Medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 2)

2 jaar
Op locatie

mbo deeltijd opleiding (bbl + maatwerk)

Tijdens deze opleiding leren jouw medewerkers groen en cultuurtechniek  alles over werken met grote machines en gereedschappen in de openbare ruimte. Wetgeving rondom flora en fauna en verkeersveiligheid zijn ook belangrijke onderwerpen. Biodiversiteit en duurzaamheid staan centraal in de opleiding.

Doel

Na deze opleiding verleen jij je medewerking aan het aanleggen van groenprojecten, waarin ook civiele werkzaamheden kunnen plaatsvinden. Denk aan: omvangrijke bestrating en waterpartijen, waarbij klimaatadaptatie een belangrijke rol speelt. Of je onderhoudt sportvelden, wegbermen, hagen en struwelen in de openbare ruimte of in landschappen.

Voor wie?

Voor iedereen met een hart voor natuur die het werken in het groen groots wil aanpakken, en hierbij graag aan de slag gaat met machines en gereedschappen in de openbare ruimte.

Voorkennis

 • Diploma niveau 1
 • Overgangsbewijs van 2 naar 3 HAVO
 • vmbo leerwegen: BB, KB, GL of TL

Daarnaast is het vooraf behalen van het B en/of E rijbewijs een pré, tijdens de opleiding is het mogelijk om deze rijbewijzen te behalen.

Wat leer je?

De medewerker groen en cultuurtechniek

 • draagt zorg voor flora, fauna, bodem en water.
 • hanteert gereedschappen en/of machines voor aanleg/inrichting en onderhoud/beheer.
 • communiceert over het werk.
 • voert voorbereidende en afrondende werkzaamheden rondom aanleg/inrichting en onderhoud/beheer uit.
 • voert met machines groen- en cultuurtechnische werkzaamheden uit.
 • voert onderhoud aan machines en gereedschappen uit.

Opbouw, werkwijze en leerroute

De mbo niveau 2 (bbl + maatwerk) opleiding vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek start met een basisfase met algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. In je profielfase volgt er een specialisatie in de gewenste afstudeerrichting. De studie gaat meer in op wat de medewerker voor het beroep moet kennen en kunnen. Denk hierbij aan kennis over de bodem, ecologie plantenkennis en machines. Denk ook aam werkmethoden en technieken en groene beheermaatregelen die steeds meer aandacht vragen met het oog op biodiversiteit.

Tijdens deze bbl opleiding gaat de medewerker vier dagen aan het werk bij een erkend leerbedrijf en is er één schooldag. Ook dan wordt het algemene vormende onderwijs zoals in de basisfase beschreven staat gegeven.

Aan het einde van de opleiding volgt er een examen op verschillende manieren. Voor de algemene vakken zoals Nederlands en rekenen een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken worden er proeven van bekwaamheid (PvB) afgenomen. Als alle met succes zijn afgelegd en de bpv positief is beoordeeld is, ontvangt de medewerker een diploma niveau 2 Medewerker groen en cultuurtechniek (crebonummer 25616).

Vrijstelling

Mocht de medewerker e al beschikken over je T-rijbewijs dan is vrijstelling op een keuzedeel mogelijk. Dit kan samen met de docent besproken worden.

Bijzonderheden

De student is zelf verantwoordelijk voor het zoeken naar een erkend leerbedrijf en het zorgen voor een (betaalde) arbeidsovereenkomst. Dit kan uiteraard bij jou als werkgever plaatsvinden!

Voordelen van deze opleiding in deeltijd (bbl)

 • Werken en leren combineren: 1 dag(deel) onderwijs per week en doorgaans 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf.
 • In overleg met de sectorcoördinator wordt gekeken op welk moment je het beste met de opleiding kunt starten, individueel of als groepstraject.
 • Alle opleidingsmodules kennen een praktische component met relevante bedrijfsbezoeken.
 • Je krijgt les van praktijkgerichte vakdocenten en specialisten uit het werkveld.
 • De opleiding kan op diverse locaties uitgevoerd worden.
 • Diverse opleidingsmodules zijn op aanvraag ook als aparte training te volgen.

Afronding en vervolg

De deelnemer ontvangt een diploma niveau 2 Medewerker groen en cultuurtechniek (crebonummer 25616).

Na de opleiding Medewerker groen en cultuurtechniek houd jij je bezig met aanleggen en onderhouden van groen, vijvers en waterpartijen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als medewerker in groenbedrijf. In de groene sector is veel vraag naar personeel, dus er ligt een mooie baan in het verschiet!

Na deze opleiding kan de medewerker doorstromen naar mbo niveau 3.

Informatie

bbl + maatwerk
2 jaar
Op locatie
De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.
Yuverta-leven-lang-ontwikkelen-rif-biodiversiteit-limburg

Samen de mogelijkheden bespreken?

Ben jij op zoek naar passende mbo deeltijd opleiding (bbl-Incompany) voor meerdere medewerkers in jouw bedrijf? Wij denken graag mee over de inhoud en aanpak passend bij jouw bedrijf.

Betaalmethodes

Op factuur
Voor de startdatum van de training/opleiding ontvang je de factuur per mail.
IDEAL
Binnenkort beschikbaar.

Meer weten over de trainingen en opleidingen van Yuverta LLO?

Wij vertellen je graag wat Yuverta Leven Lang Ontwikkelen voor jou kan betekenen.  Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over ons aanbod, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.

Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Yuverta llo referentie Simon

Doordat ik merk dat ik meer weet, ga ik zelfverzekerder te werk. Ik kan verantwoorden wat ik doe, waar ik ook aan het werk ben. Ook als ik gewoon bij mensen thuis de tuin doe.”

Simon

Deelnemer bbl opleiding vakbekwaam medewerker Natuur, water en recreatie (niveau 3)

Yuverta llo referentie Martine

“De topopleiding UGD sloot inhoudelijk precies aan op wat ik nodig had als beleidsadviseur klimaatadaptie en biodiversiteit.”

Martine Niks-Cuijten

Beleidsadviseur klimaatadaptie en biodiversiteit Gemeente Laarbeek

Jos Jonkers referentie

"Ons vak wordt ook steeds belangrijker. Als je kijkt naar de uitdagingen waarvoor de samenleving staat en de rol die wij daarbij hebben als groene branche, dan zie je dat er heel veel kansen voor ons zijn en nog komen."

Jos Jonkers

Jonkers hoveniers

Gerelateerde opleidingen

Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek

Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 3)

Als medewerker groen en cultuurtechniek leert de medewerker in deze opleiding van alles over werken met grote machines en gereedschappen in de openbare ruimte. Hiernaast is er ook aandacht voor verkeersveiligheid en flora en fauna.

bbl + maatwerk
3 jaar
Medewerker hovenier

Medewerker hovenier (niveau 2)

In deze opleiding staat het aanleggen en onderhoud van groen centraal. Denk hierbij aan (dak)tuinen en groene projecten.

bbl + maatwerk
2 jaar
Yuverta llo vakbekwaam hovenier

Vakbekwaam hovenier (niveau 3)

Tijdens de bbl opleiding vakbekwaam hovenier (niveau 3) leren jouw medewerkers om (dak)tuinen en groene projecten aan te leggen en te onderhouden.

bbl + maatwerk
3 jaar

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Medewerkers inschrijven voor Medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 2)

De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wachtlijst inschrijven voor Medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 2)