Nieuws
17 april 2023

Week van de teek

Week van de teek

Het is deze week (17 tot en met 21 april) week van de teek.

Deze week wordt georganiseerd door kennisinstituut Stigas en 20 landelijke organisaties in de groene en agrarische sectoren.

Risico’s

In deze week is er aandacht voor de risico’s die teken met zich meebrengen als je werkt in het groen of graag recreëert in de natuur. Teken kunnen ziektes overbrengen, denk hierbij aan de ziekte van Lyme.

Tekenspreekuur

Als je veel in het groen werkt is de kans op een tekenbeet groter. Hiervoor heeft Stigas een Tekenspreekuur georganiseerd. Je kunt deze week elke werkdag van 9:00 tot 10:00 uur bellen met Mirjam de Groot. Zij is deskundige in het voorkomen van tekenbeten én de ziekte van Lyme. Bellen kan zonder afspraak met telefoonnummer: 06 20 09 66 79.

Tekenradar

Teken zijn actief vanaf 7 á 8 graden en de meeste mensen krijgen een tekenbeet in de maanden maart tot en met oktober. In 2012 hebben de RIVM en Wageningen University and Research tekenradar.nl gelanceerd. Hierop kan je de actuele stand van zaken qua aantal tekenbeten in Nederland zien.

Wat moet je doen bij een tekenbeet?

Zorg ervoor dat je de teek zo snel mogelijk verwijderd, in ieder geval binnen 24 uur. De kans op de ziekte van Lyme wordt daarmee flink verminderd. Verwijder de teek met een tekenverwijderaar en nooit met alcohol.

Ziekte van Lyme

De meest bekende bacterie is de Borrelia-bacterie. Zo’n 20 procent van de teken draagt deze bacterie bij zich. Jaarlijks worden zo’n 27.000 personen ziek.  Meer informatie over de ziekte van Lyme vind je hier.

Training

De volgende groen training bieden wij binnenkort aan:

Bronnen:
Stigas
Roots magazine
RIVM

Vragen?

Yuverta-leven-lang-ontwikkelen-rif-biodiversiteit-limburg

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Verder lezen?

Stad van de Toekomst - topopleiding Watermanagement

Stad van de Toekomst – Watermanagement in de stad van de toekomst

Elina Bekking en Joost Koks zijn beiden docent Watermanagement bij Yuverta MBO Velp. Daarnaast zijn zij mede betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe Topopleiding Watermanagement van Yuverta LLO. Elina en Joost doceren beiden, naast Watermanagement, het vak Toegepaste biologie. Samen vormen zij het team ‘Water en Milieu’ bij Yuverta MBO Velp.
Topopleiding Urban Green Development - Martine Niks-Cuijten

Beleid en uitvoering kunnen elkaar versterken door topopleiding Urban Green Development

Met niet al te veel kennis van klimaatadaptatie, maar wel met liefde voor een groene samenleving startte Martine Niks-Cuijten in het voorjaar van 2021 als beleidsadviseur klimaatadaptatie en biodiversiteit bij de gemeente Laarbeek. ‘Ik wilde snel zoveel mogelijk leren over mijn nieuwe werkgebied. In de topopleiding UGD van Yuverta vond ik alles wat ik zocht.’
Trainingen en opleidingen in april 2024

Start trainingen en opleidingen in april

We hebben een handig overzicht samengesteld van de trainingen en opleidingen die in april van start gaan. Zo vind je de startdata handig op een rij en kun je in 1 oogopslag zien of het past in jouw agenda! Lekker handig toch? 

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor Week van de teek