Deze training tuintekenen start met de basis. In de training teken je met de hand en leer je het ontwerpproces vanaf het begin in de vingers te krijgen.  

Inventarisatie

Je start met het inventariseren van alle wensen en eisen waaraan het toekomstige tuinontwerp moet voldoen. Met inventariseren bedoelen we het in kaart brengen van de aanwezige omstandigheden, bijvoorbeeld zon-schaduw, grondsoort, type woning, gezinssamenstelling, tot en met de wensen van de opdrachtgever. Vervolgens analyseer je deze gegevens en breng je ze in kaart. Op basis van je analyse ga je een visie ontwikkelen. Die visie is van belang voor het maken van een sterk tuinplan. Jij gaat immers iets maken wat de opdrachtgever zelf niet kan bedenken. Vanuit je visie ga je schetsontwerpen maken. Tijdens de lessen krijg je feedback op je schetsontwerpen, zodat je weer vooruit kunt. We werken met verschillende fictieve opdrachten. Je gaat dus niet naar echte opdrachtgevers. 

Ontwerp

Tijdens het opleveren van de schetsen krijg je opdrachten over het opwerken van een ontwerptekening. Met het opwerken van een ontwerp wordt bedoeld dat je eigen symbolen maakt en leert gebruiken om de leesbaarheid van de tekening te vergroten. Hierbij stimuleren we je om een eigen stijl te creëren. 

Planvorming

Na de ontwerpfase (inventariseren – analyseren – maken van schetsontwerpen), wordt een start gemaakt met het maken van een beplantingsindicatieplan. In een beplantingsindicatieplan beschrijf je hoe de beplanting eruit gaat zien zonder hierbij de namen van de planten te gebruiken. De planten maken immers uiteindelijk je tuin! Je leert hoe je een beplantingsindicatieplan opzet, op zo’n manier dat de gekozen beplanting je tuinontwerp versterkt. 
 

Kort samengevat komen de volgende onderwerpen aan bod

  • Inventariseren van wensen en eisen

  • Analyseren van de gegevens 

  • Ontwikkelen van een visie 

  • Maken van schetsontwerpen 

  • Beplantingsindicatieplan 

De tuinen die je in de basiscursus Tuintekenen leert ontwerpen, hebben een afmeting van maximaal 100m2. 

Doel

In deze training doe je kennis op over de basis van tuinontwerpen. Je leert de wensen en eisen van de opdrachtgever te inventariseren en analyseren en een visie te ontwikkelen. Ook leer je ontwerptekeningen te maken en een beplantingsindicatieplan op te zetten. 

Doelgroep

Voor deelnemers aan de VHG brancheopleiding tot (vakbekwaam) hovenier die zich willen bekwamen in het ontwerpen van tuinen.  Ook overige geïnteresseerden met interesse in tuintekenen zijn van harte welkom om deel te nemen. 

Afsluiting

De training wordt afgesloten met een eindopdracht. Je ontvangt hiervoor een verklaring van deelname. 

Meer informatie? Neem contact met ons op via levenlangontwikkelen@yuverta.nl of 088 435 4350.   

@Startdata Vind een datum die past
Hier komt dat iets aan de hand van de data vanuit viper.@

Voorkennis

Voor de basistraining Tuintekenen is een mbo-denkniveau vereist. Kennis van planten is wenselijk, maar voor deze basistraining geen eis. 

Vervolg

Als vervolg op deze training kun je deelnemen aan Tuintekenen voor gevorderden, deze training start de tweede helft van het jaar.