Tuintekenen basis
Het tuinontwerp in de vingers krijgen.
In deze training tuintekenen start je met de basis. In de training teken je met de hand en leer je het ontwerpproces vanaf het begin in de vingers te krijgen.
De tuinen die je in de basistraining Tuintekenen leert ontwerpen, hebben een afmeting van maximaal 100m2.
Doel
Je doet kennis op over de basis van tuinontwerpen. Je leert de wensen en eisen van een opdrachtgever te inventariseren en analyseren en een visie te ontwikkelen. Ook leer je ontwerptekeningen maken en een beplantingsplan op te zetten.
Voor wie?
Deelnemers aan de VHG brancheopleiding en geïnteresseerden in tuintekenen.
Voorkennis
Geen voorkennis vereist.
Wat leer je?
Deze training tuintekenen start met de basis. In de training teken je met de hand en leer je het ontwerpproces vanaf het begin in de vingers te krijgen.
Kort samengevat komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Inventariseren van wensen en eisen
- Analyseren van de gegevens
- Ontwikkelen van een visie
- Maken van schetsontwerpen
Deze training tuintekenen start met de basis. In de training teken je met de hand en leer je het ontwerpproces vanaf het begin in de vingers te krijgen.
Je start met het inventariseren van alle wensen en eisen waaraan het toekomstige tuinontwerp moet voldoen. Met inventariseren bedoelen we het in kaart brengen van de aanwezige omstandigheden, bijvoorbeeld zon-schaduw, grondsoort, type woning, gezinssamenstelling, tot en met de wensen van de opdrachtgever.
Vervolgens analyseer je deze gegevens en breng je ze in kaart. Op basis van je analyse ga je een visie ontwikkelen. Die visie is van belang voor het maken van een sterk tuinplan. Jij gaat immers iets maken wat de
opdrachtgever zelf niet kan bedenken. Vanuit je visie ga je schetsontwerpen maken. Tijdens de lessen krijg je feedback op je schetsontwerpen, zodat je weer vooruit kunt. We werken met verschillende fictieve opdrachten. Je gaat dus niet naar echte opdrachtgevers.
Tijdens het opleveren van de schetsen krijg je opdrachten over het opwerken van een ontwerptekening. Met het opwerken van een ontwerp wordt bedoeld dat je eigen symbolen maakt en leert gebruiken om de leesbaarheid van de tekening te vergroten. Hierbij stimuleren we je om een eigen stijl te creëren.
De tuinen die je in de basiscursus Tuintekenen leert ontwerpen, hebben een afmeting van maximaal 100m2.
Na de ontwerpfase (inventariseren – analyseren – maken van schetsontwerpen), wordt een start gemaakt met het maken van een beplantingsindicatieplan. In een beplantingsindicatieplan beschrijf je hoe de beplanting eruit gaat zien zonder hierbij de namen van de planten te gebruiken. De planten maken immers uiteindelijk je tuin! Je leert hoe je een beplantingsindicatieplan opzet, op zo’n manier dat de gekozen beplanting je tuinontwerp versterkt.
Opbouw, werkwijze en leerroute
In deze training wordt theoretische kennis gecombineerd met de praktijk. De training wordt afgesloten met een eindopdracht.
Afronding en vervolg
Je ontvangt een getuigschrift.
Als vervolg op deze training kun je deelnemen aan Tuintekenen voor gevorderden, deze training start de tweede helft van het jaar.
Meer weten over de trainingen en opleidingen van Yuverta LLO?
Wij vertellen je graag wat Yuverta Leven Lang Ontwikkelen voor jou kan betekenen. Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over ons aanbod, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.
Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.
Referenties en ervaringen uit de praktijk
"Ons vak wordt ook steeds belangrijker. Als je kijkt naar de uitdagingen waarvoor de samenleving staat en de rol die wij daarbij hebben als groene branche, dan zie je dat er heel veel kansen voor ons zijn en nog komen."
Jos Jonkers
Jonkers hoveniers
“Kijk dit blije ei hoofd! Als je me een paar jaar geleden had gezegd dat ik vrijwillig nog een opleiding zou volgen en het ook nog eens superleuk zou vinden, had ik je niet geloofd. Maar wat was dit een leuk jaar zeg! Ik keek uit naar iedere woensdag dat ik naar het Yuvertapark kon voor de opleiding Urban Green Development. Ik heb genoten van iedere studiedag! Ik heb zoveel inspiratie opgedaan en nieuwe vriendschappen gesloten met klasgenoten. Gelukkig ben ik nog niet helemaal klaar. Dan volg ik nog 1 module en lever ik mijn rode draadopdracht in (er kwam even een bevalling tussendoor ????)."
Martine Niks-Cuijten
Beleidsadviseur Klimaatadaptatie en Biodiversiteit bij Gemeente Laarbeek
“Je leert veel meer nieuwe dingen, vaste planten, bomen etc. Hoe je de heg recht moet scheren, hoe je het bos moet maaien of hoe je moet schoffelen. Ik vind de opleiding wel leuk. Het helpt me nu wel met het werk dat ik doe.”
Colin
Deelnemer bbl opleiding Medewerker natuur, water en recreatie (niveau 2)
Startdata
Er zijn op dit moment geen startdata beschikbaar.
Staat je gewenste startdatum of locatie er niet tussen? Schrijf je in voor de wachtlijst of neem contact op.
Gerelateerde trainingen
Tuintekenen voor gevorderden
In de training tuintekenen voor gevorderden gaan we ervan uit dat je de basis beheerst. De tuinen die je leert ontwerpen, variëren in afmeting van 500 tot 2000 m2.
VHG Brancheopleiding – Aankomend hovenier
Wil jij je laten omscholen tot hovenier of ben je al werkzaam in de sector? In deze praktijkgerichte opleiding leer je van vakdocenten hoe een aankomend hovenier werkt en denkt.
VHG Brancheopleiding – Hovenier
De opleiding Hovenier is het tweede jaar van de VHG brancheopleiding tot Vakbekwaam Hovenier. In dit jaar leer je de basisvaardigheden van de tuintechniek en vindt er een verdieping plaats op het eerste leerjaar (Aankomend Hovenier).