Project BEET!
Inleiding
De manier waarop we voedsel maken en eten moet meer in balans met mens, dier en omgeving. Tegelijkertijd heeft de sector te maken met technologische innovaties die elkaar steeds sneller opvolgen; denk aan 3D printen, robotisering en de inzet van drones. Voor een succesvolle toepassing van deze vernieuwingen is sociale innovatie nodig. Tot slot kampt de sector met grote personeelstekorten als gevolg van ontgroening, vergrijzing en een minder goed imago om in te werken. Dat laatste komt vooral door de onbekendheid met de voedselsector. De komende vier jaar gaat Beet! in dit alles verandering brengen met een programma ter waarde van ruim 6,5 miljoen euro.
Doelstelling(en) en doelgroepen
Beet! heeft als doel om het onderwijs en het bedrijfsleven in agrifood goed op elkaar aan te laten sluiten. Dat is hard nodig, want deze sector, waar ruim 80% van de werknemers mbo geschoold is, staat voor een grote transitieopgave. Een opgave waarin een belangrijke rol is weggelegd voor bijvoorbeeld de toepassing van data en slimme technologieën. Door samen te werken aan talentontwikkeling kan de Brabantse voedselsector innovatief en toonaangevend blijven.
Belangrijkste activiteiten
Brabant is de grootste agrifoodproducent van Nederland. De agrifoodsector in Noord-Brabant staat voor grote uitdagingen als het gaat om: water, bodem, natuur, biodiversiteit, stikstof, fijnstof, broeikasgassen en gezondheid. Een volledige aanpak is nodig om te komen tot een duurzame voedselketen. In de sector is ook sprake van grote personeelstekorten veroorzaakt door ontgroening, vergrijzing en een minder goed imago.
Mbo-ers zijn hard nodig in de agrifoodsector
Om de stappen die nodig zijn te kunnen zetten, zijn werknemers nodig met nieuwe kennis en vaardigheden. De agrifood ondernemers en werknemers van morgen zitten nu op het mbo en het hbo. Het bedrijfsleven heeft ze hard nodig. Niet alleen hbo-ers, maar zeker ook mbo-ers, want ruim 80% van de werknemers in de agrifood sector in Brabant is mbo geschoold.
Waar?
Noord-Brabant
Gewenste eindresultaten
Beet! draagt bij aan de ambities van de provincie voor de landbouw- en voedselketen van morgen, zoals beschreven in het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030. Daarbij is het doel van de provincie dat de Brabantse landbouw- en voedselproductie in 2030 gemeenschapsinclusief is. Als provincie willen we nieuwe initiatieven en duurzame oplossingen zichtbaar maken via communicatie, campagnes en promotie, met bijzondere aandacht voor het betrekken van jonge boeren, jongeren en het onderwijs. Deze veranderingen gaan we zien, proeven en ruiken.
Samenwerkingspartners
Is een initiatief van Kennispact MBO Brabant in samenwerking met vier mbo-instellingen (Yuverta LLO, Curio, Koning Willem I College en Summa College), 50 bedrijven, vijf samenwerkingsorganisaties in de agrifood sector, drie hbo-instellingen (HAS Green Academy, AVANS hogeschool en Fontys hogeschool) en de provincie Noord-Brabant. Deze partijen willen samen nieuwe kennis ontwikkelen en studenten opleiden voor nieuwe beroepen in een duurzame voedselketen.
“Agrifood is belangrijk voor de economie en werkgelegenheid in Brabant. Vanwege de grote uitdagingen waar de sector voor staat, zit het bedrijfsleven te springen om mensen met nieuwe kennis en vaardigheden. De agrifood ondernemers en werknemers van morgen zitten vandaag op het mbo en het hbo. Samen gaan we ervoor zorgen dat ze goed instromen in de bedrijven in de verschillende ketens van boer tot bord.” ~ Dimphy Kees; programmamanager