Opzichter/uitvoerder groene ruimte (hovenier) (niveau 4)

3 jaar
Op locatie

mbo deeltijd opleiding (bbl + maatwerk)

Tijdens de opleiding vakbekwaam hovenier word je opgeleid om (dak)tuinen en groene projecten aan te leggen en te onderhouden. Jij leert van alles rondom het aanleggen van groen. Je houdt je ook bezig met zelfstandig werken, plannen, werkvoorbereiding/projectuitvoering, aansturing en leidinggeven.

Doel

Tijdens opleiding opzichter/uitvoerder hovenier wordt alles geleerd over de aanleg van tuinen, parken en groenprojecten, waar groen een representatieve rol speelt. Na de opleiding is alle kennis in huis over (half)verharding, aanleg van beplanting en gazon, vijvers en waterpartijen, bouwkundige werken en riolering/regenwaterafvoer. Ook wordt in de opleiding aandacht besteed aan het aansturen en leiding geven aan een team.

Voor wie?

 • Voor iedereen met een hart voor natuur die met het werken in het groen iets bijzonders wil maken. Denk aan tuinen, parken, bedrijfsterreinen, groene daken en gevel tot groene aankleding van recreatie- en attractieparken.
 • Voor iedereen die kan en/of wil doorgroeien binnen een organisatie.

Voorkennis

 • Diploma niveau 3
 • Overgangsbewijs van 2 naar 3 HAVO
 • vmbo leerwegen: KL, GL of TL

Wat leer je?

De medewerker

 • draagt zorg voor flora, fauna, bodem en water aanleg/inrichting en onderhoud/beheer
 • hanteert gereedschappen en/of machines voor
 • communiceert over het werk
 • voert voorbereidende en afrondende werkzaamheden rondom aanleg/inrichting en onderhoud/beheer uit
 • stelt een plan op en draagt zorg voor de realisatie
 • levert het werk op
 • optimaliseert proces/werkwijze/samenwerking
 • stuurt zijn team aan

Opbouw, werkwijze en leerroute

Tijdens deze opleiding gaat de medewerker één dag per week naar school en werkt de medewerker vier dagen bij een erkend leerbedrijf. Op school krijg je

algemeen vormend onderwijs met vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Het is de ideale manier om werken en leren te combineren.

Daarnaast leert de medewerker het toekomstige beroep kennen. Denk hierbij aan kennis over ecologie, communicatie, civieltechnisch onderhoud, plantenkennis, landmeten en waterpassen en leiding geven. Tot slot kan de studie helemaal eigen gemaakt worden met een keuzedeel. Voorbeelden van een keuzedeel voor deze mbo-opleiding zijn cultuurtechniek en een levende tuin.

Aan het einde van de opleiding volgt er een examen op verschillende manieren. Voor de algemene vakken zoals Nederlands en rekenen een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken worden er proeven van bekwaamheid (PvB) afgenomen. Als alle met succes zijn afgelegd en de bpv positief is beoordeeld is, ontvangt de medewerker een diploma niveau 4 Opzichter/uitvoerder groene ruimte (crebonummer 25617).

Vrijstelling

Heeft de medewerker al een niveau 2-3 diploma? Dan is het mogelijk voor AVO vakken vrijstelling krijgen. Dit gaat in overleg met de docent tijdens de intake.

Bijzonderheden

De medewerker is zelf verantwoordelijk voor het zoeken naar een erkend leerbedrijf en het zorgen voor een (betaalde) arbeidsovereenkomst. Dit kan uiteraard bij jou als werkgever plaatsvinden!

Voordelen van deze opleiding in deeltijd (bbl)

 • Werken en leren combineren: 1 dag(deel) onderwijs per week en doorgaans 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf.
 • In overleg met de sectorcoördinator wordt gekeken op welk moment je het beste met de opleiding kunt starten, individueel of als groepstraject.
 • Alle opleidingsmodules kennen een praktische component met relevante bedrijfsbezoeken.
 • Je krijgt les van praktijkgerichte vakdocenten en specialisten uit het werkveld.
 • De opleiding kan op diverse locaties uitgevoerd worden.
 • Diverse opleidingsmodules zijn op aanvraag ook als aparte training te volgen.

Afronding en vervolg

De deelnemer ontvangt een diploma niveau 4 Opzichter/uitvoerder groene ruimte (crebonummer 25617).

Het vak van de opzichter/uitvoerder groene ruimte is breed. Als afgestudeerd hovenier houd jij je onder meer bezig met het ontwerpen van tuinen en parken, inclusief het uitdenken van de beste beplanting of bestrating, een bestek maken en leidinggeven. Het hoort er allemaal bij. Je kan gaan werken bij bijvoorbeeld een natuurorganisatie, een hoveniers/groen/cultuurtechnisch bedrijf.

Na de niveau 4 hoveniersopleiding kun je doorstromen naar een HBO opleiding. De opleidingen Tuin- en landschapsinrichting, Bos- en natuurbeheer, Land- en watermanagement, Plattelandsvernieuwing of de opleiding Docent en kennismanager groene sector sluiten prima aan.

Informatie

bbl + maatwerk
3 jaar
Op locatie
De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.
Huisje voor biodiversiteit

Samen de mogelijkheden bespreken?

Ben jij op zoek naar passende mbo deeltijd opleiding (bbl-Incompany) voor meerdere medewerkers in jouw bedrijf? Wij denken graag mee over de inhoud en aanpak passend bij jouw bedrijf.

Betaalmethodes

Op factuur
Voor de startdatum van de training/opleiding ontvang je de factuur per mail.
IDEAL
Binnenkort beschikbaar.

Meer weten over de trainingen en opleidingen van Yuverta LLO?

Wij vertellen je graag wat Yuverta Leven Lang Ontwikkelen voor jou kan betekenen.  Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over ons aanbod, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.

Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Vrouw aan het werk in de natuur

"Ons vak wordt ook steeds belangrijker. Als je kijkt naar de uitdagingen waarvoor de samenleving staat en de rol die wij daarbij hebben als groene branche, dan zie je dat er heel veel kansen voor ons zijn en nog komen."

Jos Jonkers

Jonkers hoveniers

Jan Knevelbaard

"Ik heb in de Topopleiding UGD een boeiende dag van Karel Eigenraam mogen ervaren. In mei/juni is het mogelijk om in Houten en Klaaswaal, de wereld onder onze voeten te leren kennen."

Jan Knevelbaard

Docent groen-blauw mbo bij Yuverta

Maaike van Leeuwarden

"Wat een feestje! ... waren alle 24 cursusdagen Topopleiding Urban Green Development, heel veel geleerd van de experts, de interessante excursies en de inspirerende groep medecursisten. ... was het om vandaag mijn adviesrapport te mogen presenteren en mijn getuigschrift in ontvangst te mogen nemen! ... wordt het volgend schooljaar, als ik zelf aan de slag mag als coach en coördinator van de Topopleiding!! Enorm veel zin in! ????"

Maaike van Leeuwarden

Docent paraveterinair | Projectleider Hotspot Diermanagement en Welzijn

Gerelateerde opleidingen

Medewerker hovenier

Medewerker hovenier (niveau 2)

In deze opleiding staat het aanleggen en onderhoud van groen centraal. Denk hierbij aan (dak)tuinen en groene projecten.

bbl + maatwerk
2 jaar
Yuverta llo vakbekwaam hovenier

Vakbekwaam hovenier (niveau 3)

Tijdens de bbl opleiding vakbekwaam hovenier (niveau 3) leren jouw medewerkers om (dak)tuinen en groene projecten aan te leggen en te onderhouden.

bbl + maatwerk
3 jaar
Yuverta llo bblc leidinggevende team afdeling

Leidinggevende team / afdeling / project (Niveau 4)

Ben jij in het bezit van een niveau 3 diploma, en heb je de wens om door te groeien, vanuit werkervaring, naar niveau 4? Dan bieden we de éénjarige kopopleiding aan zodat je je kan door ontwikkelen tot leidinggevende.

bbl + maatwerk
1 jaar

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Medewerkers inschrijven voor Opzichter/uitvoerder groene ruimte (hovenier) (niveau 4)

De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wachtlijst inschrijven voor Opzichter/uitvoerder groene ruimte (hovenier) (niveau 4)