GreenFlow
Inleiding
Dit samenwerkingsproject wordt financieel ondersteund door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
In de arbeidsmarktregio’s van Nederland is er sprake van niet volledig of onbenut arbeidspotentieel. Volgens de definitie van het CBS zijn dit onderbenutte deeltijders, werklozen en semi-werklozen. In 2020 waren dit in Nederland ruim 1 miljoen mensen.
De toegang tot de arbeidsmarkt voor deze groep mensen is ondanks de grote tekorten en krapte op de arbeidsmarkt nog altijd niet vanzelfsprekend. Om het fundament van deze doelgroep te versterken, is opleiden en begeleiding van groot belang.
De groene leefomgeving kan voor een deel van deze doelgroepen toegang bieden tot kansberoepen in deze sector door middel van bij- en omscholing in het mbo2. Dit vraagt echter om een vernieuwde aanpak van het mbo-onderwijs voor volwassenen door Yuverta LLO.
Huidige stand van zaken
De ervaring van Yuverta LLO en Instituut Broers leert dat een aanzienlijk deel van de huidige deelnemers in de reguliere mbo-leerroutes niet in staat is een formeel mbo-diploma entree, dan wel een startkwalificatie (niveau 2), te behalen. Het betreft deelnemers die vooral praktisch leren en vaak sterk zijn in praktijkvakken, maar afhaken op de theorie en die bovendien niet optimaal kunnen functioneren in een reguliere leerroute en schoolomgeving.
Deelnemers doorlopen nu een vaste standaard leerroute met hier en daar maatwerkcomponenten. Deze onderwijsprogrammering sluit qua inhoud, niveau, methodiek en maatwerkmogelijkheden onvoldoende aan bij de genoemde doelgroep en het individu. Zij kunnen hierdoor, met uitzondering van de mbo-praktijkverklaring van Yuverta LLO, nu niet gevalideerd worden met een mbo-bewijsstuk. Ze missen letterlijk de aansluiting op het mbo-onderwijs. De afgelopen 2 jaar heeft Yuverta LLO ruime ervaring opgedaan door actief te participeren in de landelijke pilot Praktijkleren binnen diverse arbeidsmarktregio’s. Met deze aanvraag willen we deze flexibele route verder doorontwikkelen en ook het praktijkleren op niveau 1 en 2 introduceren via flexibele leerroutes.
Doelgroepen
Het project richt zich op de volgende doelgroepen:
- Zij-instromers (van werk naar werk);
- Werkzoekenden;
- Anderstaligen, waaronder arbeidsmigranten en statushouders;
- Vakvolwassenen professionaliseren
- Voortijdig schoolverlaters (vsv’ers) en niet-uitkeringsgerechtigden (nuggers)
Belangrijkste activiteiten
Binnen Yuverta LLO is in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met praktijkgerichte online en offline leermiddelen. Het doorontwikkelen, actualiseren van de leermiddelen en het inbedden ervan in een flexibele modulair opgebouwde leerroute vergt nog een slag van de onderwijsorganisatie, zowel in onderwijskundig als organisatorisch opzicht. Ook de impact op de cultuur vraagt hierbij om onze aandacht.
De Green Flow mbo-praktijkleerroutes betreffen flexibele praktijkleerroutes in de derde leerweg op het niveau van de mbo-praktijkverklaringsroute, entree- en mbo-certificering niveau 2 die worden ontsloten via het BLC platform Green Flow.
Waar?
We starten vanuit Limburg en Noord-Brabant met dit project, maar de aanpak is algemeen toepasbaar op de betreffende doelgroepen binnen alle arbeidsmarktregio’s in Nederland. Iedere regio heeft namelijk een groene leefomgeving. De in dit project ontwikkelde leerroutes, de opgedane ervaring en de bijbehorende methodiek zullen dienen als blauwdruk voor onder meer de profielen: bouw, horeca, voeding en voedingsindustrie en logistiek.
Gewenste eindresultaten
Met de nieuwe mbo-leerroutes creëren we voor de deelnemer een flexibele, doorlopende leerlijn. Een deelnemer kan bijvoorbeeld starten met de praktijkverklaringsroute en vervolgens opschalen naar een verkorte entree diplomaroute die modulair is opgebouwd. De deelnemer wordt in de gelegenheid gesteld de modulaire leerroutes flexibel te doorlopen en hij kan zijn leerroute opplussen met een erkend mbo-certificaat op niveau 2. Op deze wijze heeft de deelnemer tóch de mogelijkheid om een formeel bewijsstuk op niveau 2 te behalen daar waar taal en rekenen een belemmering vormt om het niveau 2 diploma (startkwalificatie) te behalen.
Wil je meer weten?
De partners zijn:
Branchevereniging en bedrijfsleven
VHG (Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorziening)
bedrijven; NLG, idverde, Herman Vaessen, Jonkers hoveniers
Kenniscentrum en A&O-fonds sociale werkgelegenheid
SBCM met de WERK-portal
Leerwerkloketten
Leerwerkloket Zuid-Limburg
Leerwerkloket Zuidoost-Brabant
Loopbaan oriëntatie
Coöperatie Loopbaan en Ontwikkeling – Leo Loopbaan
Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven
SBB met o.a. het mbo praktijkloket
Gemeenten en UWV’s
Werkgeversservicepunt Gemeente Maastricht en UWV (WSP) Podium24
Gemeente Heerlen
Stichting Werk voor Heerlen
Gemeente Eindhoven, werkgelegenheidsteam
Gemeente Venlo Rayon Groen