Vakbekwaam hovenier (niveau 3)

3 jaar
Op locatie

mbo deeltijd opleiding (bbl + maatwerk)

Tijdens de bbl opleiding vakbekwaam hovenier (niveau 3) leren jouw medewerkers om (dak)tuinen en groene projecten aan te leggen en te onderhouden. Zelfstandig werken, plannen, en werkvoorbereiding/projectuitvoering zijn belangrijke onderdelen in deze opleiding.

Doel

Tijdens de bbl opleiding vakbekwaam hovenier (niveau 3) leer je van alles over aanleg van tuinen, parken en groenprojecten, andere omgevingen waar groen een representatieve rol speel. Jij hebt straks alle kennis in huis over (half)verharding, aanleg van beplanting en gazon, vijvers en waterpartijen, bouwkundige werken en riolering/regenwaterafvoer.

Voor wie is de bbl opleiding Vakbekwaam Hovenier (niveau 3)?

De bbl opleiding vakbekwaam hovenier is voor iedereen met een hart voor de natuur en graag iets buitengewoons wil creëren door te werken in groene omgevingen. Denk hierbij aan het ontwerpen en onderhouden van tuinen, parken, bedrijfsterreinen, groene daken, gevels en het vergroenen van recreatie- en attractieparken.

Vereiste voorkennis:

– Een diploma op niveau 2.
– Een overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO.
– VMBO-leerwegen: KL, GL of TL.

Daarnaast is het hebben of behalen van een B E rijbewijs een voordeel. Als je nog niet over dit rijbewijs beschikt, bestaat er ook de mogelijkheid om het naast je opleiding te behalen.

Voorkennis

 • Diploma niveau 2
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO
 • VMBO leerwegen: KL, GL of TL

Daarnaast is het hebben of behalen van je B E rijbewijs een pré, mocht je hier nog niet over beschikken dan is hier ook ruimte voor naast de opleiding.

Wat leer je?

 • Zorg dragen voor natuur, grond en water
 • Hanteren van gereedschappen ten behoeve van aanleg/inrichting en beheer/onderhoud
 • Communiceren met klanten, gasten, publiek en/of derden
 • Voorbereiding en afronding van werkzaamheden rondom aanleg/inrichting en onderhoud/beheer.
 • Tuinen, parken en bijzondere groenprojecten aanleggen
 • Onderhoud uitvoeren aan tuinen, parken en bijzondere groenprojecten
 • Overzicht houden, samenwerken en aansturen

Opbouw, werkwijze en leerroute

Tijdens deze bbl opleiding vakbekwaam hovenier (niveau 3) gaat de medewerker één dag per week naar school en werkt de medewerker vier dagen bij een erkend leerbedrijf. Op school krijgt de medewerker algemeen vormend onderwijs met vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. Het is de ideale manier om werken en leren te combineren.

Daarnaast leert de medewerker het toekomstige beroep kennen. Denk hierbij aan kennis over het totaalplaatje van aanleggen en onderhouden van tuinen. Hieronder vallen bestrating, afrasteringen, waterpartijen en alle groen elementen.

Kennis over de bodem, ecologie, planten, materialen en machines en methoden krijgen de aandacht. Maar ook werk methoden en technieken voor groene beheermaatregelen krijgen steeds meer aandacht. Zeker nu biodiversiteit en klimaatadaptatie hoog op de maatschappelijke agenda staat.

Aan het einde van de opleiding volgt er een examen op verschillende manieren. Voor de algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen, een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken worden er proeven van bekwaamheid (PvB) afgenomen. Als alle met succes zijn afgelegd en de bpv positief is beoordeeld is, ontvangt de medewerker een diploma Vakbekwaam hovenier (niveau 3) (crebonummer 25618).

Vrijstelling

Heeft de medewerker al een niveau 2-3 diploma? Dan is vrijstelling voor de AVO vakken mogelijk. Dit gaat in overleg met de docent tijdens de intake.

Bijzonderheden

De student is zelf verantwoordelijk voor het zoeken naar een erkend leerbedrijf en het zorgen voor een (betaalde) arbeidsovereenkomst. Dit kan uiteraard bij jou als werkgever plaatsvinden!

Voordelen van deze opleiding in deeltijd (bbl)

 • Werken en leren combineren: 1 dag(deel) onderwijs per week en doorgaans 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf.
 • In overleg met de sectorcoördinator wordt gekeken op welk moment je het beste met de opleiding kunt starten, individueel of als groepstraject.
 • Alle opleidingsmodules kennen een praktische component met relevante bedrijfsbezoeken.
 • Je krijgt les van praktijkgerichte vakdocenten en specialisten uit het werkveld.
 • De opleiding kan op diverse locaties uitgevoerd worden.
 • Diverse opleidingsmodules zijn op aanvraag ook als aparte training te volgen.

Afronding en vervolg

De deelnemer ontvangt een diploma Vakbekwaam hovenier (niveau 3) (crebonummer 25618).

Na de bbl opleiding Medewerker hovenier houd jij je bezig met aanleggen en onderhouden van groen, vijvers en waterpartijen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als hovenier of medewerker in groenbedrijf. In de groene sector is veel vraag naar personeel, dus er ligt een mooie baan in het verschiet.
Ook kun je ervoor kiezen om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan.

Na de bbl opleiding vakbekwaam medewerker hovenier (niveau 3) is doorstromen naar de niveau 4-opleiding mogelijk.

Informatie

bbl + maatwerk
3 jaar
Op locatie
De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.
Yuverta-leven-lang-ontwikkelen-rif-biodiversiteit-limburg

Samen de mogelijkheden bespreken?

Ben jij op zoek naar passende mbo deeltijd opleiding (bbl-Incompany) voor meerdere medewerkers in jouw bedrijf? Wij denken graag mee over de inhoud en aanpak passend bij jouw bedrijf.

Betaalmethodes

Op factuur
Voor de startdatum van de training/opleiding ontvang je de factuur per mail.
IDEAL
Binnenkort beschikbaar.

Meer weten over de trainingen en opleidingen van Yuverta LLO?

Wij vertellen je graag wat Yuverta Leven Lang Ontwikkelen voor jou kan betekenen.  Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over ons aanbod, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.

Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Stephan Ros referentie

"Ik heb Koen onlangs geïntroduceerd bij andere woningcorporaties. Want wat wij doen, moet bij alle woningcorporaties op de agenda staan."

Stephan Ros

Projectleider bij woningcorporatie Staedion

Yuverta llo referentie Berry

‘De brancheopleiding Aankomend Projectleider beviel mij erg goed. De manier van lesgeven was top, lekker snel, zoals het ook op de werkvloer werkt. Het was goed om Plantenkennis een boost te geven. Bij het stukje Bodemkunde komt meer kijken dan je denkt, heel interessant, ook wat het betreft het bewustzijn in wat je eigenlijk doet.’

Berry Zaad

Projectleider Dak (tuinen) & Gevelbegroeiing. Koninklijke Ginkel Groep.

Jos Jonkers referentie

"Ons vak wordt ook steeds belangrijker. Als je kijkt naar de uitdagingen waarvoor de samenleving staat en de rol die wij daarbij hebben als groene branche, dan zie je dat er heel veel kansen voor ons zijn en nog komen."

Jos Jonkers

Jonkers hoveniers

Gerelateerde opleidingen

Medewerker hovenier

Medewerker hovenier (niveau 2)

In deze opleiding staat het aanleggen en onderhoud van groen centraal. Denk hierbij aan (dak)tuinen en groene projecten.

bbl + maatwerk
2 jaar
Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek

Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 3)

Als medewerker groen en cultuurtechniek leert de medewerker in deze opleiding van alles over werken met grote machines en gereedschappen in de openbare ruimte. Hiernaast is er ook aandacht voor verkeersveiligheid en flora en fauna.

bbl + maatwerk
3 jaar
Opzichter/uitvoerder

Opzichter/uitvoerder groene ruimte (hovenier) (niveau 4)

Tijdens deze opleiding leert de medewerker alles over o.a. teelt, loopbaan en burgerschap, Nederlands en rekenen. Uiteindelijk bereik je het niveau van volwaardig medewerker op een teelt bedrijf.

bbl + maatwerk
3 jaar

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Medewerkers inschrijven voor Vakbekwaam hovenier (niveau 3)

De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wachtlijst inschrijven voor Vakbekwaam hovenier (niveau 3)