Nieuws
24 oktober 2022

Laat groen het nieuwe normaal worden

“Een gebouw moet leven”. Laat mensen niet wonen en werken in een stenige omgeving met veel grijs. “Groen moet het nieuwe normaal worden.” Dat zegt Heidi Kamerling van Yuverta. Zij combineert groene mbo opleidingen en trainingen met praktijkonderzoek en een groene community.

Groen op een gebouw - groen het nieuwe normaal

Biodiversiteit door Urban Green Development

Groen heeft ook een belangrijke functie in het kader van de klimaatopgave en biodiversiteit. Heidi: “Moesten we vroeger zoveel mogelijk water zien kwijt te raken, tegenwoordig is het de kunst om het vast te houden.” Heidi noemt als eerste de daktuinen. “Vanuit kantoor kun je daar bijvoorbeeld pauzeren, overleggen of even ontspannen. Verder kennen we gevelgroen, ook wel verticale tuinen genoemd. Als derde tak kennen we het interieurgroen waarbij je tegenwoordig moet denken aan bijvoorbeeld levende wanden met automatische watervoorziening. Als laatste natuurlijk het groen rondom het gebouw”. Al onze inspanningen zijn erop gericht, de biodiversiteit te bevorderen en de omgeving levend te houden. Groen trekt insecten en vogels aan. Daar hebben mensen ook baat bij. Zij zijn onderdeel van het ecosysteem, dat vergeten we wel eens. Heidi promoot onder andere de verbinding tussen kantoren en de groene stedelijke omgeving. “Van groen word je gelukkiger en productiever. Als ik een overleg heb met één of twee mensen, loop ik regelmatig vanuit mijn kantoor in Houten even het achterliggende park in. Dat werkt ontspannend”.

Samenwerking

Yuverta is via het Practoraat “Groene Leefbare Stad” betrokken bij een aantal praktijkgerichte onderzoeken naar natuurinclusief bouwen in stedelijk gebied. Het practoraat Leefbare Stad wil studenten, docenten en professionals binnen groenen opleidingen voorbereiden op de huidige ontwikkelingen in de groene arbeidsmarkt.

Gelinkt aan Yuverta is de Groene Hotspot Houten. Een community waar hoveniers, groenbedrijven, interieurbeplanters, stedelijke groenvoorzieners, overheidsinstanties, docenten en studenten van groene opleidingen elkaar vinden. Het is een ontmoetingsplek waar kennis en ervaringen worden gedeeld over groene vraagstukken. Dit gebeurt niet alleen nationaal maar ook internationaal. Yuverta maakt deel uit van het European Platform for urban Greening, waarin partners uit meerde landen samenwerken en expertise delen rondom Urban Greening. Ook ontwikkeld Yuverta in nauwe samenwerking met de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) een aanbod opleidingen en trainingen.

“Yuverta’s aanbod met dat van de VHG omvat onder meer de masterclass Het levende gebouw, de basisopleiding interieurbeplanting en de opleiding Leefbare stad en Klimaat. De topopleiding Urban Green Development is ontwikkeld samen met de branche en wordt vormgegeven met experts uit diverse sectoren.”

Meer informatie

Ben je geïnteresseerd geraakt in het onderwerp of wil je meer informatie, mail dan naar levenlangontwikkelen@yuverta.nl. Aanmelden voor een groene opleiding/training kan via ons aanbod op de website.

Redactie

Dit artikel is gepubliceerd in Bedrijfsgoed, vakblad voor de complete vastgoedsector, jaargang 10 | nummer 6 | 12 september 2022 Heidi Kamerling, Yuverta groene mbo opleidingen en trainingen.

Vragen?

Huisje voor biodiversiteit

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Verder lezen?

Yuverta Bos

Yuverta Bos

We hebben nieuws want het Yuverta Bos gaat volgend plantseizoen de grond in. Locatie is het bosgebied Lage Vuursche (Utrechtse Heuvelrug).
Teek op een bloem - Week van de Teek

Week van de Teek 22 april

22 tot en met 26 april is de week van de teek. Deze week wordt georganiseerd door kennisinstituut Stigas en 20 landelijke organisaties in de groene en agrarische sectoren. In deze week is er aandacht voor de risico’s die teken met zich meebrengen als je werkt in het groen of graag recreëert in de natuur. Teken kunnen ziektes overbrengen, denk hierbij aan de ziekte van Lyme.
Lancering Hotspot Duurzaam Voedselsysteem

Lancering Hotspot Duurzaam voedselsysteem

14 maart vond de lancering plaats van de Hotspot Duurzaam voedselsysteem - powered by Yuverta - Limburg en Noord-Brabant. Dit initiatief is het epicentrum van samenwerking tussen bedrijven, docenten en studenten, gericht op het vormgeven van een toekomstbestendig, eerlijk en circulair voedselsysteem.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor Laat groen het nieuwe normaal worden