Medewerker hovenier (niveau 2)

2 jaar
Op locatie

mbo deeltijd opleiding (bbl + maatwerk)

In deze opleiding staat het aanleggen en onderhoud van groen centraal. Denk hierbij aan (dak)tuinen en groene projecten.

Doel

Na het behalen van dit diploma beschikt de medewerker over de basiskennis die nodig is om succesvol als hovenier aan de slag te gaan.

Voor wie?

Voor iedereen die aan de slag wil gaan in de groene sector en projecten onder handen wil nemen in een duurzame en groene leefomgeving.

Voorkennis

 • Diploma niveau 1
 • Overgangsbewijs van 2 naar 3 HAVO
 • vmbo leerwegen: BB, KB, GL of TL

Daarnaast is het vooraf behalen van het B en/of E rijbewijs een pré, tijdens de opleiding is het mogelijk om deze rijbewijzen te behalen.

Wat leer je?

De medewerker hovenier

 • Draagt zorg voor natuur, grond en water
 • Hanteert gereedschappen ten behoeve van aanleg/inrichting en beheer/onderhoud
 • Communiceert met klanten, gasten, publiek en/of derden
 • Voert voorbereidende en afrondende werkzaamheden rondom aanleg/inrichting en onderhoud/beheer uit
 • Legt tuinen en/of parken aan
 • Voert onderhoud uit aan tuinen en/of parken

Opbouw, werkwijze en leerroute

De mbo niveau 2 opleiding medewerker hovenier start met een basisfase met algemene vakken zoals taal, rekenen, loopbaan en burgerschap. In de profielfase volgt er een specialisatie in de gewenste afstudeerrichting. De studie gaat in op wat de medewerker voor het beroep moet kennen en kunnen. Denk hierbij aan kennis over de bodem, ecologie, plantenkennis en machines. Denk ook aan werkmethoden en technieken of bijvoorbeeld groene beheermaatregelen waarin biodiversiteit wordt betrokken.

Tijdens deze bbl opleiding gaat de medewerker vier dagen aan het werk bij een erkend leerbedrijf en is er één schooldag.

Aan het einde van de opleiding volgt er een examen op verschillende manieren. Voor de algemene vakken zoals Nederlands en rekenen een schriftelijk examen. Voor de praktijkvakken worden er proeven van bekwaamheid (PvB) afgenomen.

Als alle met succes zijn afgelegd en de bpv positief is beoordeeld is, ontvangt de medewerker een diploma niveau 2 Medewerker hovenier (crebonummer 25621).

Vrijstelling

Heeft de medewerker al een niveau 2 diploma? Dan is vrijstelling voor de AVO mogelijk. Dit gaat in overleg met de docent tijdens de intake.

Bijzonderheden

De student is zelf verantwoordelijk voor het zoeken naar een erkend leerbedrijf en het zorgen voor een (betaalde) arbeidsovereenkomst. Dit kan uiteraard bij jou als werkgever plaatsvinden!

Voordelen van deze opleiding in deeltijd (bbl)

 • Werken en leren combineren: 1 dag(deel) onderwijs per week en doorgaans 4 dagen werken bij een erkend leerbedrijf.
 • In overleg met de sectorcoördinator wordt gekeken op welk moment je het beste met de opleiding kunt starten, individueel of als groepstraject.
 • Alle opleidingsmodules kennen een praktische component met relevante bedrijfsbezoeken.
 • Je krijgt les van praktijkgerichte vakdocenten en specialisten uit het werkveld.
 • De opleiding kan op diverse locaties uitgevoerd worden.
 • Diverse opleidingsmodules zijn op aanvraag ook als aparte training te volgen.

Afronding en vervolg

De deelnemer ontvangt een Diploma niveau 2 Medewerker hovenier (crebonummer 25621).

Na de opleiding Medewerker hovenier houd jij je bezig met aanleggen en onderhouden van groen, vijvers en waterpartijen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als hovenier of medewerker in groenbedrijf. In de groene sector is veel vraag naar personeel, dus er ligt een mooie baan in het verschiet!

Na deze opleiding kan de medewerker doorstromen naar een niveau 3-opleiding.

Informatie

bbl + maatwerk
2 jaar
Op locatie
De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.
Huisje voor biodiversiteit

Samen de mogelijkheden bespreken?

Ben jij op zoek naar passende mbo deeltijd opleiding (bbl-Incompany) voor meerdere medewerkers in jouw bedrijf? Wij denken graag mee over de inhoud en aanpak passend bij jouw bedrijf.

Betaalmethodes

Op factuur
Voor de startdatum van de training/opleiding ontvang je de factuur per mail.
IDEAL
Binnenkort beschikbaar.

Meer weten over de trainingen en opleidingen van Yuverta LLO?

Wij vertellen je graag wat Yuverta Leven Lang Ontwikkelen voor jou kan betekenen.  Download of bekijk dan nu de brochure. Onze brochure biedt uitgebreide informatie over ons aanbod, zodat jij de juiste keuze kunt maken die past bij jouw doelstellingen.

Mocht je nog vragen hebben, dan staan onze deskundige adviseurs voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Zij helpen je graag bij het vinden van de perfecte opleiding of training die jouw carrière in de groene sector naar een hoger niveau tilt.

Referenties en ervaringen uit de praktijk

Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Mensen graven in de grond met scheppen

"Ik heb Koen onlangs geïntroduceerd bij andere woningcorporaties. Want wat wij doen, moet bij alle woningcorporaties op de agenda staan."

Stephan Ros

Projectleider bij woningcorporatie Staedion

Jan Knevelbaard

"Ik heb in de Topopleiding UGD een boeiende dag van Karel Eigenraam mogen ervaren. In mei/juni is het mogelijk om in Houten en Klaaswaal, de wereld onder onze voeten te leren kennen."

Jan Knevelbaard

Docent groen-blauw mbo bij Yuverta

Maaike van Leeuwarden

"Wat een feestje! ... waren alle 24 cursusdagen Topopleiding Urban Green Development, heel veel geleerd van de experts, de interessante excursies en de inspirerende groep medecursisten. ... was het om vandaag mijn adviesrapport te mogen presenteren en mijn getuigschrift in ontvangst te mogen nemen! ... wordt het volgend schooljaar, als ik zelf aan de slag mag als coach en coördinator van de Topopleiding!! Enorm veel zin in! ????"

Maaike van Leeuwarden

Docent paraveterinair | Projectleider Hotspot Diermanagement en Welzijn

Gerelateerde opleidingen

Man met een grasmaaier - Vakbekwaam hovenier (niveau 3)

Vakbekwaam hovenier (niveau 3)

Tijdens de bbl opleiding vakbekwaam hovenier (niveau 3) leren jouw medewerkers om (dak)tuinen en groene projecten aan te leggen en te onderhouden.

bbl + maatwerk
3 jaar
Man die werkt met een heggenschaar - Opzichter/uitvoerder groene ruimte (hovenier) (niveau 4)

Opzichter/uitvoerder groene ruimte (hovenier) (niveau 4)

Tijdens deze opleiding leert de medewerker alles over o.a. teelt, loopbaan en burgerschap, Nederlands en rekenen. Uiteindelijk bereik je het niveau van volwaardig medewerker op een teelt bedrijf.

bbl + maatwerk
3 jaar
Man aan het werk met een heggenschaar - Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek

Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 3)

Als medewerker groen en cultuurtechniek leert de medewerker in deze opleiding van alles over werken met grote machines en gereedschappen in de openbare ruimte. Hiernaast is er ook aandacht voor verkeersveiligheid en flora en fauna.

bbl + maatwerk
3 jaar

Contact opnemen?

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, bijvoorbeeld over welke training of opleiding het beste bij je doelstelling past.

Medewerkers inschrijven voor Medewerker hovenier (niveau 2)

De opbouw, inhoud en bijkomende kosten van de opleiding worden samen met jou, als werkgever, op maat samengesteld voor jouw medewerkers.

"*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wachtlijst inschrijven voor Medewerker hovenier (niveau 2)