Nieuws
24 februari 2023

Samen nieuwe vakmensen opleiden

Samen nieuwe vakmensen opleiden - Hotspot Tuin & Landschap

Het bedrijfsleven betrekken bij het onderwijs, dat komt steeds vaker voor. Bij de opleiding Tuin- en landschapsinrichting van Yuverta in Nijmegen is er veel contact tussen bedrijfsleven en de opleiders. Manager Mayke Klunder van de Hotspot Tuin & Landschap van Yuverta mbo Nijmegen vertelt hoe deze samenwerking tot stand is gekomen én wat het alle partijen oplevert.

‘Er moet in korte tijd een kleine voortuin aangelegd worden. Dat is een kerstwens van een gezin in Arnhem. Kunnen jullie helpen?’ Aan de telefoon is Omroep Gelderland en de vraag is duidelijk. De gemeente Nijmegen belt: ‘Er moet eigenlijk weer eens een cursus gegeven worden over het veilig gebruik van een kettingzaag. Kunnen jullie dat verzorgen?’ Twee voorbeelden van situaties waarin de samenleving de hotspot Tuin en landschap weet te vinden. ‘Wij zeggen eigenlijk nooit nee’, vertelt Mayke Klunder, manager van de hotspot Tuin en landschap. ‘We bespreken de vraag in ons team en met onze commitmentbedrijven en dan komt er bijna altijd wel een oplossing.’

Groei bij hotspot Tuin en Landschap

Een jaar of zes geleden, toen Yuverta Nijmegen nog Helicon heette, startte de opleider met het concept van een excellente school die samenwerkt met excellente bedrijven. Vier jaar geleden nam deze samenwerking een enorme vlucht. Het resultaat is zichtbaar in de getallen.

Het team van de opleiding tuin- en landschapsinrichting groeide van 5 naar 14 mensen en het aantal studenten van hooguit 80 naar nu 171. Yuverta heeft het concept overgenomen en Nijmegen aangewezen als hotspot Tuin en landschap. Klunder legt de aanpak uit: ‘”Samen” is het kernwoord, en daar gaan we best ver in. Wij werken samen met 15 commitmentbedrijven. Elke twee maanden komen we op school of bij een van die bedrijven samen om van alles en nog wat te bespreken. Van die 15 zijn er 3 sleutelbedrijven, die bij werkelijk alles betrokken worden, van het schrijven van lesmateriaal tot de inhoud van een examen. Wij kunnen die bedrijven ook altijd bellen en overal voor inschakelen. Een andere keuze die wij zes jaar geleden hebben gemaakt, is het inschakelen van 22 externe examinatoren. Dat was een spannende keuze, maar wel een die ons veel oplevert. Het niveau van de afstudeerders is een stuk verbeterd. Daarnaast hebben we een pool met 23 invallers uit het bedrijfsleven. Ook dat kan spannend zijn, maar het levert vooral veel op, zowel voor onze studenten als voor de invalkrachten zelf. Tot slot hebben we ruim 200 stagebedrijven op een zogenaamde groene lijst. Dat zijn stagebedrijven die onze studenten goed begeleiden en waarmee we graag samenwerken.’

‘Samen’ is het codewoord

Ook voor de voorlichting en werving werkt de hotspot Tuin en landschap samen met de 15 commitmentbedrijven. Bedrijfsbeurzen en open dagen worden opgepakt door deze vakmensen, die de potentiële studenten informeren over de opleiding. In november 2022 organiseerde de hotspot een beurs voor de studenten en de commitmentbedrijven. Klunder: ‘Je wilt ook iets terugdoen. We hebben pleinen gecreëerd met thema’s als financiën, slimme tuinen en software. Het was een ontzettend leuke dag met allerhande bezoekers: bedrijven, omwonenden, ouders van studenten. De themapleinen waren samen met de bedrijven ingevuld; dat kon je zien doordat concurrenten samen inhoudelijke presentaties en workshops gaven. “Samen” is wel het codewoord in onze aanpak.’

Dagje van baan wisselen

‘We doen alles samen’, zo vat Klunder het succes van de hotspot Tuin en landschap samen. ‘We geven samen les. Bedrijfsbezoeken maken standaard deel uit van het lesprogramma, want groot machinaal snoeiwerk vergt machines die de school niet heeft. Zo werkt het heel gemakkelijk. Overigens geloof ik heilig dat ons succes begonnen is bij het “dagje wisselen van baan”. Een docent was een dag directeur en andersom, zonder aangepaste agenda. Dat ging niet altijd even goed, maar het was wel heel leuk en leerzaam. Naar elkaar wijzen veranderde in elkaar kennen en begrijpen. Zo helpt het bedrijfsleven ons met oplossingen in de best ingewikkelde financiële structuur van het onderwijs.’

Sexy

Klunder merkt dat het vak ook steeds ‘sexyer’ wordt. Er is steeds meer techniek, er kunnen drones ingezet worden, net als automatische grasmaaiers. ‘Er staat een fantastische simulator op ons terrein waarin het werk van vier machines nagebootst kan worden: een graafmachine met wielen, een met rupsbanden, een heftruck en een tractor. Die hebben we in overleg met het bedrijfsleven aangeschaft. Met Yuverta Leven Lang Ontwikkelen (LLO) kijken we nu of we ook vragen uit het bedrijfsleven kunnen beantwoorden, bijvoorbeeld naar een training voor heftruckchauffeurs. Zo hebben we dus ook de gemeente Nijmegen geholpen met een opfriscursus veilig werken met een kettingzaag. En de winnaars van de skillswedstrijden, zeg maar onze beste studenten, trokken samen met Omroep Gelderland op in een groenprogramma. Toen het verzoek kwam om een kerstwens te vervullen, hebben we dat direct uitgezet bij de commitmentbedrijven. En dan krijgen we dat voor elkaar, samen! Behalve deze commitmentbedrijven hebben we ook een fanatiek en supergemotiveerd docententeam; dat is ook belangrijk. We vinden het gaaf dat we op tv kunnen laten zien hoe mooi het vak is.’

Optimale stage voor student en bedrijf

De samenwerking met Yuverta LLO is nog in ontwikkeling. Er wordt een professionaliseringsslag ingezet voor de cursussen; dit geeft de hotspot Tuin en landschap de ruimte om zich eerst en vooral op de inhoud te concentreren. Yuverta LLO zorgt vervolgens voor de werving en de administratieve afhandeling.

Ook bij bedrijven wil men dat de medewerkers blijven leren. Zo ontwikkelde de groene hotspot van de VHG een training ‘Krachtige hybride leermeester’ voor goede begeleiding van stagiairs. De eerste keer werd deze training vanuit Nijmegen uitgevoerd; in korte tijd werden er drie cursusrondes gegeven. Het is opnieuw een voorbeeld dat laat zien hoe met samenwerking het maximale uit de stage kan worden gehaald, zowel voor de student als het bedrijf. ‘Wij zijn niet bang om gewoon te beginnen en dan te zien wat er gebeurt. En weet je, wil je echt iets kunnen betekenen voor een groene toekomst, dan moet je samen optrekken. Dat kun je niet alleen.’

Aanmelden?

Nieuwsgierig geworden wat Yuverta LLO voor jou kan betekenen? Bekijk ons aanbod via de website.
Yuverta Leven Lang Ontwikkelen
Telefoon: 088 435 4350
E-mail: levenlangontwikkelen@yuverta.nl

Redactie

Dit artikel is gepubliceerd in het vakblad De Hovenier ED01, februari 2023. Auteur: Heidi Peters, Geïnterviewde: Mayke Klunder.

Vragen?

Huisje voor biodiversiteit

Neem contact met ons op

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Verder lezen?

Vrouw tussen de planten en houdt een plant vast - trainingen en opleidingen in januari

Start trainingen en opleidingen in januari 2025

Ben je op zoek naar een training of opleiding om jouw kennis in 2025 te verbreden? Bekijk dan het overzicht van een aantal trainingen en opleidingen die in januari 2025 starten bij Yuverta Leven Lang Ontwikkelen.
Corik Geurts - opleiding boomtechnisch adviseur

Opleiding Boomtechnisch Adviseur in Boxtel en Eelde

Heb je de opleiding Boomtechnisch Adviseur afgerond, dan kun je ervoor kiezen om met de opgedane kennis het diploma European Tree Technician te behalen. Een gedegen opleiding dus, die Yuverta LLO inmiddels al zo’n twintig jaar aanbiedt. Sinds een aantal jaren ook in het noorden van het land.
Persbericht Blauwgroenlespakket - vrouw heeft plant in haar hand

Blauwgroenlespakket.nl is vernieuwd

De website www.blauwgroenlespakket.nl is vanaf 1 november volledig vernieuwd. Op blauwgroenlespakket.nl is actuele wetenschappelijke kennis gratis beschikbaar gemaakt voor de doeners en denkers in de blauwgroene sector.

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Wachtlijst inschrijven voor Samen nieuwe vakmensen opleiden