding Aankomend Projectleider beviel mij erg goed. De manier van lesgeven was top, lekker snel, zoals het ook op de werkvloer werkt. Het was goed om Plantenkennis een boost te geven. Bij het stukje Bodemkunde komt meer kijken dan je denkt, heel interessant, ook wat het betreft het bewustzijn in wat je eigenlijk doet.’

Berry Zaad

Projectleider Dak (tuinen) & Gevelbegroeiing. Koninklijke Ginkel Groep.

Annemarie Bergsma referentie 2

"Wat was het een heerlijke tijd! Een jaar lang genoot ik wekelijks van de topopleiding Urban Green Development van Yuverta. Samen met en van elkaar leren, avontuurlijke excursies naar steden en bossen, geraakt worden door groen en goede gesprekken, groenontwerpen maken, een bredere blik op het belang van natuur in ons leven, de vrijheid om je te verdiepen in een zelfgekozen locatie, het was onverminderd waardevol. Vanmorgen geweldige presentaties en vanmiddag de uitreiking van de getuigschriften. Biodiversiteit, sociale waarden van groen, klimaatadaptatie, trends van vroeger en nu, circulariteit, het levende gebouw en eetbaar groen; wat hebben we veel geleerd om direct toe te passen en de wereld om ons heen te veranderen. Trots op ons."

Annemarie Bergsma

Nurse | Chair and Founder The Sustainable Nurse/ De Duurzame Verpleegkundige | community-led development

Gerelateerde opleidingen

Medewerker natuur water recreatie

Medewerker natuur, water en recreatie (niveau 2)

In de opleiding als medewerker natuur, water en recreatie (NWR) leert de medewerker van alles over het onderhouden en beheren van de groene buitenruimte: publieke ruimtes zoals die van gemeentes, vakantieparken en sportvelden.

bbl + maatwerk
2 jaar
Opzichter/uitvoerder groene ruimte

Opzichter/uitvoerder groene ruimte (natuur, water en recreatie) (niveau 4)

Wil jij dat je medewerkers iedereen een toptijd in de natuur te geven? Organiseren en leidinggeven is een pré om het werk in jouw bedrijf goed te laten lopen. Dan is deze iets voor de medewerkers in jouw bedrijf.

bbl + maatwerk
3 jaar
Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek

Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 3)

Als medewerker groen en cultuurtechniek leert de medewerker in deze opleiding van alles over werken met grote machines en gereedschappen in de openbare ruimte. Hiernaast is er ook aandacht voor verkeersveiligheid en flora en fauna.

bbl + maatwerk
3 jaar

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Medewerkers inschrijven voor Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie (niveau 3)

De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wachtlijst inschrijven voor Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie (niveau 3)