Nieuws
15 januari 2024

Nederlands Kwalificatieraamwerk  (NLQF) geeft duidelijkheid over het niveau van diploma’s 

NLQF - Nederlandse vlag

Het Nederlands Kwalificatieraamwerk is een systeem dat de niveaus van allerlei soorten opleidingen vergelijkbaar maakt. Of je nu een basisopleiding volgt of een meerjarige universitaire studie, het NLQF helpt om te laten zien op welk niveau je leert of werkt.  

Wat is het NLQF? 

Het NLQF (Nederlands Kwalificatieraamwerk) geeft duidelijkheid over het niveau van diploma’s. Alle door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap erkende opleidingen zijn ingeschaald in het NLQF.  

Het raamwerk bestaat uit acht niveaus en geeft per niveau aan welke kennis en vaardigheden daarbij horen, evenals de mate van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Door private kwalificaties op een van deze niveaus in te schalen, wordt het mogelijk om de niveaus van verschillende kwalificaties met elkaar te vergelijken. Dit is handig voor werkgevers om het niveau van (niet-formele) diploma’s te kennen. Deze richtlijnen zijn ook nuttig voor werknemers zelf. Private opleiders kunnen met een NLQF-niveau laten zien hoe hoog de kwaliteit van hun opleiding is. Aan de hand van het NLQF weten werkgevers, maar ook werknemers en studenten wat iemands werk- en denkniveau is en op welk niveau hij of zij functioneert. 

NLQF - Inschaling in kwalificaties in NLQF en EQF

Bron foto: NLQF 

EQF en NLQF 

Het Nederlands Kwalificatieraamwerk is gekoppeld aan het Europees Kwalificatieraamwerk (EQF). De Europese Unie heeft het Europees Kwalificatieraamwerk ontwikkeld om nationale kwalificaties begrijpelijker en beter vergelijkbaar te maken. Hierdoor kan een hovenier uit Nederland in bijvoorbeeld Finland of Spanje laten zien over welk werk- en denkniveau hij beschikt. 

Transparantie en internationale mobiliteit 

Op dit moment zijn 39 landen bezig met het invoeren van het EQF door hun nationale kwalificatieraamwerk te koppelen aan het EQF. Dit draagt bij aan het transparanter maken van de verschillende onderwijssystemen in de EU en vergemakkelijkt de internationale mobiliteit van werknemers en studenten. Aan de hand van het EQF weten werkgevers, maar ook werknemers en studenten wat iemands werk- en denkniveau is en op welk niveau hij of zij functioneert.  

Meer informatie? 

Wil je meer weten over de inschaling van kwalificaties in het Nederlands Kwalificatieraamwerk of het Europees Kwalificatieraamwerk? Kijk voor uitgebreide informatie op www.nlqf.nl of www.europea.eu 

Bronnen 

Europa.eu
NLQF 

Vragen?

Huisje voor biodiversiteit

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Gerelateerde blogs

European Qualifications Framework (EQF) - Europese vlag

European Qualifications Framework (EQF) maakt opleidingen internationaal vergelijkbaar

Het European Quality Framework, ook wel het Europees Kwalificatieraamwerk (EQF) is een initiatief om binnen de Europese landen opleidingen (globaal) in te kunnen schatten op het niveau. Dit kwalificatieraamwerk is opgedeeld in 8 niveaus. Het dient als vertaalinstrument tussen verschillende nationale kwalificatiekaders.

Verder lezen?

Hotspot teelt - 2 mannen bij een boom

Hotspot teelt

De Hotspot Teelt is hét groene netwerk voor studenten, professionals en partners. Samen leren, innoveren en onderzoeken. De hotspot heeft als missie om duurzaamheid en circulariteit in de (sier)teeltsector te bevorderen door samen te werken, innovaties toe te passen en door het onderwijs.
4 mannen in de tuin aan het werk

Start trainingen en opleidingen in juni

We hebben een handig overzicht samengesteld van de trainingen en opleidingen die in juni van start gaan. Zo vind je de startdata handig op een rij en kun je in 1 oogopslag zien of het past in jouw agenda! Handig toch? 
Yuverta Bos

Yuverta Bos

We hebben nieuws want het Yuverta Bos gaat volgend plantseizoen de grond in. Locatie is het bosgebied Lage Vuursche (Utrechtse Heuvelrug).

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor Nederlands Kwalificatieraamwerk  (NLQF) geeft duidelijkheid over het niveau van diploma’s