Nieuws
20 december 2023

Kevin en Colin’s verhaal over hun bbl + maatwerkopleiding

Quote Colin over een bbl opleiding

We sluiten dit deel van de blogserie af met bbl + maatwerkdeelnemers Kevin en Colin. Twee deelnemers van de Regioklas Natuur, Water en Recreatie bij Carbon6. Wat regioklassen zo bijzonder maakt, is de mix van deelnemers die werkzaam zijn bij verschillende bedrijven, zoals hoveniersbedrijven Dolmans, Vebego en Krinkels. De sfeer in de groep is levendig en gezellig.

Kevin

Één van de inspirerende individuen is Kevin. “Ik werk sinds 2019 bij het bedrijf Vebego,” opent Kevin zijn verhaal. “Ik heb ook Natuur Water Recreatie niveau 2 in 2016 gedaan, maar die heb ik nooit af kunnen maken,” deelt Kevin openhartig. Zijn eerste poging was een leerzame ervaring die hem leidde naar een stage bij Vebego in Nederweert. Nu, in 2023, heeft Kevin niet alleen zijn plek gevonden bij zijn werkgever Vebego, maar ook de stap gezet om opnieuw zijn mbo-diploma te halen. “Kijken of ik het nu wel kan halen om kennis op te doen en medecollega’s te helpen,” vult Kevin aan.

Met grote klanten die streven naar topkwaliteit en particuliere klanten zoals bewoners van flatgebouwen en woningverenigingen die een specifieke onderhoudsstandaard eisen, is de bbl + maatwerkopleiding voor zowel Kevin als Vebego belangrijk. De kennis over de benamingen van planten helpt hem vooral bij zijn werk. Dat leert hij nu tijdens de opleiding.

Wat Kevin extra waardevol vindt, is hoe de opleiding hem helpt in zijn dagelijkse taken. “Het klantgericht uitleggen als mensen naar ons toekomen, waarom we zo laat in het seizoen iets doen,” legt Kevin uit. Deze vaardigheid, aangeleerd tijdens de opleiding, stelt hem in staat om klanten op een professionele en begrijpelijke manier te informeren, wat heel belangrijk is in een sector waar klanttevredenheid hoog in het vaandel staat.

Gevraagd naar zijn favoriete aspect van het werken in het groen, straalt Kevin terwijl hij praat over bomenzagen en plantsoenen onderhouden. “Buiten werken vind ik heerlijk. Weer kun je op kleden. Winters weer kun je lekker warm werken als je het ‘s morgens koud hebt en je gaat dan meteen aan de gang. Ik vind het heerlijk om buiten in de winter te werken,” deelt Kevin met een onmiskenbare passie voor zijn vak.

Aan toekomstige bbl-opleidingszoekenden geeft Kevin waardevol advies. “Het is zeer gevarieerd qua werken en leren. Qua cao is het misschien geregeld dat je tijdens de werkuren aan opdrachten van de opleiding mag werken. Dat is per cao verschillend. 1 dag leren en 4 dagen werken,” deelt Kevin.

In de woorden van Dokter Who, een quote die Kevin’s reis perfect samenvat: “Ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet belangrijk was!” Kevin, met zijn vastberadenheid en groene passie, bewijst dat elk individu een onmisbare rol speelt.

Quote van Kevin over een bbl opleiding

Colin

Ik ontmoette ook de 20-jarige Colin. Zijn oorsprong in het vak komt voort uit zijn tijd bij een oude werkgever, waar hij deel uitmaakte van een team dat verantwoordelijk was voor onderhoud, schoffelen, en het snoeien van heggen.

Zijn toewijding aan het groen bleef niet onopgemerkt, maar helaas werden zijn inspanningen niet beloond met contractverlenging na vier jaar trouwe dienst. “Volgens het uitzendbureau was ik te duur om naar een vast contract te gaan,” deelt Colin, een obstakel dat zijn groene dromen niet kon temperen.

Colin’s liefde voor het groene vakgebied is onmiskenbaar. Lekker buiten zijn en praten met mensen. Dat is het fijnste werk dat er is voor mij. Ik ben graag met mijn handen bezig. Je kunt mij niet een uur achter de computer zetten dan word ik helemaal gek. Dat is heel moeilijk stil zitten,” zegt Colin, waarbij hij de essentie van zijn passie voor groen benadrukt.

Zijn interesse in het groen begon op de middelbare school, waar zijn affiniteit met het groene vakgebied opviel. “Daar had ik hoge cijfers in het groen. Ze zeiden altijd tegen mij, ‘Je gaat niet achter het bureau zitten. Je gaat iets met je handen doen.’ Dat ben ik toch nagekomen,” deelt Colin, waarmee hij de waarde van zijn intuïtie benadrukt.

De bbl + maatwerkopleiding draagt bij aan Colin’s vaardigheden als groenbeheerder die hij van zijn nieuwe werkgever mag voortzetten. “Je leert veel meer nieuwe dingen, vaste planten, bomen, etc. Hoe je de heg recht moet scheren, hoe je het bos moet maaien of hoe je moet schoffelen,” legt Colin uit.

Wat zou Colin adviseren aan bedrijven die medewerkers willen laten deelnemen aan een bbl + maatwerkopleiding? “Ik zou het proberen, het is goed voor je toekomst en je centjes,” zegt Colin.

Vragen?

Huisje voor biodiversiteit

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Verder lezen?

Hotspot teelt - 2 mannen bij een boom

Hotspot teelt

De Hotspot Teelt is hét groene netwerk voor studenten, professionals en partners. Samen leren, innoveren en onderzoeken. De hotspot heeft als missie om duurzaamheid en circulariteit in de (sier)teeltsector te bevorderen door samen te werken, innovaties toe te passen en door het onderwijs.
4 mannen in de tuin aan het werk

Start trainingen en opleidingen in juni

We hebben een handig overzicht samengesteld van de trainingen en opleidingen die in juni van start gaan. Zo vind je de startdata handig op een rij en kun je in 1 oogopslag zien of het past in jouw agenda! Handig toch? 
Yuverta Bos

Yuverta Bos

We hebben nieuws want het Yuverta Bos gaat volgend plantseizoen de grond in. Locatie is het bosgebied Lage Vuursche (Utrechtse Heuvelrug).

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is groen. Kevin en Colin’s verhaal over hun bbl + maatwerkopleiding